Comentariile membrilor:

 =  ups
luana zosmer
[05.Mar.07 13:10]
Mai copile tu ai turbat? eu ma duc sa ma spinzur vreo 20 de ani, la urmatoarea incarnare poate am idee ce vrei de la vietile mele trecute adica poate gasesc o gramada mare de cuvinte sa ma justific ca habar n-am ce spui:)

 =  d-le prof. gorun,
ioan peia
[05.Mar.07 13:32]
definiția "vocabularului final" este, cred, insuficient conturată și argumentată. am mers mai departe cu sentimentul că am un instrument de lucru destul de fragil. în rest, îmi plăcu tare "ironistul". îmi pare a fi cel mai lucid, mai cu capul pe umeri. v-aș ruga, într-un viitor eseu, să expuneți concepția lui wittgenstein, per amănunt.

 =  taman acu'
Manolescu Gorun
[05.Mar.07 13:40]
Taman acu' când mă întelesesem și eu pe subsemnatul te găsiși și tu să nu mă înțelegi. Cât despre Rorty și ăia de i-a inventat, e treaba lui.

 =  P.S.
Manolescu Gorun
[05.Mar.07 13:44]
taman acu' e raspunsul pt. Luana. Aia cu care, culmea, ma inteleg cand nu reusesc sa ma mai inteleg nici pe mine

 =  Pt. Ion
Manolescu Gorun
[05.Mar.07 14:00]
Ai putintica rabdare, stimabile. Discutiile astea care abia le-am inceput vor ajunge, daca vor ajunge si la Wittgenstein. Pana atunci - pentru mine - sunt cestiuni mai importante la ordinea zilei. Multumesc ca m-ai citit. E o recompensa ca si eu pe-ale tale.

 =  Ceva constructiv
Ioan Naidut
[05.Mar.07 16:42]
E o discutie interesanta, care pote devenii chiar stresanta.
Contextul este unul virtual. Cred ca domnul Manolescu se imparte aici in trei personaje(mi-e greu sa spun persoane)care joaca o dicutie despre... Cu alte cuvinte realizeaza modele avand un singur scop: formarea unui adevar prin constientizarea a tot ceea ce este si ar putea fi.
"Mai adaug că niciodată nu sunt pe deplini capabili să mă iau în serios". Vad ca ai corectat; vroiam sa sa iti spun aici ca se simte forte tare dublicarea, cred jucati cu mai muta implicare rolul ironicului care are aplecatie spre filozofie, care vede totul intr-o lumina noua si are puterea de a se indoii asupra "vocabularului final" (Da! Trebuie sa existe asa ceva la fel de bine cum nu trebuie sa exite). Eu cred ca in acest text predomina ambiguitatea nehotararea care imita nevoia de a cunoaste si cum altfel decat sa nu crezi ceea ce crezi. La sfarsit adaug ca fiecare om poarta ceva unic in el oricat de prost ar parea. Ai putea gasii noi personaje chiar de speta adoua; sau mai bine nu. Oricum vroiam sa-ti spun ca poti continua acest tip de scriere oferindu-ne ceva constructiv.
Astept noi personaje si un "vocabular semi-final". Va salut atat pe dumneavoastra cat si pe viitorele dubluri sau tripluri sau ca o ironie dubluri si tripluri ale triplurii sau dublurii.

 =  mai vrei?:)))))
luana zosmer
[05.Mar.07 17:39]
Dragule, daca tu te intelegi cu mine cind nu te intelegi cu tine insuti e clar sa nu te intelegi cu mine cit te intelegi cu tine innsuti.Intelegindu-te in acelasi timp cu tine si cu mine ai creea un conflict de impacare generala ceea ce ar duce la ruptura finala, adica tu sa nu te mai intelegi nici cu tine si nici cu mine.Dat fiind ca rareori eu ma inteleg cu mine prefer sa ma inteleg cu tine cind nu te intelegi cu tine starea noastra, a ambilor fiind egala nu riscam sa ajungem la conflicte de identitate.Pfui a dracu de teorie am tras ca nu mai inteleg nici eu ce intelegeam in rarele momente cind ma intelegeam cu mine...:) mai vrei?

 =  evident
Manolescu Gorun
[05.Mar.07 17:53]
ca mai vreau. de-abea de-acum incolo devine interesant.

 =  filozofie
luana zosmer
[05.Mar.07 18:08]
Baga-ti in cap, nu ma tragi intr-o discutie filozofica nici moarta.Ba moarta da ca nu-mi mai pasa:)))))))mai nou am filozofia debilului.in sensul ca neg orice filozofie pe motive de alta apartenenta filozofica,cind in fond n-am apartenenta la nimic fiindca-s o fire care depaseste apartenenta in general dar nu in special.Mai vrei?:)))))

 =  asta-mi place
Manolescu Gorun
[05.Mar.07 18:22]
ca-ti apartii tie si tuturor. Ma, tu esti o ironista sadea. Fara sa-ti dai seama. Si asta-i tot spilul (daca tot e sa filosofam). Vezi ca ce ti-am zis aici e de bine. Lasa dracu' cartoaia aia la o parte. Ca eu dau in tine cu trandafiri. Nu cum zicea o gagica din tineretele mele (foc de frumoasa - semana cu Marina Vladi, pe vremea aia imi placeau blondele, dar cand deschidea gura..): "fac pe mine si dau pe tine".

