Comentariile membrilor:

 =  o, da
Adriana Ta
[06.Apr.07 12:33]
si tu ai nevoie de un ceas cu raci?
fara cuvinte... ma lasi

 =  Adriana,
Ligia Pârvulescu
[06.Apr.07 05:05]
cine nu are nevoie, măcar o dată în viață... Mulțumesc de trecere și te mai aștept. Multă lumină dreaptă să avem.

+ Straniu, incrincenat, semnificativ
Adrian Suciu
[06.Apr.07 11:19]
Un biografism cu nisip scrisnind printre dinti. Halci de text care dau senzatia ca vor zdrobi cititorul. Fracturi care stau si in substanta si in forma textului, de unde un disconfort acut la lectura, care nu te lasa sa amortesti. Mi-a placut textul, chiar daca verbul e impropriu pentru ceea ce vreau sa spun. Are o coerenta a lui, stranie, incrincenta, semnificativa.

 =  Viata...
luana zosmer
[06.Apr.07 11:46]
Nu cred ca as avea ce comenta-=n durerea asta si-n dorul asta decit poate faptul ca am inteles asa de bine ca-mi vine sa pling.Viata...

 =  Fortralul UCIDE!
Adina Ungur
[06.Apr.07 16:27]
Draga Ligia Pârvulescu,

dacă eu nu te înțeleg, atunci cine? Fiindcă și situația mea e cam la fel. Dincolo de toate acestea aș vrea să transmit foarte clar un mesaj. Să mă ierți dacă o să ți se pară dur! Însă, trebuis să o fac, conștiința nu-mi dă pace. Este foarte ușor să te ratezi când rămâi singur în durere! Acestea sunt încercări, știu că sună absolut cinic, dar așa este, abia când ai trecut peste ele și nu te-ai distrus într-un fel sau altul, se poate spune că ești un om tare. Totul este acum să găsești resurse în tine și după cum spui în lumina Paștelui de acum, cu toate că este extrem de greu de digerat realitatea. Ai să găsești resurse să te ridici, în tine, nu în factori externi, sintetici, sunt singură de asta! Aceia sunt doar un soi de suport, însă din păcate nu unul foarte inspirat. Mai departe de suferință, vreau să-ți las clar un avertisment. Iată câte ceva despre acest medicament:





--------------------------------------------------------------------------------

FORTRAL, fiole
Substanta activa: pentazocinum

Indicatii:

Pentru calmarea durerilor moderate sau severe, acute sau cronice, în traumatisme, dupa interventii chirurgicale, în infarctul acut de miocard, în colici (nefretica, hepatica); ca medicatie preanestezica si pentru suplimentarea anesteziei chirurgicale.

Contraindicatii:

Alergie la pentazocina, traumatisme craniene, leziuni ale creierului, hipertensiune intracraniana, stari convulsive, insuficienta respiratorie, sindrom abdominal acut de cauza necunoscuta, insuficienta hepatica grava, intoxicatie acuta cu alcool, delirium tremens; prudenta sau se evita în timpul sarcinii (cu exceptia travaliului); nu se administreaza în perioada de alaptare si la copiii mai mici de 12 ani, prudenta la batrâni; prudenta si doze mici în astmul bronsic, insuficienta hepatica si renala, colecistita acuta, pancreatita, la bolnavii cu infarct de miocard care prezinta greata si voma, în cazul interventiilor pe caile biliare, în caz de instabilitate emotionala sau stare de dependenta medicamentoasa în antecedente (pericol crescut de a dezvolta dependenta). Se vor evita bauturile alcoolice; nu se asociaza cu dietazina, gama-hidroxibutirat de sodiu, antidepresive (IMAO, triciclice); prudenta în asocierea cu alte deprimante centrale. Pentazocina figureaza pe lista substantelor dopante (interzise la sportivi).

Reactii adverse:

Relativ frecvent greata, voma, ameteli, sedare, euforie, cefalee, sudoratie; rareori anorexie, constipatie sau diaree, tinitus, tulburari de vedere, slabiciune, cosmaruri, insomnie, iritabilitate, halucinatii, hipotensiune, tahicardie, deprimare respiratorie (antidot - naloxona sau nalorfina), eruptii cutanate alergice, eozinofilie, granulocitopenie. Injectarea repetata poate provoca local induratie si scleroza. Potentialul de a dezvolta dependenta (de tip morfinic) este moderat pentru calea parenterala si slab pentru calea orala; poate declansa sindromul de abstinenta la morfinomani (se comporta ca agonist partial).

Compozitie:

fiole a 1 ml continând pentazocina lactat în cantitate echivalenta cu 30 mg pentazocina baza

Actiune:

Analgezic opioid; parenteral, 30-60 mg au actiune analgezica similara cu 10 mg morfina, iar oral, 50 mg sunt echianalgezice cu 60 mg codeina; efectul se mentine 3-5 ore. Are actiune sedativa marcata, deprima respiratia (dar mai putin decât morfina), are actiune spastica slaba.

Administrare:

Oral, 1-2 comprimate sau 50-100 mg (dupa mese), la intervale de 3-5 ore; în durerile puternice se injecteaza subcutanat, intramuscular sau intravenos 1 fiola sau 80 mg la 3-4 ore, se poate creste pâna la cel mult 1 mg/kg corp o data pentru injectiile subcutanate sau intramusculare si 0,5 mg/kg corp pentru injectiile intravenoase.


Dincolo de acest prospect, fiind derivat de OPIUM, Fortralul crează extrem de rapid dependență. Se ia în caz de dureri provocate cel mai adesea de cancer și alte tipuri de dureri acute.

Cunosc cel puțin doi oameni morți, dependenți de Fortral!Unul de cincizeci și ceva și unul de optâsprăzece. Cunosc încă unul, un om serios, valoros prin meseria pe care o are, care in urma unei boli a rămas cu dependență și care dacă nu a reușit să se lase (fiindcă aceasta e partea cea mai grea - unul dintre cei doi a fost internat de 3 ori la Neurologie pentru dezintoxicare și tot nu a reușit să stopeze dependența), reiau, dacă acest om serios și valoros nu a reușit să se lase de fortral, se va rata cât de repede.

Din punct de vedere al sănătății. Fortralul este înainte de toate un drog și în momentul în care ajungi la dependență, îți atacă în primul rând sistemul nervos, capacitatea de concentrare, dă stări de tahicardie, nervozitate, modifică caracterul, este costisitor, dă spasme musculare și sclere pe artere și pe întreg sistemul venos. Dă stări de leșin, murdărește tenul și încețoșează ochii, dă stări de leșin sau alergii. Este deosebit de periculos!

Din punct de vedere social, dependența te face să recurgi la metode promiscue de a-ți procura drogul. Dă stări de nervozitate și agitație, modifică caracterul și acești oameni devin fără voia lor, antisociali, fiindcă nu reușesc să facă altceva în tot timpul cât sunt consumatori, decât să se gândească în ce fel să-și procure acest drog (modifică și falsifică rețete, fac împrumuturi pe care nu le mai pot onora, fură, amanetează, vând din casă, etc.) Din păcate, nu cunosc consumatori care să se fi lăsat de acest drog!

Din punct de vedere psihic, acești oameni devin, nu mai puternici, ci mult mai slabi. Au senzația că pot controla totul, că lumea e a lor, însă aceste stări sunt doar de moment, pe durata efectului dat de opiaceu. Organismul se obișnuiește foarte rapid cu substanța și în consecință, cere mereu o mărire a dozei. Doza luată zilnic, ca și cantitate, nu se poate controla de către consumator, aceasta crescând datorită nevoii organismului de acest opiaceu. Dincolo de obișnuința și nevoia de a se simți drogat, consumatorului i se modifică funcțional organismul. Acestea două, dorința psihică de a se simți mai bine împreună cu nevoia fiziologică duc la ceea ce se numește "dependență". Și când aceasta e deja instalată, e foarte greu să lupți împotriva ei, să o combați. Rarisime cazurile în care dependenții au avut puterea să abandoneze aceste nevoi.


Personal, am avut ocazia să îmi administrez acest opioid, însă cunoscând aceste lucruri, n-am dorit nici măcar din curiozitate să-l încerc. Apoi, am fost în situația de a dori să-mi calmez durerile a 3 operații făcute într-o singură săptămână și totuși NU am făcut fortral, tocmai pentru că știu ce înseamnă acest drog, deși trebuie să spun că îmi venea să sar pe pereți de durere (din cauza complicațiilor, simțeam că sunt tăiată transversal, mă durea tăietura de piele și de carne, apoi organele, care fuseseră și ele lezate și trecute printr-un stres chirurgical forțat și o reacție foarte aproape de septicemie), însă nu am făcut nici morfină, nici fortral și nici un alt tip de opiaceu. Nu am putut dormi 5 nopți și 5 zile, nici un strop și fără să pot urla, fiincă din cauza intubației mi se lezaseră și corzile vocale, în consecință nici de obiectul muncii mele - vocea - nu mă mai puteam folosi. Și tot n-am făcut fortral!

Durerile fizice au trecut, deși nici acum nu sunt cum ar trebui. Dar au venit cele sufletești. Cele peste care abia pot trece. Cele ale pierderilor celor dragi. Nu-mi fac fortral! Am luat xanax, extraveral, însă în doze mici și pe acestea, de teama dependenței. Cum am să trec sau dacă am să trec și peste astea, nu știu! Însă, n-am să-mi fac fortral, mai bine o funie decât un fortral. Cu aceea termini, cu fortralul, nu! Dar, decât funia, mai bine un ieșit afară, (fiindcă dispoziție de televizor sau de citit încă nu am), un vizionat de spectacol, un privit la copaci sau la panorama orașului, o grădină botanică și un rugat la Dumnezeu.

Dar Nu vă faceți fortral. Nu vă distrugeți viețile!

Într-o încercare de a convinge să NU alegem fortralul sau alte droguri și cu riscul de a părea total deplasată,

Adina Ungur


 =  fortralul are efectul morfinei
Alberto Marin Popesco
[06.Apr.07 14:25]
te aruncă într-o lume unde durerea dispare, iar toate lucrurile par frumoase. o poezie tristă Ligia (sau Alia) și observ că încerci o schimbare de registru poetic. în fond ești o rebelă, nu?!
Paște fericit!

 =  Adrian,
Ligia Pârvulescu
[06.Apr.07 17:49]
mulțumesc pentru aprecieri și pentru faptul că ai înțeles că e o poezie despre durere, iar acel "fortral" este folosit în sens figurat. Se referă strict la tratarea cancerului. Te mai aștept.

 =  Luana,
Ligia Pârvulescu
[06.Apr.07 17:51]
și ție îți mulțumesc pentru interpretarea strict literară și nu medicală a textului meu.

 =  Fortralul strict la figurat!
Ligia Pârvulescu
[06.Apr.07 17:59]
În primul rând editorilor, cu regret spun că ați avut "fericita" idee să scoateți acest text de-al meu din prima pagină de la texte recomandate, unde l-ați plasat inițial, prin prisma unei evaluări STRICT literare, așa cum și este cazul pe un astfel de site.
După comentariul Adinei Ungur se pare că v-ați gândit la text din punct de vedere exclusiv medical.
Nu știu cât de deontologic este asta, dar ce pot să fac decât să mă resemnez.
Cu părere de rău pentru asemenea aprecieri...medicale.
La urma urmei, fiecare își face propriile alegeri, ce consumă și cum. Textul meu, cum probabil a înțeles și persoana care l-a recomandat, și nu numai, se referă la un moment personal în care o rudă era tratată cu fortral pentru CANCER, iar durerea mea, după cum scrie și la sfârșit, fiind strict sufletească, nu se poate trata cu fortral

"și nu-l am, mamă, și de fapt nici nu știu
dacă un fortral m-ar putea ajuta".

Sunt TOTAL ÎMPOTRIVA CONSUMULUI DE DROGURI DE ORICE NATURÃ.
Îmi pare rău pentru decizia dumeavoastră de a-mi retrage textul din pagina principală a site-ului, și nici după aceste explicații, sinceră să fiu, nu mă aștept ca el să revină acolo. Pentru mine ar fi o surpriză plăcută.

Sărbători fericite!

 =  ADINA,
Ligia Pârvulescu
[10.Dec.18 14:27]
îmi pare rău pentru tine că ai trecut printr-o perioadă în care ai luat și iei substanțe ce crează dependență. După cum am menționat și mai sus, totul era la modul FIGURAT, LITERAR (cu excepția reală și medicală a potolirii durerilor de cancer cu fortral),
eu NU AM LUAT NICIODATÃ SUBSTANȚE CE CREAZÃ DEPENDENȚÃ ȘI NICI NU INTENȚIONEZ AȘA CEVA ȘI N-AȘ SFÃTUI PE NIMENI SÃ FACÃ ASTA.
Durerea mea e pur metafizică, e o ficțiune, mama mea este încă (și sper) cât mai mult timp în viață și sănătoasă, deci totul era...LITERATURÃ, așa cum și a fost inițial interpretat de editorii site-ului astfel încât a fost text recomandat pe pagina principală.
Îmi pare sincer rău că treci printr-o perioadă grea, îți doresc să te însănătoșești, dar trebuie să faci o demarcație între REALITATE ȘI FICȚIUNE.

LITERATURA ESTE FICȚIUNE.
Altfel, ar trebui să interzicem să se joace și piesa HELL în Lăptăria Enache, pe motiv că arată viața lipsită de griji a unor drogate - ATENȚIE! - nu la modul figurat!

Am fost mâhnită de verdictul asupra textului meu, dar știu că e un text bun, altfel nu ajungea acolo unde a fost.
Sper ca toți ceilalți care mai citesc textul să înțeleagă și să interpreteze totul ARTISTIC, ȘI NU MEDICAL.

 =  Alberto, mulțumesc
Ligia Pârvulescu
[06.Apr.07 18:08]
pentru citirea constantă și bunele intenții.

 =  completare
Ligia Pârvulescu
[06.Apr.07 18:20]
Textul a pornit de la un fapt real, este adevărat că mi-a murit cineva de cancer, este vorba de bunica mea, nu de mama. Restul este cum am spus, literatură.
Mi-ar părea rău să dispară de pe piața culturală piesele de teatru și cărțile ce promovează agresiv consumul de droguri (repet, textul meu nu promovează asta în nici un fel!). Dacă ar dispare punctele de vedere "contrare majorității", oare asta nu înseamnă lipsirea de libertatea de alegere?
Asta așa, ca remarcă oarecum paralelă, reiterez ideea că textul meu nu se numără printre cele care susțin sus și tare (cu mari vânzări și aprecieri critice)drogurile.
Paște luminat și cu minți deschise.

 =  Fortralul strict la figurat!
Ligia Pârvulescu
[10.Dec.18 14:27]
Adina, îmi pare rău pentru tine că ai trecut printr-o perioadă în care ai luat și iei substanțe ce crează dependență. După cum am menționat și mai sus, totul era la modul FIGURAT, LITERAR (cu excepția reală și medicală a potolirii durerilor de cancer cu fortral),
eu NU AM LUAT NICIODATÃ SUBSTANȚE CE CREAZÃ DEPENDENȚÃ ȘI NICI NU INTENȚIONEZ AȘA CEVA ȘI N-AȘ SFÃTUI PE NIMENI SÃ FACÃ ASTA.
Durerea mea e pur metafizică, e o ficțiune, mama mea este încă (și sper) cât mai mult timp în viață și sănătoasă, deci totul era...LITERATURÃ, așa cum și a fost inițial interpretat de editorii site-ului astfel încât a fost text recomandat pe pagina principală.
Îmi pare sincer rău că treci printr-o perioadă grea, îți doresc să te însănătoșești, dar trebuie să faci o demarcație între REALITATE ȘI FICȚIUNE.
LITERATURA ESTE FICȚIUNE.
Altfel, ar trebui să interzicem să se joace și piesa HELL în Lăptăria Enache, pe motiv că arată viața lipsită de griji a unor drogate - ATENȚIE! - nu la modul figurat!
Am fost mâhnită de verdictul asupra textului meu, dar știu că e un text bun, altfel nu ajungea acolo unde a fost.
Sper ca toți ceilalți care mai citesc textul să înțeleagă și să interpreteze totul ARTISTIC, ȘI NU MEDICAL.



