Comentariile membrilor:

+ Când ard chiparoșii
Călin Sămărghițan
[03.Jun.09 18:42]
Cuceritor debut retoric al poeziei. Pentru ca mai apoi, elipsa verbului din următoarea propoziție, să perenizeze "vâscoase flăcări îndoliate", o expresie, dealtfel, de excepție.

Singurul verb, de fapt, al poeziei, are valențe impersonale: "Ard" așa cum plouă, așa cum fulgeră. Aliterația lui "r" te face să auzi cum trosnesc arzând chiparoșii. Totuși, nu trebuie neapărat să fie o ardere în foc, ci, mai curând, e vorba de "arderea" din culoarea apusului. Și atunci balanța dintre tăcere și sunetul închipuit de vreasc trosnind, conferă trăirea interioară a poeziei.

Luceafărul apare la margine, pe "țărm de gând". Și el arde, desigur, dar gândul e "stins", iar acest contrast potențează introspecția într-un mental proiectat celest spre acel "tăcut", misteric, Luceafăr. Lipsa verbelor în continuare sporește sentimentul de contemplare, așează simțirea poetică în făgașe înalte. O metaforă trăindă acolo, "satanic felinar cerat", învăluie totul ca o mantie, o pată de culoare spre care se îndreaptă reflexivitatea autorului și totodată răpind-o pe cea a cititorului.

Titlul ne proiectează într-un topos bine determinat, iar poezia nu face altceva decât să contureze din doar câteva mișcări neoexpresioniste, o stare reflexivă parcă de la margine de lume.

O mică eboșă dar cu efect deplin, care atrage toată atenția asupra acestui autor și te face să revii.

 =  tăcut
Andreea Samsher
[03.Jun.09 18:54]
aș fi o ipocrită dacă nu aș recunoaște că acest text este unul bun, din punct de vedere vizual. nu prea-mi place (Luceafărul) tăcut acela.

Ard chiparoșii de pe Ebro,
ard păgân!
Vâscoase flăcări îndoliate.
Pe țărmul gândurilor stinse,
Luceafărul -
satanic felinar cerat

însă, dacă e să privesc acest text dintr-o altă perspectivă, aș zice nimic nou sub soare.

 =  Re.
Ioana Geier
[03.Jun.09 19:02]
Poemul are forta...trece prin tine, intr-un fel unic...
Cu simpatie,
Jo

 =  .
alexandru moga
[03.Jun.09 19:08]
mie mi se pare o capodopera
o capodopera care prin dramuire si cumpatare pare scrisa de un nipon

acel "ard pagan" este ca o metafizica a prezentei - aceasta conceptie face imposibil respectul pentru natura si duce la acaparatoarele societati de consum ale epocii tehnologice
iar
"satanic felinar cerat" - merge spre milenarism predica naruirea lumii ne atrage atentia ca ziua judecatii se apropropie

caiti-va!

o capodopera aceata poezie
o capodopera

 =  trompeta Moga
Călin Sămărghițan
[03.Jun.09 19:18]
Moga, nu mai țin puseele tale ironice dizgrațioase. Și apropo, m-am decis să încep să te vizitez. Probabil acesta a și fost scopul "codițelor" tale. Faptul că nu receptezi poezia nu mai este o noutate pentru nimeni, pur și simplu nu ai organul pentru așa ceva. "Metafizica prezenței" de care spui, e o aberație. Iar "acaparatoarele societati de consum ale epocii tehnologice" e o gogomănie. Chiar n-ai habar despre ce vorbești, și asta de mult.

Îmi cer scuze domnului Grunea pentru această intervenție.

 =  .
alexandru moga
[03.Jun.09 19:35]
metafizica prezentei (dictionarul de filosofie oxford editia a IV-a) = termen folosit pentru prima oara de heidegger pentru a caracteriza greseala fundamentala a metafizicii occidentale. in viziunea sa de la palton la nietzsche metafizica postuleaza un agent autonom care se cunoaste pe sine si se auto sustine.

intr-adevar e o gogomanie :)))))
desigur pentru cine nu este documentat este o gogomanie

imi sustin punctul de vedere ca poezia este o capodopera si de abia astept sa ma vizitezi

 =  err
alexandru moga
[03.Jun.09 19:35]
platon

 =  Moga și dicționarul
Călin Sămărghițan
[03.Jun.09 19:45]
Moga, închide dicționarele și vorbește de la tine dacă vrei să spui ceva. Ce are metafizica aia a ta cu "ard păgân" din poezie? Tot aberație rămâne. Vezi ce zice în dicționar și la "aberație" ca să înțelegi. Probabil ești maestru în copy-paste, dar la mine nu merge cu răsfoituri din calendar de perete.

Ai mușcat: ai vrea tu să vin, să-ți aduc cititori. Deci așteaptă. După ce treci singur de 200. Și mai vorbim. Baftă la documentat și la copy-paste.

 =  semn
Plopeanu Petrache
[03.Jun.09 21:05]
S-a vorbit. Las doar un semn de apreciere. Voi reveni și voi observa.
Cu stimă
PP

 =  Luceafarul bengalez
Cozmescu Valentin
[04.Jun.09 12:51]
Pârlesc ciulini-n Bărăgan,
mocnesc imaculat!
Biserici incendiate își caută sfinții.
La Costinești se recită din Hegel,
Luceafărul ascultă -
iar păcatul îi traduce.

PS: către poet: nu te speria de agonia.ro, căci poezia-i la fel de oarbă ca și justiția; către Călin: știu că ești în stare să-mi comprehensezi abisal comentul; către Moga: la ce pagină ai găsit definiția aia? (căci ar vrea Heidegger să facă o mică corectură - cu voia dvs, desigur)




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !