Comentariile membrilor:

 =  împrejur toamnă...
Teodor Dume
[29.Sep.08 09:29]
da, multă liniște, melancolie, frumusețe și bogăție
în rândurile de față. o redare atentă a momentului

cu sinceritate,
teodor dume,

 =  Semn de toamnă:
Doru Emanuel Iconar
[29.Sep.08 16:47]
Impresionant tablou de toamnă. Inspirat de poemul dumneavostră, varianta mea:

tăcere între
crizantemele albe
împrejur toamnă

Doruleț

 =  Fără cuvinte
Mihai Cucereavii
[30.Sep.08 08:36]
Acest tristih merită o steluță,
poate și mai multe. :)

 =  Exprimarea metaforică
Rodean Stefan-Cornel
[30.Sep.08 12:30]
Domnule Tomescu,
Vă mărturisesc faptul că și datorită dumneavoastră am început să citesc tot mai multe haikuuri și alte micropoeme de acest fel, care îmi plac tot mai mult. Și, pentru că nu pot trece așa ușor pe lângă ceea ce îmi place, am și citit ceva teorie și mai multe opinii despre un asemenea gen de creație.
De la început vă spun că față de textul de mai sus am câteva convingeri, dar și câteva nelămuriri.
Pe de o parte, e clar, poemul dumneavoastră mi-a plăcut foarte mult. De asemenea este pentru mine foarte clar că respectă condiția esențială de fond, aceea de a prezenta două planuri, în antiteză. Mie, poemul acesta îmi sugerează , chiar două rânduri de antiteze (între tăcere și toamnă și între alb și toamnă). De asemenea, este indiscutabilă forma, cu măsura tip și cu cezura plasată între cele două planuri.
Pe de altă parte, la capitolul nelămuriri, nu îmi este clară problema figurilir de stil, a exprimării metaforice, în condițiile în care, dacă am înțeles bine, acestea nu prea sunt permise și trebuiesc înlocuite cu un limbaj cât mai simplu, dar în același timp sugestiv. În acest sens s-ar putea spune că "tăcerea crizantemelor" este o exprimare metaforică? Eu zic că da, și apropo, varianta lui Doruleț ("tăcere între crizanteme") atunci este mai potrivită. Am înțeles bine? V-aș ruga și pe dumneavoastră și pe alții să mă lămuriți cu această chestiune a acceptării sau neacceptării figurilor de stil în haiku.
Oricum, în opinia mea este un micropoem foarte frumos, indiferent de rigorile uzuale în domeniu.
Cu ecelași respect,
Cornel Rodean

 =  Revenire
Rodean Stefan-Cornel
[30.Sep.08 12:37]
Am mai spus-o, am ceva probleme cu afișarea paginii atunci când comentez și din această cauză nu am văzut, înainte de a trimite, două greșeli "figurilir" (în loc de "figurilor") și "ecelași" în loc de "același". Scuze, tuturor celor care au citit! Și, dacă tot am revenit, vă rog, nu mă uitați când luați de la tipar drumurile dumneavoastră spre necunoscut...
Cornel Rodean

 =  Prietenilor:
nicolae tomescu
[10.Dec.18 14:27]
Teodor:
O adevărată plăcere atunci când apari pe pagina mea
Anotimpul pe care-l parcurgem este o sursă inepuizabilă de inspirație pentru orice observator. Eu mă străduiesc să comprim observațiile în cuvinte puține și,dacă se poate, să creez imagini pentru cititori
Îți mulțumesc
Doruleț: Îți mulțumesc și ție pentru citire și pentru înțelegerea de care dai dovadă în ceea ce privește preocuparea mea pentru versul scurt( și nu numai). Admir totodată talentul tău care face ca repicile (ce mi le dai) să fie mai bune decât originalul
Mihai:
Orice com. al tău îl consider ca pe un dar venit de la un prieten ce locuiește departe dar gândește la fel ca mine. Ultimele tale apariții pe site mi-au atras în mod deosebit(și plăcut) atenția. Aștept noile tale cuvinte ca ingrediente ale unei zame.(ciorbe)
Cornel:
Ți-am urmărit îndeaproape activitatea de pe site. Este meritorie acțiunea de a învăța împreună cu alții. M-a surprins plăcut că ești atent la activitatea mea. Cred că ai observat faptul că în ultimul timp nu-mi mai intitulez micropoemele haiku-uri. Mi-am dat seama că un gând pentru a devenii haiku trebuie cizelat continu. Când voi fi sigur că poezioara este haiku așa am să scriu lângă titlu Respect doar numărul silabelor. Cât privește figurile de stil, după știința mea, nu pre sunt acceptate. Dacă n-ai citit încă, vezi pe pagina lui Dan Norea "Geneza unui haiku" (postare 24.05.o8) și "17 silabe sunt puține?" ( 13.12.07)
Mulțumesc pentru trecere și pentru consistentul comentariu

 =  Precauție inutilă
Rodean Stefan-Cornel
[30.Sep.08 18:08]
Domnule Tomescu,
1. Am citit materialele recomandate de dumneavoastră și altele pe tema respectivă (semnate de Corneliu Traian Atanasiu și de alții), mulțumesc foarte mult pentru recomandare! Nelămurirea mea nu era atât privind acceptarea sau neacceptarea figurilor de stil metaforice în haiku, ci , concret, dacă în textul dumneavoastră, exprimarea "tăcerea crizantemelor" poate fi interpretată ca metaforică, sau nu, pentru că este discutabilă problema.
2. Părerea mea este că măsurile dumneavoastră "de precauție" (cum că de fapt nu vreți să scrieți "chiar" haiku) nu au niciun rost, din două motive simple: cititorul, când vede trei versuri sub forma "5-7-5", oricum vrea să citească (și crede că citește) haiku, iar pe de altă parte, se vede ușor că dumneavoastră respectați regulile haikuului mai bine decât alții care spun căm scriu haikuuri (nu neaparat de pe acest site, că citesc așa zise "haikuuri" și în diferite reviste și cărți). De asemenea, din câte știu eu, de regulă, forma unei poezii are rolul de a atenționa pe cititor; astfel, chiar dacă la o poezie nu se pune în titlu sau în subtitlu "sonet" sau rondel", dacă ea este scrisă în forma fixă cerută de acestea, atunci trebuiesc respectate și celelalte cerințe, altfel nu avea rost "să se împrumute forma" respectivă.
3. Vă mulțumesc pentru aprecierile la adresa activității mele.
Cu cele mai alese gânduri,
Cornel

 =  Răspuns în 3 puncte
nicolae tomescu
[30.Sep.08 21:56]
1-Cred că "tăcerea crizantemelor" este mai degrabă o exprimare directă și nu metaforică. S-ar putea să greșesc pt. că nu sunt specialist în domeniu și nici nu-mi propun să devin.
2- nu-mi iau măsuri de precauție pt. că nu vreau neapărat să scriu Haiku și nu-mi iese. Dar mi-ar plăcea să-mi iese. Și apoi nici un astfel de micropoem intitulat de mine Haiku nu este trecut în lista cu Haiku-uri. Dar nici la atelier nu le-au băgat, or ști editorii de ce.
3-Cât privește "drumul meu spre necunoscut" vreau să-l duc până în iunie 1944 când unul din eroii principali, tatăl meu, a murit la Lețcani(Iași) în fruntea unui pluton din Reg. 90 inf. Nu vreau să scriu neapărat o carte pt marele public ci doar pt. urmașii mei, dacă vor fi interesați. Întâmplările și majoritatea numelor proprii sunt reale.

Cu gânduri bune




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0