Editorilor, cu regret spun că ați avut "fericita" idee să scoateți acest text de-al meu din prima pagină de la texte recomandate, unde l-ați plasat inițial, prin prisma unei evaluări STRICT literare, așa cum și este cazul pe un astfel de site.
După comentariul Adinei Ungur se pare că v-ați gândit la text din punct de vedere exclusiv medical.
Nu știu cât de deontologic este asta, dar ce pot să fac decât să mă resemnez.
Cu părere de rău pentru asemenea aprecieri...medicale.
La urma urmei, fiecare își face propriile alegeri, ce consumă și cum. Textul meu, cum probabil a înțeles și persoana care l-a recomandat, și nu numai, se referă la un moment personal în care o rudă era tratată cu fortral pentru CANCER, iar durerea mea, după cum scrie și la sfârșit, fiind strict sufletească, nu se poate trata cu fortral

"și nu-l am, mamă, și de fapt nici nu știu
dacă un fortral m-ar putea ajuta".

Sunt TOTAL ÎMPOTRIVA CONSUMULUI DE DROGURI DE ORICE NATURÃ.
Îmi pare rău pentru decizia dumeavoastră de a-mi retrage textul din pagina principală a site-ului, și nici după aceste explicații, sinceră să fiu, nu mă aștept ca el să revină acolo deși pentru mine ar fi o surpriză plăcută.
Textul a pornit de la un fapt real, este adevărat că mi-a murit cineva de cancer, este vorba de bunica mea, nu de mama. Restul este cum am spus, literatură.
Mi-ar părea rău să dispară de pe piața culturală piesele de teatru și cărțile ce promovează agresiv consumul de droguri (repet, textul meu nu promovează asta în nici un fel!). Dacă ar dispare punctele de vedere "contrare majorității", oare asta nu înseamnă lipsirea de libertatea de alegere?
Asta așa, ca remarcă oarecum paralelă, reiterez ideea că textul meu nu se numără printre cele care susțin sus și tare (cu mari vânzări și aprecieri critice) drogurile.
FERIȚI-VÃ DE DROGURI. Paște luminat și cu minți deschise.

 =  .
Dan Cârlea
[06.Apr.07 18:59]
Textul mi se pare foarte valoros din punct de vedere literar, are curgere, figuri de stil foarte bine facute, duritatea cred ca este exact cat trebuie, fiind un text derivat din real mai mult ca altele.

"să nu mai simt viermii de mătase fin zgâriindu-mi
opacitățile minții cataracta de pe ochiul din frunte"
"zâmbetul agățat de oglindă"
"zidurile să-și crape simplu mortarul"

Iata, intr-o zi in care unii se pregatesc de petrecere altii isi petrec muribunzii, prin literatura de calitate, asta ne face sa ne indoim privirile pe 360 de grade ontologice, sa realizam ce se intampla prin lume chiar in acest moment.

"e Paștele tata cu noua lui soartă la braț
merg la preot pentru lumină, iată, sunt oameni de treabă" -
Mi-a placut aceasta zugravire a atitudinii duplicitare a oamenilor, este bine pusa in evidenta trairea automata, mecanica a unei sarbatori religioase, alunecarea in sablon - " mergem la inviere ca asa se face".


