poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 8642 .



Eminescu ca o sticlă goală de Frutti-Fresh
articol [ Polemica ]
"Marketingul" lui Eminescu și reacțiile normale de respingere

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Eugen ]

2005-01-16  |     | 



"Ne-am săturat de Eminescu!" . Este un strigăt pe care multe generații de liceeni l-au scos, și, undeva pe bună dreptate. Pentru că "marketingul" făcut lui Eminescu, extrema brutalitate cu care fiecărui școler i s-a băgat în cap că este cel mai mare poet al patriei-a fost totalmente dăunător. Dăunător pentru ce ? Pentru dragostea sinceră pe care i-am putea-o purta. Și pentru înțelegerea adevărată a poetului. Adevărul este că Eminescu e un poet.În rest ? Genial sau greoi, cu o filozofie stelară sau dubioasă, promovat artificial sau recunoscut ca o sfântă moaștă.
Este Eminescu cel mai mare poet al neamului ? Greu de făcut o astfel de afirmație. Eminescu este un poet romantic. Este unul din bunii poeți romantici- dacă-l compari cu Bolliac și cu Bolintineanu. Este aproximativ de aceeași talie cu Alecsandri.
Dar este el cel mai mare, big bubba, the chief ? Are rost să facem această mențiune ? Nu intervin aici cumva mărunte orgolii de zonă (trebuie să ținem seama că majoritatea criticilor literari semnificativi-Maiorescu, Ibrăileanu, etc. provin din zona Moldovei) ? Nu cumva, comparat cu alții, Eminescu își pierde din măreție ?Este cumva, această măreție, ca un fel de coadă care ar putea fi mărită sau tăiată de foarfeci ? Sau este pur și simplu modul nostru interior de a-l recepta pe Eminescu și de a-l înțelege ?
Sincer, nu mi-a plăcut niciodată Eminescu. Era prea prăfuit, prea complicat-într-un anume fel. Am preferat totdeauna pentru o poezie de calitate pe Coșbuc și pe Goga. În opinia mea sunt mai muzicali decât Eminescu-este însă o strictă părere personală.
"Dacă nu știți toate strofele din Luceafărul să nu vă așteptați să treceți la Română". Din păcate, un excelent profesor de română, un profesor cu P mare -I.Olteanu de la liceul "Dimitrie Cantemir" ne-a putut da în cap cu această sarcină. L-am învățat- ce era să fac ? Dar din noianul de versuri eminesciene mi-a rămas în cap , ca o răzbunare a memoriei satisite de Cătăline și luceferi doar "fundul mării, fundul mării/cată chipul ei bălai".
În fiecare an, de 15 ianuarie, același circ. Câteva fosile (un nas roșu de bețiv a lui Eugen Simion se detașează net printre ele) încep să plângă la comandă, câteva liricoide doamne bine rostesc versurile Lui, propriile versuri sau cântă melancolic- eventual cu acompaniament de harfă. Lipsesc doar cioclii și dricul care să îngroape, pentru totdeauna, această admirație lăcrimoasă. De ce ? De ce nu putem avea o înțelegere normală, o înțelegere justă pentru Eminescu ? Cred că o mare vină o poartă complexul național de inferioritate (CNI). CNI-ul ne spune că neapărat trebuie să avem un poet imens, de dimensiuni cosmice (nici o aluzie la Păunescu), un poet atât de umflat încât să "le-o tragă celorlalți romantici"(așa cum se exprima un absolvent la bacalaureat). Falsă idee. Există o groază de poeți romantici cu viață și sfârșit pitoresc - de la Byron și până la Pușkin, trecând prin Petofi.Nici unul din acești poeți nu e pus pe antetul literaturii naționale ca în cazul nostru.
Facem așadar mai multe greșeli. O greșeală pedagogică. Trebuie să lăsăm copii să decidă ce le place lor. Se poate ca preferatul să fie Macedonski sau Coșbuc sau Goga. Ce ne facem în acest caz-îi luăm la omor pentru că nu-l venerează de ajuns pe Eminescu ?
O greșeală naționalistă. Îi dăm deoparte pe poeții ardeleni, îl dăm de o parte pe Macedonski, Minulescu și Arghezi doar ca să turnăm postament pentru orgoliul stupid de poet național.
O greșeală de marketing. Îl tot împingem în față pe Eminescu ca un Mutu poetic. Nu e. Să-l lăsăm să se odihnească în pace. Să-l iubim-dacă ne place. Dacă nu, să ne căutăm poeții preferați aici sau aiurea.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!