poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 6831 .



Festivalul Național de Epigramă \"Donici, cuib de-nțelepciune\"
articol [ Evenimente ]
ediția a V-a, Chișinău, 2009

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Amic ]

2009-10-25  |     | 



Pe data de 24 octombrie curent la Chișinău s-a desfășurat Festivalul Național de Epigramă „Donici, cuib de-nțelepciune”, ediția a V-a, organizat de Primăria municipiului Chișinău, Uniunea Scriitorilor din Moldova și Asociația Epigramiștilor din republică. Festivalul a avut loc în incinta Teatrului “Satiricus” Ion Luca Caragiale, care în orele de răgaz… și de criză îi adună pe cei îndrăgostiți de satiră și umor. Tema epigramelor pentru concursul din această ediție a fost “Vecinii”, la care au prticipat 90 de epigramiști din România și unul din Canada, iar la concursul separat “Vecina” - 15 epigramiști din Republica Moldova.

Festivitatea a fost deschisă de acad. Mihai Cimpoi, Președintele USM. În luarea sa de cuvânt dumnealui a menționat importanța evenimentului și a remarcat faptul că aceste manifestări culturale ne unesc.

În holul teatrului, începând cu orele 9.30, a fost inaugurată o expoziție de pictură a maestrului Sergiu Puică, au fost prezentate mai multe cărți care au văzut lumina tiparului în acest an, semnate de umoriștii Efim Tarlapan, Gheorhe Urschi, Gheorghe Bâlici, Ion Cuzuioc, Valentin Portas ș.a.

La recitalul de epigramă și-au dat concursul epigramiștii Elis Râpeanu, București, Mihai Sălcuțan, Buzău, Constantin Iurașcu Tataia, George Petrone, Vasile Vajoga, Iași, Arcadie Chirșbaum, Făget, Timiș, Efim Tarlapan, Cluj-Napoca - Chișinău, Gheorghe Urschi, Gheorghe Bâlici, Ion Diviza, Ion Diordiev, Ion Cuzuioc, Teodor Popovici, Dumitru Soltan, Martin Alexeev Loghin, Chișinău etc.

Valentin Portas, Ion Diviza au citit și câteva fabule din creația proprie.

Nicolae Dabija, redactorul șef al săptămânalului “Literatura și arta”, care a publicat epigramele trimise la concurs, a venit cu sugestia de a lua drept motto pentru edițiile viitoare ale festivalului frumoasa poezie dedicată lui Donici, scrisă de către Nichita Stănescu. Iar acad. Mihai Cimpoi a propus ca la concursurile ce vor urma să fie prezentă nu numai epigrama, ci și fabula, și aforismul. Deoarece Donici a fost fabulist!

Între recitaluri, în cadrul festivalului au evoluat actorii teatrului, interpreții Silvia Grigore, Vasile Pascaru, care au fost apreciați cu aplauze furtunoase pentru cântecele “Noaptea pe la trei”, text Gh. Urschi, “Noroc” ș.a. Mai apoi o surpriză pentru cei prezenți în sală a fost interpretarea cântecului “Noaptea pe la trei” de către epigramista Elis Râpeanu, în variantă populară, care, de asemenea, ș-a bucurat de succes.

La festivitate a avut loc premierea laureaților. Marele premiu i-a revenit lui George Corbu, București, pentru epigramele:

REAUA VECINÃTATE

Părinții, frații sunt acei
Ce dau istoriei temei.
Vecinii,-n schimb, de-ar fi și-o mie,
Au ochii doar de geografie!

VECINUL IDEAL

Cu vecinul ideal
Nu te vezi la tribunal,
Ci, de ai puțin noroc,
Nu te vezi cu el deloc!

VECINÃTATEA ORIGINALÃ
(România – Rep. Moldova)

Cu-ndurerarea drept protest,
Deplâng un paradox funest,
Căci România e un Stat
Ce-i tot cu el învecinat!..

Cred că lista completă a celor distinși va fi publicată aparte. Premianții au fost menționați cu diplome, premii bănenești și abonamente anuale la publicațiile periodice “Literatura și arta”, “Timpul” și “Jurnal de Chișinău”. Premianții Teodor Popovici și Dumitru Soltan au refuzat la pliculețele cu bani - unul în favoarea festivalului, iar celălalt – pentru Petru Cărare, o mică atenție primului umorist din Moldova. Printre laureați figurează și numele colegului nostru de pe www.agonia.ro – Ștefan-Cornel Rodean. Iată epigrama lui:

AJUTOR RECIPROC

Tătic model, cum altul nu-i,
Vecinul crește-al meu băiat,
Iar eu, profund îndatorat,
Am grijă… de nevasta lui.

Felicitări cordiale domnului Rodean și tuturor laureaților.

La finalul programului epigramiștii au vizitat zona de odihnă din Costești (Ialoveni), unde au servit diverse bucate, printre care ciorbă fierbinte de pește, mămăliguță și câteva pahare… de vorbă.

Aici a avut loc un concurs ad-hoc de epigramă cu tema „Poate dar nu vrea, vreau dar nu pot”. Învingătorii au primit cadouri de preț, acordate de epigramistul Ion Cuzuioc, care recent și-a marcat jubileul de 60 de ani.

Masa festivă de la gospodăria piscicolă Costești, stropită din belșug cu băuturi alese, susținută de lăutari și interpreți de marcă, s-a întins până aproape de miezul nopții.


Imagini la

http://www.neogen.ro/albums/by/653181/view/137186/page/1
http://www.neogen.ro/albums/by/653181/view/137186/page/2
http://www.neogen.ro/albums/by/653181/view/137186/page/3




.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!