PS Vad ca a intrat un editor aici, si nu a dat niciun raspuns la sesizarea autoarei cu privire la recomandarea si dezrecomandarea textului. S-a putut intampla asa ceva ? Imi vine greu sa cred, Ligia, poate ai modificat ceva in text si atunci iese automat.
Daca totusi s-a facut asa ceva mi se pare absolut ingrozitor si e o eroare care ar trebui indreptata, eventual cu asumare.




+ si steaua
Dan Cârlea
[06.Apr.07 18:59]
ca uitai

 =  Dan, mulțumesc
Ligia Pârvulescu
[06.Apr.07 19:08]
nu e nevoie să mai spun că ai înțeles...și că ai explicat mai bine ca mine :).
Eu modific de multe ori textele după ce le postez pe site, pe acesta l-am postat pe la 6 dimineața cred, și l-am mai modificat de destule ori dar nu mai știu exact dacă ultima modificare a fost înainte sau după ce a fost recomandat. Se poate oare repara?
Mulțumesc și Sărbători adevărate îți doresc.

 =  pardon,
Adina Ungur
[06.Apr.07 19:12]
Pardon, Ligia, cred că ai citit cu totul greșit, adică, pe dos! Nu-i nici o problemă, m-am întins eu cu comentariul și poate din această cauză ai tras concluzii pripite. Am spus și o repet, ca să nu cumva să se înțeleagă greșit:

- cunosc 3 oameni consumatori de fortral - doi au murit și unul care este un om valoros în profesia sa și nu numai, e pe cale să se rateze.
- am trecut prin dureri fizice și acum sufletești și nici o clipă NU am fost tentată de acest drog (tocmai pentru că știam despre cazurile de mai sus).
- nu am consumat NICIODATÃ nici un fel de substanță care să creeze dependență - tot ce am povestit nu a fost relativ la mine, ci la alte persoane, după cum am și precizat, credeam căp e limpede - cazuri pe care le-am întâlnit și le cunosc, din păcate, foarte bine. de altfel am și spus că nu cunosc oameni care să fi consumat fortral și să se fi lăsat de el.
- nu recomand nimănui să-și omoare ființa, spiritul, fizicul și duhul, cu aceste substanțe toxice!
- îmi cer scuze pentru vehemența comentariului anterior, însă în clipa în care am citit, nu am putut să rămân impasibilă.
- scriitor fiind, nu am cum să nu apreciez un demers ficțional, într-un anume text.
- regret că fiind subiectivă și "alergică" la droguri nu am făcut aprecieri din punct de vedere literar, la text, deși aș putea.
- foarte bine că este ficțiune și că nu consumi, sărbători fericite!


 =  da, Adina, poate
Ligia Pârvulescu
[06.Apr.07 19:21]
a fost o neînțelegere, deși mi-e greu să cuprind de ce textul meu a făcut azi subiectul unei campanii antidrog pe un site literar. Pace ție și un Paște luminat îți doresc.

 =  p.s. Dan, steaua...
Ligia Pârvulescu
[06.Apr.07 19:41]
...mulțumesc, în toiul discuției, uitai și eu :). Mă bucură aprecierea ta.

 =  .
Dan Cârlea
[06.Apr.07 19:47]
nu ai pt ce, cu toata aprecierea sincera. Vezi nu mai modifica textul dupa ce il postezi, lucreaza-l acasa pana ajungi la forma finala, ca e pacat sa scrii asa un text bun, sa fie recomandat si dupa aia sa il modifici si sa iasa de la recomandate. Sigur asta s-a intamplat aici. Cred ca va fi din nou recomandat, dar oricum, sper ca mai primesti o stea, si atunci e recomandat iar in mod sigur.

Toate bune, Ligia ! Sarbatori fericite. Imi place cum scrii.