 =  p.s.
Manolescu Gorun
[05.Mar.07 18:27]
Mai bine decat sa-mi raspunzi, du-te la http://www.agonia.ro/index.php/poetry/235193/index.html unde, in timp ce mai schimbam si noi niste vorbe, am postat o poezea care, sper, sa te distreze

 =  Pt. Ioan Naidut
Manolescu Gorun
[06.Mar.07 13:16]
Rezon monser. Sper ca la sfarsitul acestui sir de discutii sa ma lamuresc, in primul rand pe mine - ce-i cu mine. Si daca s-or mai gasi si altii sa se lamureasca, cu atat mai rau. Pentru ca vor ramane "incremeniti in proiect". Ceea ce nu le doresc nici lor si nici mie. Caci speranta mea secreta - ramane intre noi - este ca, la sfarsit, sa ramanem mult mai in ceata decat la inceput...

 =  P. S. Naidut
Manolescu Gorun
[06.Mar.07 13:57]
M-ai ghicit ! Multumesc pentru trecere.

 =  via Nozik
eek
[08.Mar.07 10:59]
bai, nene, cum se zice, tot respectu'!
poate macar asa mai jucandu-ne, mai aratand cu degetu' ne mai intereseaza si pe noi o bruma de filozofie.
si poate si pe poetii "antimetafizici" care vad si ei ca exista o reactie pe fond de stres la treaba asta.

asta, desi, intre noi fie spus, antifilosoficul rorty, tot de "theoria" se ocupa ca n-are cum.

 =  frumoasa lectura
cornel marginean
[08.Mar.07 13:21]
M-ai incalcit rau prietene, am citit cu placere mare textul acesta, mi-ai dat material de dospit. Foarte interesanta tema.
Dupa ce mai faci lumina, in seria II, revin .

prietenie

 =  doua raspunsuri
Manolescu Gorun
[08.Mar.07 18:30]
eek,
'antifilosoficul rorty, tot de "theoria" se ocupa ca n-are cum' - excelenta observatia.

Cornel,

este extrem de reconfortant sa te stiu mereu prin preajma. cu drag

 =  prea
liviu savar
[09.Mar.07 22:45]
ma gandeam sa spun ceva inteligent, dar in cap se infigea cu tupeu doar "un ganditor mult prea cerebral in felul sau pentru a scrie vreodata poezie buna (ca cimitirul marin deja s-a scris)". asta si ptr ca am curios curios si am cautat mai mult pe pagina asta.
dar sunt capabil sa platesc eu berea/cafea/anything else + tigarile?pipa narghileaua aferente ptr o discutie despre wittgenstein.

 =  Liviu
Manolescu Gorun
[10.Mar.07 07:43]
'dar sunt capabil sa platesc eu berea/cafea/anything else + tigarile?pipa narghileaua aferente ptr o discutie despre wittgenstein.'

Toate la timpul lor. Daca voi ajunge acolo. Ceea ce sper din toata inima. Deoarece nebunia cu "filosofia analitica", centrata pe "analitica limbajului", care a inceput dupa Wit. II, ma scoate, pur si simplu, din sarite.

Toate cele bune,
G.M.

 =  vocabularul itinerant
Corneliu Traian Atanasiu
[13.Mar.07 00:08]

Vocabularul „simțului comun” este unul al gîndirii comode, plin de clișee și de locuri comune. Mai precis, nu unul cu care ne gîndim noutatea, prospețimea experiențelor, ci unul cu care „clasăm” experiențele noastre în tipuri date de-a gata. El ne oferă un „montaj preconceput” care mai curînd ne ferește de experiențe cu adevărat noi și personalizate. Cine nu simte nevoia să-și schimbe vocabularul cu care se „justifică” și legitimează are o viață încremenită, încapsulată în șablonul placid al unui vocabular lipsit de nerv.

A-ți schimba deci vocabularul, a prefera și alte registre ale vorbirii, a opta pentru noi stiluri de vorbire, pentru infuzia de cuvinte din anumite domenii tehnice pentru a le adapta descrierii noilor experiențe este o dovadă de vioiciune existențială. Chiar ironic fiind, nu rămîi totalmente sceptic.

Mi-aduc aminte că am constatat în evoluția lui Heidegger schimbarea setului principal de cuvinte/concepte de vreo trei ori. Nu știu dacă acea nouă rețea în care prindea ființa nu era responsabilă de o altă viziune mai proaspătă.


 =  Pt. Corneliu Atanasiu
Manolescu Gorun
[13.Mar.07 11:26]

Observația este extrem de pertinentă. De "vocabular" depinde receptarea mesajului. Mai ales când mesajul transmite ceva nou. Iar "ironia" , atunci când nu e (neapărat) sceptică, poate presupune o detașare lucidă, "curativă", benefică, atât pentru autor cât și pentru receptor. Nefericirea apare când accentul se pune exclusiv pentru "cum" transmiți în detrimentul lui "ce" transmiți. Pentru că tot a venit vorba de Heidegger. Dacă nu încerci să te transpui în "cheia" gândirii acestuia, riști să percepi ceea ce el vrea să transmită drept un fel de "delir sistematizat". De aici, probabil, rezultă și efortul lui H. de a căuta mereu să "lipească" cât mai adecvat limbajul de "conținut" pentru a-l face, pe cel din urmă, cât mai transparent.

 =  erata
Manolescu Gorun
[13.Mar.07 11:31]
'pentru "cum" transmiți' se va citi: 'pe "cum" transmiti'




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !