Comentariile membrilor:

 =  traire contrarie
Ioana Petcu
[28.Dec.06 21:58]
miriam, mi-a placut in mod deosebit aici starea asta de static in completarea miscarii: prezenta statuilor alaturate, tropotului si fringerii imi par graitoare in acest sens. la fel si sintagma "as vrea sa ramin trecator sau statuie" - eo alegere si o imbinare a trairii contrare de care vorbeam.
textul se incheaba bine pe ideea aceasta, dar miriam o atentionare: "statuie" e putin repetitiv, incearca sa mai renunti la substantivul acesta prin unele locuri.
finalul frumos cu o resemantizare reusita, care creeaza ca imagine o sensibilitate deosebita.
spor in continuare si un zimbet de seara!

 =  Zambet de multumire
Miriam Cristina Constantin
[28.Dec.06 22:17]
Ioana, iti multumesc pentru...incurajare. Sincer, nu credeam ca spleen-ul se poate bucura de instelari de vreun fel! :) M-ai contrazis neasteptat... Da, "statuie" se repeta cam obsedant, dar am vrut sa risc asa, ca sa subliniez o anumita stare si sa incerc sa suplinesc oarecum neajunsul titlului, din care nu cred ca reiese foarte clar legatura cu imaginile statice si faptul ca ele sunt "motorul" spleenului.. Multumesc pentru atentionare si pentru zambetul de seara.

 =  cristina
ștefan ciobanu
[28.Dec.06 22:29]
îmi place în poezie combinația dintre statuie și zăpadă.dă un aer frumos de alb și rece
ning, trec și revin...

 =  nici eu nu credeam
Livia Ștefan
[28.Dec.06 22:54]
că se poate recomanda/înstela ceva de genul ăsta. apos. slab. de nivelul școlii generale.
se vorbea pe undeva de statutul acestui site și de valoarea lui în ochii lumii. ei bine, "valoarea" propăvăduită este o porcărie, o palmă dată cu nesimțire tuturor celor care scriu pe acest site, un abuz de putere exercitat de minți subiective, și ranchiunoase pe deasupra etc. etc.
Acest text nu se ridică nici măcar la valoarea degetului mic al vreunui vers scris de, să zicem, D. Miticov, Lucian Parfene, Andrei Nicolescu, Andra Rotaru (care a revenit cu ceva timp în urmă pe agonia și a avut un feed-back jalnic) și mulți alții...
Oricare dintre noi care deschide o carte de Bacovia este în stare să scrie despre spleen. Și nu la fel de clișeistic.
Îmi cer scuze că sunt atât de brutală, adică atât de sinceră, dar mă enervați! Toate textele lacrimogene intră la recomandate. Nu contează valoarea lor literară, nu contează decât că cineva a tresărit și, într-un implus de emotivitate, a apăsat un buton. Să ne mai mirăm de ce râd și curcile de agonia?
Aș vrea ca editorii să fie mai exigenți și mai obiectivi.
Și nu cred că sunt singura. Pentru că acest site a fost părăsit de poeți de o inestimabilă valoare. Oameni care nu mai așteaptă nimic de la noi. Și dintre cei puțini care au mai rămas, unii sunt total ignorați, trimiși la colț, alții fac miștouri tocmai pentru a vă dovedi starea lucrurilor, iar alții se revoltă. La naiba, oricum, fiecare revoltă este rapid înăbușită. Nu e voie cu rufe murdare și gălăgioși, nu-i așa? nu dă bine.
Cu voia dvs...

 =  :)
Miriam Cristina Constantin
[28.Dec.06 23:20]
Stefan, iti multumesc pentru aprecieri. Domnisoara Livia Stefan, va multumesc si dumneavoastra, imi exprim deosebita multumire ca ati ales ca loc de revolta pagina mea,dar, totusi, am rugamintea ca, urmatoarea data cand mai faceti afirmatii cu privire la subiectivitatea (a se citi peiorativ, nu ca subiectivitatea ar fi un lucru rau in general)unora sau altora sa aveti si argumente, altele decat cele marcate de o vadita subiectivitate, ce va fuge din "condei", dumneavoastra de aceasta data.... Va urez lectura placuta a propriilor creatii!

 =  corect.
Livia Ștefan
[28.Dec.06 23:31]
mulțumesc!
e mult mai bine să-mi citesc propriile creații.
care sunt geniale, by the way.
nu am fost subiectivă. m-am enervat.
de ce nu recunoști că este un text slab, plin de imagini și trăiri împrumutate și cu asta basta.
știu eu ce vorbesc când spun de texte recomandate. trec zile în șir și texte excelente cu ele și nu vede nimeni. când, brusc, ne trezim cu un poemuț de-ăsta recomandat.
știu eu ce spun. numai că eu am curajul să o spun!
am ales acest text tocmai pentru că e recomandat, nu e o chestie personală, ok? crede-mă că, dacă vei scrie ceva care să merite, eu voi veni și te voi lăuda.
fă-ți lecțiile!
și nu mă lua cu "domnișoara Livia Ștefan", denotă superioritate, lucru care mă enervează și mai rău ptr. că nu suport oamenii care fac pe deștepții și nu au de ce.
mulțumesc încă o dată.

 =  fuel
Raul Huluban
[29.Dec.06 00:44]
Poemul este reușit și veridic realizat în raport cu ideea și starea de spleen; comparabil cu cele bacoviene, reliefează trăirea indusă și imprimată în imagini, a imaginilor sufletești / a imaginilor ce aparțin de stările interiorului și nu a imaginilor exterioare (statui, zăpezi, etc), falsa oglindă și joc a ceea ce presupune nivelul imagistic - așadar avem imaginii-cadre seci, anoste, contrarii, imagini care nu fac corp comun și omogen tocmai prin falsitatea percepției prime a lecturii, de unde se poate ajunge la ce spune Ioana static în completarea "mișcării" -. Trăirea cvasi-angoasantă, dezgustul și plictisul, deciziile contrare și nonsensurile (frângerea și dorința de-a "rămâne" ca stabilitate mai mult sau mai puțin a lucrurilor) propulsate de jocul lingvistic fragil dar asumat și bine susținut ("în care îngerii erau îngeri între ei"-foarte bun efectul), fac într-adevăr o poezie bună care și-a stabilit mesajul și arsenalul cu care să-l transmită. Din punct de vedere tehnic nu i se poate reproșa nimic, decât unele exprimări-clișeu nesalvate "palme de stele" care înseamnă prea puțin prin raportare la ansamblu, iar acuzele care totuși i se pot aduce vin fără vreo judecată obiectivă doar din prisma judecării "poeziei de ultimă oră" sau "despre cum să nu se mai scrie că sunt fumate temele etc". În concluzie, un text apt care a indus bine starea și a realizat ok ideea de
spleen, ba mai mult, a reușit să fie extrovert. Păcat că mai aveți o clonă.

 =  atelier literar de POEZIE......în caz că ați uitat
Daniel Gherasim
[29.Dec.06 01:10]
Perfect de acord cu stimații mei colegi și prieteni (dacă îmi permit dânșii, bineînțeles).
Asta nu este poezie, și dacă este, nu e de recomandate.
Nu zic ca textele mele ar fi de recomandate (asta a fost cu falsă modestie, dar merge), totuși nu sunt de acord cu faptul că tot mai multe texte cu valoarea egală cu zero, intră la recomandate.
și ca să nu fiu blamat pentru subiectivism total, mă explic:

***
"în palme de stele, în alte zăpezi;" - unde e poezia aici? s-a pierdut? goană în căutarea figurii de stil nebănuite de nimeni, însă o goană după vânt, dacă mă înțelegeți.

***
"iarna asta ai rătăcit prin zăpezi
și știm cu toții
că ninsori n-am mai plâns," - - - c'mon, câte zăpezi mai întâlnim în poezia asta, care e, deh, mică...

mai zic?
eu sugerez să mă opresc

a nu se înțelege că am ceva cu editorii...
nu, am o problemă cu decizia

DAniel.

 =  excelent poem
florian stoian -silișteanu
[29.Dec.06 01:17]
emoționant text. chiar aduce un aer care nu doare .Hulubane abia aștept să te văd. Ce se întâmplă?O să discutăm în timpul vieții. Faptul că îți permiți să te joci cu un ceva care nu este al tău se admite. E un text slab de pus la rană.rana trebuie arsă. O să vedem în foarte scurt timp ce se ascunde în spatele acestei întâmplări de poezie.ro.Lumea o să vadă. Sau micuța este drăguța ta? Foarte fain.Dar după cum vezi dacă vezi mai sunt păreri care spun despre textul acesta anumite lucruri.
Editorii să fie mai.....zice Livia. Ea spune și noi auzim....

 =  este un atelier de acord
florian stoian -silișteanu
[29.Dec.06 01:22]
așa cum spune și Daniel este un atelier.De acord.Dar nu pune pe acest perete doar cuiul.Agață tabloul.Desigur dacă te-au lăsat nervii peretele este la locul știut. Nu e o crimă că un text recomandat e șters e patinat e moale....crimă este când vizitatorii te anunță de aceasta și tu încerci să-l poziționezi.Hai că m-am plictisit.......

 =  explicație. singura și ultima.
Raul Huluban
[29.Dec.06 01:29]
Florian, sau domnule Florian, nu vă cunosc nu mă cunoașteți așa că vă cer scutiți-mă de "Hulubane", nu permit asemenea adresări nimănui și pe tonul pe care au fost făcute. Dacă ați fi comentat strict, argumentat, pe poezia aceasta, părerile dumneavoastră nu ar fi fost la offtopic și tocmai pentru că spun orice altceva decât despre poezia în cauză sunt trecute offtopic. Nu este drăguța mea, asta v-o spun pentru liniștea dumneavoastră, nu pentru că aș fi nevoit sau îndatorat să o spun.
Împreună cu un alt editor am încercat propulsarea unui text, respectiv autor, care nu a mai fost recomandat până acum + faptul că acest poem este unul reușit în ceea ce și-a propus el. Am dorit să încercăm ceva nou și am avut intenții bune, dar felul în care suntem blamați este unul josnic.
Asta e, trag consecințele, nu e nicio problemă.
Dacă ar fi majoritatea membrilor citiți și intruiți critic ca dezbaterea pe acest poem să existe am ajunge la un rezultat, dar una este părerea unor oameni avizați, alta a unora care se aprind ușor. Numai bine

 =  părere
Liviu Nanu
[29.Dec.06 01:37]
Cred că ar trebui să renunți la cel puțin doi de "iarna asta" din 4. Mai este și "toamna aceea"...Deocamdată atît, ne mai citim...E bine că există sensibilitate și aplecare spre poezie, calitatea construcției și emoția vin și ele cu timpul.
Nu discut decizia editorului, sînt convins că are argumente, vreau doar să spun că e și datoria noastră, a membrilor, dar mai ales a steluțarilor să atenționeze asupra unui text deosebit, atunci cînd îl descoperă, iar editorii sînt convins că vor ține seama de asta.

 =  o încercare de a clipi
florian stoian -silișteanu
[29.Dec.06 01:39]
poem reușit este fiindcă așa crezi tu și confratele tău editor. poem nereușit este pentru că așa cred eu și confratele meu. Avizat amice poți fi eu rămân doar aprins..și când se înâmplă așa focul se întinde.Trebuie să ai apă multă să te uiți pe furiș pe sub fusta unei mări și nu să mă potrivești în țeava unei puști pe care o folosești doar tu. Aș fi onorat să înțelegi că semnele mele chiar daca sunt strigătoare se află doar în intenția de a lumi întru poezie. Dar aceasta se află și se întâmplă cu ochii deschiși.Desigur că tu ai ochii deschiși.La fel încerc.Uneori trebuie să clipim aule să alipim ca să se poată odihni lumina.Îți spun aceasta pe ton de frăție.dacă vrei.Fără răutăți. Dacă nu vrei se poate aranja.Clipește Raule...clipește

 =  yes, is truth
katya kelaro
[29.Dec.06 01:41]
*spleen-ul nu apartine numai lui bacovia... e o atitudine des intalnita in poezia simbolista...
*poemul are o marca personala, mie imi aminteste de lunga alee a liceului pedagogic din iasi, o alee cu castani si multe amintiri...iar iarna când treceam pe acolo mă apuca un dor infinit de moarte, de ducă, o spaimă de viitor...o angoasă, un dezgust față de orice mânecă a zilei de mâine ... refuzam masina, tramvaiul... as fi vrut copoul să se meargă spre plus infinit
*ma regăsesc in poemul asta... sunt poeme pentru diferite etape ale vietii...nu toti ne-am născut batrani... si tinerii au nostalgii...

 =  pendulum tarantula
Andrei Nicolescu
[29.Dec.06 12:10]
Sa vorbim pe romaneste, fara scheme de critica literara. Pot sa spun ca textul incepe superb - „cred că iarna asta mă frânge de tot” - evoca un feeling foarte puternic si il consider motorul liric al intregii idei. E brut, e brutal, e racoros, e metafizic, place mintii, imi place si mie. Poti sa aberezi la nesfarsit pe versul asta. Ritmul textului isi urmareste norma impusa pana la rapa de aici – „aș vrea să pot să rămân trecător sau/ statuie/ la mal de sărut”. Kkt, ce inseamna asta? Registrele stilistice se schimba mult prea brusc, de la ninsoare, la piatra, la apa, la sentiment. Mi se blocheaza intelectul si nu comput mai departe. Ritmul este rupt, curgerea intrerupta, experienta overall compromisa. Textul isi revine - „iarna asta îmi răsfrânge iarna în mâini” – si forteaza EMOTIA indusa din start, intr-un mod f reusit, dar destul de alambicat pentru gusturile mele. De aici incolo sunt insiruite o serie intreaga de platitudini si pretiozitati gen – „palmele ei de copil”, „ning neintoarceri” – care imi violeaza simtul estetic si isi bat, efectiv, joc de mine si de mintea mea. E ca si cum ai astepta un episod din serialul tau preferat si ar da o reluare. Dupa Bacovia si Stanescu, cate chestii interesante crezi ca s-ar mai putea coace in stilul asta?

Concluzia este ca, indiferent de faptul ca agonia este un „atelier literar de POEZIE......în caz că ați uitat”, dupa cum afirma individul Daniel Gherasim, zis „Danny”, aici se incearca promovarea unei culturi mainstream romanesti valoroase. As fi primul om care ar adera la acest nou tip de media, daca nu ar fi intzesat de nonvalori. Astfel, textul asta mi se pare legitim ca fiind recomandat pt ca are 2 imagini beton realizate. O fi atelier, bai „danny”, dar ai nevoie si de lemn ca sa faci traforaju’.

 =  Parere
Negru Vladimir
[29.Dec.06 07:29]
Un plus pentru atmosfera... un minus pentru constructia poeziei. Restul sunt amanunte...

 =  &&&
Dan Cârlea
[29.Dec.06 10:35]
Poezia are o anumita atmosfera, are si parti bune si mai putin, evident e chestie de gusturi.
E pe aici un parfum mai clasic, importanta e alta chestiune, de principiu :
am vazut ca a fost discutie pe tema recomandatelor, eterna tema a recomandatelor si era pusa problema cam asa : ca vine un editor si apasa pe buton si gata.
Pai exact asta este cu recomandatele : nu se intruneste niciun mare consiliu de critici si poeti, nu se dau note pe texte fara sa se stie cine sunt autorii, este parerea unui om care vremelnic face munca de editare, si stim cu totii ce presupune aceasta munca, oamenii astia trebuie sa citeasca mult, au, n-au chef de literatura, trebuie sa parcurga tot felul de texte, sa isi asume raspunderea pentru introducerea unui text la atelier si pt. recomandarea altuia, sa parcurga texte de multe mii de caractere, asupra carora eu nu am bunavointa sa ma aplec decat in cazuri speciale, etc.

