poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 5948 .



Raftul poezie.ro
articol [ Carte ]
Colecţia: articole şi eseuri despre întâmplări, fapte, evenimente; comentate în cel mai pur stil subiectiv de Florin Hălălău

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Florin Halalau ]

2005-02-08  |     | 



Am o plăcere nemaipomenită să îmi aranjez cărțile în bibliotecă. Nu e musai să fi luat o carte nouă pentru a le schimba ordinea. De multe ori este doar un pretext pentru a le mai mîngîia, pentru a le mai mirosi parfumul de hîrtie proaspăt tipărită, pentru a le răsfoi încă o dată și de a mă bucura că le am. Cînd îmi place o carte, trebuie neapărat să fie a mea. Nu pot citi cărți împrumutate, pe care după ce le citesc, de obicei repede, să fiu nevoit să le înapoiez. Cartea a fost pentru mine prima concretizare a ideii de proprietate. Îmi place să-mi privesc biblioteca, să urmăresc cărțile cu ochii și cu ochii minții, să simt cum „privirea stăpînului îngrașă vita”.
Cărțile prietenilor, ale celor pe care i-am cunoscut în cei peste doi ani de navigare pe www.poezie.ro, au un statut aparte. Nu numai pentru că au autografele autorilor. Sînt cărți la nașterea cărora am asistat citind textele postate rînd pe rînd pe site, le-am comentat și ne-am bucurat împreună de spectacolul literaturii virtuale. Am sperat însă că le voi putea citi și strînse în volum, pe hîrtia care nu se va demoda niciodată.
Prima carte intrată în bibliotecă și aparținînd unui membru al site-ului a fost „Sala de așteptare” a lui Matei Ghigiu. Am avut bucuria să asist la lansare și să obțin autograful lui Mat. Era cel dintîi eveniment poezie.ro la care participam. Nu intrasem încă în comunitatea poeziștilor cînd, cu cîteva luni în urmă, își lansase cartea „Îndemn la nesupunere” Liviu Nanu (Anton). Făcuse rost de ea Diana și acum îi este vecină lui Mat.
Am fost apoi la lansarea „Geometriilor singulare” ale Luminiței Suse la Uniunea Scriitorilor, cînd Oriana ne-a dăruit și cartea sa anterioară „Sacrificiul mirării”. Venită de la Iași, Alina Manole nu a scăpat fără să ne scrie o dedicație pe prima pagină a volumului ei de debut „Deasupra nopții”. Cu profesorul de limba română al Almei, Mihai Leoveanu ne întîlniserăm la Iași, la prima ediție a cenaclului „Virtualia”. Avem de atunci în bibliotecă „Marele frig” și „Răzvrătirea”. Antologiile pe care cu multă dragoste pentru prieteni le editează Alma și care sînt acum în număr de trei ocupă un loc important pe raft.
Vara trecută a venit rîndul lui Laurențiu Orășanu să lanseze două cărți la Casa Universitarilor. „Picături de ploaie în deșert” a lui Ghiocel și „Cronica lui Ipse și alte Valentine” a lui Calimero. Cei doi se înțeleg foarte bine în ciuda stilurilor diferite și ne-au oferit tuturor o după-amiază literară caldă. Ca și Oriana și mai tîrziu Nexus, Laurențiu a venit de peste mări și țări cu mare drag de prieteni pentru a anula distanța dintre virtual și real.
Au fost lansări de la care am lipsit. Prin bunăvoința unor prieteni, cum sînt Silvia Caloianu, Cristina Trușcă (acum Hasse), Ioana și Paul Bogdan, avem cărțile lui Alexandru Bâcu-Colfescu (degeaba) „Prozaice himere”, Dan Tristian (Filip) „Duminica sinelui”, Florian Silișteanu „Nunta de semne”, Costel Baboș „Probleme bărbătești”, Michel Martin „Ipostaze de bestie”, cartea postumă a Feliciei-Mariana Orban (Herra) „Anotimpul despărțirilor”. Veronica Niculescu ne-a trimis cartea despre motanul „Adeb”, de la Adina Ungur avem „Caietul cu insomnii” al Teei Mirescu (keiko, salma, ellen), Monica Pericleanu (a nimănui) ne-a arătat „Ieșirea din turnul de fildeș”. De la Cristian Ghinea din Lugoj am primit „Anii cinematografului” laolaltă cu primele lui două cărți „Sens giratoriu” și „Timpul, astfel fragmentat”, iar de la Alexandru Pop alias Alex Porc din Baia Mare avem pseudoromanul „Femfi”.
De curînd am participat la două lansări care anunță un an deosebit de bogat în cărți bune. Radu Tudor Ciornei (Nexus) cu „Totul pe roșu”, Ioana Ștefănescu-Bogdan și Paul Bogdan (Andia & Pan) cu „Poezii”. Cu această ultimă ocazie am cunoscut-o pe Adina Stoicescu (Gavroche) care ne-a dăruit cartea sa „Între lacrimi și zîmbet”. Anul 2005 începe bine, așa cum s-a sfîrșit 2004 cu lansarea „Liliuței”, o bucurie pentru noi ca și pentru toți prietenii noștri prezenți la Uniunea Scriitorilor.
În fața cărților se află doi cocori de hîrtie. Îi avem de la poetul îndrăgostit de cer și de origami, magul Dan Mitruț . O armonie perfectă între cuvînt, formă și gînd. Un zbor în imaginația fiecăruia. O invitație pentru celelalte cărți ale poeziei.ro ca să se nască și să completeze raftul.

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!