 =  îmi asum
Adina Ungur
[06.Apr.07 19:53]
De la mine a pornit, desigur! Poate, pentru că mi-am permis ca în comentariul cu pricina să nu fiu filolog sau redactor, ci om. Îmi asum această scăpare. Mesajul era pentru ceilalți. Am văzut cum se moare pornind de la acest fortral și mi s-a rupt sufletul. Literatura însă, mai are de-a face uneori și cu mesajele. Suntem răspunzători de ceea ce scriem, este tot ce pot spune relativ la text. Dincolo de toate acestea, sunt o persoană cumpătată, mai mult decât atât, nu consum nici măcar alcool sau țigări. Suport și prefer viața fără surogate. Oricum e ea.

Lumină și bucurii!


 =  "trăiesc viața ca pe-o poezie anapoda" - recomandarea
Ela Victoria Luca
[06.Apr.07 20:17]
când un text are stea roșie, înseamnă că unul dintre editori a apreciat pozitiv textul și l-a așezat la texte recomandate. nu se forțează urcarea unui text la recomandate prin acordare de 3 stele. da, el urcă automat la acea rubrică dacă are 3 stele, dar fără intervenția vreunui editor.
acest text a fost recomandat de subsemnata. dacă autoarea a făcut modificări pe text, el "a căzut" (deci și steluța roșie) dintre recomandate. se întâmplă automat. de aceea rog autoarea să nu mai intervină pe un text dacă e recomandat sau să aibă încrederea și certitudinea că editorul care a acționat spre recomandarea textului va reveni și îl va reașeza la locul său în cazul în care "pică".
niciun alt editor, chiar dacă au lăsat 2 deja comentarii, nu au acționat altfel pe această pagină, altfel decât lăsând comentarii. singurul editor care a operat asupra plasării textului a fost subsemnata.

un text percutant, bine construit, cu o revoltă temperată prin elaborare și metaforizare, un text în care logosul și anima se înmtrepătrund și dau forță Literei. sinceritatea și stilul confesiv sunt bine dozate de asemenea, am recitit de câteva ori poezia. versurile care a avut un impact asupra mea, ca lector pretențios de poezie și literatură, dar și ca simplu om, sunt:

"dacă un fortral m-ar putea ajuta
să trăiesc viața ca pe-o poezie anapoda
recitată în grabă și nedureros
până la urmă rămâne s-aștept
ca zidurile să-și crape simplu mortarul
ceasurile să ticăie invers tac-tic
și eu să mă strâng iar cuminte în tine"

în strofele anterioare, e o tentă de patimă, de accentuare a stărilor, de surplus afectiv, spre final însă se aerisesc toate. dar ai și mai sus fragmente prețioase de vers.

ai un typo ("dinainea"), pe care acum îl văd și pe care îl voi corecta eu, ca să nu mai pice iar de la recomandate în caz că vei corecta tu, Ligia.

Succes mai departe. e o poezie, din câte ai postat aici, de "punct forte" în evoluția literară. acum depinde cum evoluezi.

Ela

 =  Adina,
Ligia Pârvulescu
[08.Apr.07 19:17]
nu-i problemă, ca om te înțeleg și-ți împărtășesc punctul de vedere, chiar dacă nu mi l-aș fi exprimat cu ocazia unui text literar :)

 =  Ela,
Ligia Pârvulescu
[08.Apr.07 19:19]
am înțeles ce mi-ai spus legat de prima problemă, iar în legătură cu textul, îți mulțumesc pentru recomandare și urări. Paște fericit!

 =  ok
Daniela Șontică
[13.Apr.07 14:56]
Ligia, iata o poema buna a ta (eu o descopar mai tarziu).
Transferi foarte bine elementele de biografism intr-o cursiva spunere nelamentata, este foarte multa forta, captivezi atentia inca de la inceput. Daca scrisul este opioid e de bine.

 =  scris opioid
Ligia Pârvulescu
[13.Apr.07 15:32]
Dana, sta este și părerea mea, în legătură cu scrisul...mai evadăm și noi puțin prin scris, ca apoi să ne înșurubăm și mai strâns în realitate...:) Mulțumesc de trecere și de apreciere.




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0