Toti vedem, zilnic, texte care iau stele sau recomandari, ce instelez eu nu place unuia, ce insteleaza altul nu imi place mie, cu recomandarile la fel, va rog frumos sa scoatem din acest cadru de discutie ideea de « obiectivitate », care, in cazul poeziei, poate insemna cel mult raportatea la text din perspectiva criticii literare ( care, atentie, nu e « obiectiva » nu e stiinta exacta, are doar un fundament cu o baza istorica semnificativa ) si din perspectiva noninterpersonala, ceea ce e greu de facut si rar intalnit.

In alta ordine de idei, poate ar fi bine sa fim umani in critica, si pe mine uneori ma ia valul si spun rapid exact ce gandesc, si pe urma imi dau seama ca puteam sa o spun mai delicat, mai constructiv, poate ranim un om aflat mai la inceput si asta ii poate afecta viitorul literar.

Florin, Livia, hai sa incercam sa fim mai umani in interventii, sa nu cauzam unui autor prea mult, si daca se poate fara alunecarea in jignire ( cum e acesta referire : "nu suport oamenii care fac pe deștepții și nu au de ce" ) .
Si sa nu uitam ca o recomandare nu este o recomandare pentru vreun premiu international, este recomandare pe site si atat, cu tot ce presupune asta.

Si, ca o chestiune ce vizeaza o ingrijorare de-a mea, s-a facut acea modificare in privinta intrarii subiectelor pe lista de fierbinti, s-a schimbat algoritmul, daca nu ma insel, si e parca mai bine acum, inainte primea omul 4 comentarii unul dupa altul si era aproape pe primul loc, acum spun ca modificarea operata poate aduce o usoara relaxare in ceea ce priveste incadrarea unui comentariu la offtopic, desigur, nu sa se ajunga la messenger, dar aici nu e cazul, cred ca se pot permite comentarii facute mai din goana calului, mai ales cand sunt facute de autori care au confirmat, oameni deja formati, si a caror parere poate sa conteze, chiar daca rspectiva parere nu e mereu foarte cizelata, nuantata, slefuita, lucrata.

La multi ani tuturor, din partea lui Nea Gogu, reputat ( nu stiu ce reputat, doar reputat si atat ), sanatate si intelepciune !

 =  multumiri si altfel de lamuriri
Miriam Cristina Constantin
[29.Dec.06 11:49]
Domnisoara Livia Stefan, pronumele "domnisoara" este unul de, subliniez, politete. El denota superioritate in imaginatia dumneavoastra, cea care va permite sa aveti texte geniale. Felicitari! Eu nu am nimic impotriva faptului ca nu digerati textul de pe aceasta pagina si, in definitiv, nici nu ma intereseaza, asta dupa excogitatiile dumneavoastra nocturne si pe alocuri necontrolate. Ultima precizare o fac in legatura cu modul dumneavoastra de a va exprima si cu aprecierile facute intr-o bezna totala, dat fiind faptul ca nu ne-am mai intalnit nici macar in scris. Si rugamintea mea ar fi sa nu va mai adresaTI la persoana a 2-a sg, ci sa ma tratati cu "superioritate" sau cu politete, depinde cum am parcurs fiecare primele 7 trepte si cum vreti sa interpretaTI.
Domnule Florian Silisteanu, va multumesc si dumneavoastra pentru aprecierile lipsite de finetea la care ma asteptam atunci cand v-am cunoscut, a nu se interpreta ca as fi draguta dumneavoaastra caci, spre deosebire de domnul Raul Huluban, dumneavoastra chiar m-ati cunoscut. Regret ca v-am provocat un asemenea disconfort si ca v-ati simtit indatorat sa va razboiti aici, de pe pozitii, evident, inegale in zilele astea ce au o conotatie deosebita pentru "poeti". Va multumesc oricum pentru osteneala si regret plictisul cu care a trebuit sa va confruntati.
Last but not least, multumesc pentru pareri, pentru sugestii, celor care au dat dovada de eleganta si care nu au recurs la metode grosiere de exprimare a anumitor opinii, fie ele si mai putin favorabile. (Liviu Nanu, Katya Kelaro, Negru Vladimir, Dan Carlea).

 =  Domnule Andrei Nicolescu,
Miriam Cristina Constantin
[29.Dec.06 12:59]
Imi cer scuze ca am uitat sa va multumesc pentru parerile, (bune, rele, nu conteaza) sustinute si surprinzator de amuzant expuse in toata haituiala asta critica de pe aici ;) Va multumesc, ati reusit cu lejeritate si spontaneitate un ton mai destins decat s-au chinuit altii sa incropeasca :)

 =  dragii moșului,
ioan peia
[29.Dec.06 13:18]
textul e atât de slab, încât nici măcar nu mă revoltă. eu nu înțeleg un lucru: ori editorul care-l evidențiază nu prea are habar de poezie, ori joacă o carte lipsită de orice miză. până la urmă, neplăcut e faptul că, în felul acesta, se coboară alarmant de mult nivelul de reprezentare al acestui sait. ceea ce nu este onorant. părerea mea este că, atunci când un text este susceptibil de a fi pus în vitrină, să existe o mai largă consultare între editori. altcum, ne facem de rușine, ce naiba! personal, mă simt obligat să iau toate textele de la recom. și să le fac de doi bani. să nu ziceți că nu v-am spus!...
hai, la mulți ani!

 =  da, miriam
medeea iancu
[29.Dec.06 13:33]
place. vaz ca tot aveti ceva cu acest static cantat. si mere bine, chiar bine. bravo, miriam, un text jucat,

 =  medeea,
ioan peia
[29.Dec.06 15:38]
de la paris se vede tot așa ca de la euripide?!!

 =  parere
enache ionut laurentiu
[29.Dec.06 15:49]
textul nu mi se pare direct proportional cu exagerarile si iesirile unor comentatori, nu va aparea in cartea de romana dar nici nu cred ca trebuie sa terfelim poezia unui autor si implicit sa ne batem joc in halul asta de ea, mai ales fiind la inceput de drum.
Sunteti oameni seriosi, recomandarea nu e decat un punct rosu simbolic si un semn de apreciere si incurajare, asa vad
eu situatia, nu o mai faceti pe Mesia aruncand cu noroi..
sunt convins ca miriam ar fi mai mult decat bucuroasa sa invete cate ceva de la voi.

"îngerii erau îngeri între ei."

mie personal mi se pare un vers mai reusit decat multe poezii de pe acest site.
asadar, ca sa incurajam trebuie sa efortam.
sau e mai usor sa scuipi ?

 =  erata
enache ionut laurentiu
[29.Dec.06 15:50]
desigur, Mesia nu arunca si cu noroi :)

 =  :)
Miriam Cristina Constantin
[29.Dec.06 18:17]
Chiar mi-ar placea sa mai invat cate ceva, fara suparari, jigniri de prisos si ironii nereusite. Ma bucura ca cineva intelege asta..prin urmare, multumesc lui Enache Ionut Laurentiu si Medeei pt ca, in definitiv, nu e vorba despre vreun premiu Herder :)

 =  O mână de ajutor
Ioana Geacăr
[10.Dec.18 14:27]
Cred că una e să folosești diferite tehnici literare ghidate de talentul personal și alta să imiți stiluri foarte cunoscute ca ale lui Bacovia și Nichita Stănescu, cum faci tu aici, Miriam. S-au dat bătălii aici. Ți-aș recomanda să-ncerci să scapi de influențe și să lucrezi mult pe text. Iată un exemplu, ce-ar mai rămâne:


cred că iarna asta mă frânge de tot
în parc statuile mă privesc suspect
și tropotul nostru mă frânge
încet.
iarna asta ai rătăcit prin zăpezi
aș vrea să pot să rămân trecător sau
statuie
la mal de sărut.
iarna asta mă frânge ca toamna aceea,
în care îngerii erau îngeri între ei.
prin parc statui se holbează suspect

Dacă vrei îți dau și explicații pentru fiecare ștersătură.
Dacăă n-ai înțeles, dar eu cred că da.Pe curând!




Autorul acestui text nu mai acceptă comentarii la acest text
(sau şirul de comentarii a fost oprit de un editor)



Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0