Comentariile membrilor:

 =  .
Laurentiu Belizan
[03.Jun.08 02:47]
Cred că aceste propuneri trebuie luate în seamă și puse în practică.

 =  propuneri de valoare
Mihai Cucereavii
[03.Jun.08 15:23]
Dar cine să le implementeze?

 =  Un sfat care s-ar putea să vă fie util
nicolae tomescu
[03.Jun.08 20:04]
Și în trecutul îndepărtat când făceam armata "la zi" mi-aduc aminte că eram împărțiți,"în perioadă", în fel de fel de "ateliere" despre a căror activitate nu-mi mai amintesc nimic.Oricum nu se construia nimic acolo dar parcă se învăța ceva. Va avea și cuvântul "atelier" mai multe înțelesuri,probabil că nu toate ( aceste înțelesuri) sunt trecute în DEX.
Dar propunerile dumneavoastră sunt foarte constructive. Pentru a fi duse la îndeplinire ar trebui convins domnul Radu Herinean care, am înțeles, este proprietarul siteului, numai domnia sa are putere de decizie. Cred că puteți lua legătura cu dânsul accesând:"trimite o scrisoare către editor" cu specificația "către domnul..."
Oricum cei mai mulți membrii se bucură că pot publica, pe gratis, chiar dacă nu pentru prea mulți cititori.

Cu gânduri bune

 =  Fierbinte?
Rodean Stefan-Cornel
[03.Jun.08 20:41]
Domnule Tomescu, aveți dreptate, cuvântul atelier are mai multe înțelesuri, dar pe acest site el semnifică locul în care "se repară" anumite texte considerate nesatisfăcătoare de către editori; acest lucru rezultă din textul afișat în "capul listei" materialelor direcționate în "Atelier".
Pe de altă parte și eu apreciez ideea site-ului de a permite multor autori să se exprime, iar modul în care este organizată toată această activitate este remarcabil, în opinia mea; faptul că mie, ca începător, în primele două luni și jumătate mi s-au postat pe listele principale, fără a trece prin "Atelier", 45 de epigrame, 3 satire în versuri și 11 alte texte în proză, ilustrează acest aspect.
Eu, personal, "nu am o problemă", sunt chiar mulțumit, în general, de felul în care sunt tratat, atât de către editori cât și de ceilalți membri, iar textul de față l-am scris doar din considerentele pe care le-am explicat.
Nu cred că o să fac vreo scrisoare către editori, dintr-o explicație foarte simplă: dacă ceea ce am spus eu se dovedește interesant, constructiv și va avea ecou, atunci subiectul va deveni "fierbinte", iar cei în drept se vor sesiza, sau vot fi sesizați; dacă va rămâne în anonimat, sau nu va fi atât de "fierbinte" încât să audă cine trebuie, înseamnă că nu are rost demersul...
Cu mulțumiri pentru lectură și cu deosebit respect,

 =  Revenire
Rodean Stefan-Cornel
[03.Jun.08 20:43]
Revenire,
Se va citi "vor fi sesizați", nu "vot"

 =  d'ccord cu cele exprimate
bogdan federeac
[03.Jun.08 21:17]
eu am capatat un obicei: cand un tecst imi este trimis la "atelier" il sterg, chiar daca eu il consider bun, fara a mai cere nicio explicatie si asta tocmai din cauza indiferentei cu care se opereaza in aceasta sectiune a site-ului.
va admir initiativa si forma de protest (pentru ca pana la urma, asta ramane articolul dumneavoastra: o rabufnire, o revolta interioara a mandriei)- a nu se intelege gresit

 =  Pentru Bogdan Federeac
Rodean Stefan-Cornel
[03.Jun.08 21:39]
Nu, domnule Bogdan Federeac, nu este "o răbufnire, o revoltă interioară a mândriei", nici vorbă de așa ceva; probabil nu ați apucat să citiți răspunsul pe care l-am dat domnului Tomescu cu câteva minute înainte de a posta dumneavoastră acest comentariu. Este dorința sinceră de a contribui la îmbunătățirea activității într-un domeniu care mă interesează direct și într-o organizație din care simt că fac și eu parte.
Mulțumesc de opinii,

 =  Welcome to the club!
Sorin Olariu
[03.Jun.08 23:36]

Eu niciodata nu le cer
Favoruri celor mai sus-pusi
C-o viata in Atelier
Si-a petrecut chiar si Brancusi.



 =  Mai sunt cazuri
nicolae tomescu
[04.Jun.08 00:17]
Nu numai Brâncuși a avut acea soartă de invidiat ci și poetul, eu îi zic mare, Minulescu pentru că:

Se plimba poetul râzând
prin cele Câmpii Elzee
astăzi îl vedem trudind
prin ale Agoniei ateliere


cine nu crede să citească textul Poetului, introdus în Biblioteca virtuală de Maria Eugenia Olariu, pe care un editor al Agoniei l-a expediat la „atelier”

 =  Belizan, Cucearavii, Olariu, Tomescu
Rodean Stefan-Cornel
[04.Jun.08 07:58]
Domnule Belizan, Domnule Cucearavii, când am făcut primul comentariu, am vrut să vă mulțumesc pentru susținerea clară a propunerilor mele; o fac doar acum, scuze.
Domnule Olariu, foarte inspirată și reușită epigrama și se potrivește mai ales celor care au orgolii prea mari și nu le convine faptul că textelele lor sunt "prelucrate" în "Atelier"; în cazul de față, "săgețile" dumneavoastră, cu tot respectul o spun, au trecut puțin pe lângă "țintă" (dacă m-ați țintit pe mine).
Domnule Tomescu, apropo de cazul relatat, se cunosc multe farse pe care, unii poeți în vogă le-au făcut celor care răspundeau de "Poșta redacției" la unele reviste culturale, în sensul că se dădeau începători și trimiteau la redacție, sub pseudonime necunoscute de nimeni, poezii valoroase... și li se răspundea cu "... mai încercați... reveniți... se vede că sunteți începător... etc".
Și apropo de problema de fond, cea a "Atelierului", catrenul dumneavoastră are ceva poantă, deși este cam constatativă, dar, dacă ar fi trecut pe la "Atelier", cineva ar fi trebuit să explice de ce "râzând" nu rimează cu "trudind", de ce "Elizeze" nu rimează cu "ateliere", de ce primele două versuri "șchioapătă", de ce, ultimele două, chiar dacă au ritm îl schimbă, de la un vers la altul, de ce catrenul nu are măsura bună... scuze pentru faptul că "v-am dat de exemplu".
Eu așa cred că ar trebui să arate atelierul și, din păcate el nu este așa! Acesta este motivul REAL pentru care am abordat această chestiune, nu o problemă personală. De fapt, eu nici nu aș avea motive serioase de nemulțumiri, eu nici măcar nu sunt client prea fidel al "Atelierului", mai mult sunt vizitator.
Respecte profunde pentru toți!

 =  părere de amator
milos petru
[04.Jun.08 17:07]
Domnule Rodean Ștefan-Cornel,
Cred că puneți prea mult suflet, vreți să iese lucrurile mai bine dar nu-i ușor. Mi-ați cerut părerea, vă spun că-s un amator, mă bucur că mă băgați în seamă învățându-mă cum ar trebui să fac uneori, nu știu dacă mă mai pot îndrepta, sunt într-un fel mulțmit că pot să scriu aici, când mă vizitează câte un maestu mai vin și alții să citească chiar dacă-s la atelier și asta e bine. Am fost jucător de șah autodidaht, cat I la jocul practic și C.M. la corespondență, și eram bucuros când jucam în Parcul Central din Timișoara caizer cu Maeștrii și în spatele meu se adunau mulțime de chibiți.
Ce să vă spun despre atelier? Iată părerea mea la 24 08 2007 pe acest sait:
Ghicitoare
E locul unde se repară,
E prestatorul de servicii,
E locul unde ies afară
Multe speranțe, multe vicii.

au citit-o mulți și s-a ghicit greu,
cu multă prietenie
petru

 =  erată la "mai sunt cazuri"
nicolae tomescu
[04.Jun.08 23:29]
în loc de Câmpii Elzee citiți Câmpii Elizee

 =  Domnule Rodean
stela baba
[05.Jun.08 23:48]
Domnule Rodean, sunt de acord cu domnul Milos, sigur puneti mult suflet si aveti o contributie deosebita in a indruma cu multa delicatete dar si sincer in acelasi timp pe cei din atelier. De asemenea oameni e nevoie, dar vedeti d-voastra, oameni ca d-voastra sunt mai greu de gasit. Cat despre prestatia celor ,,cu nivel,, se face doar pe baza de voluntariat, nu poti obliga omu sa faca ceva ce fie nu-i place sa faca, fie nu are inclinatie. Exemplu, un bun cercetator nu e neaparat un bun pedagog.
stela baba

 =  Domnule Rodeanu...
Vasilica Ilie
[05.Jun.08 23:47]
va admir pentru entuziasmul si bunavointa dv., tenacitatea de a pune pe picioare un Atelier literar, mi-a placut exemplul dat in textul dv. dar nu se poate compara cu ce este aici...acolo exista angajatul acela lenes, care ar fi trebuit sa se implice, pentru ca de acolo manca o paine, nu stiu pentru ce era platit, doar de "mobila"...aici nu este nimeni obligat sa se implice, totul se face voluntar, de placere; unii au mai mult timp sa-si "pitroceasca" creatiile, altii mai putin, depinde de stare, de inspiratie, talent...
Eu as desfiinta Atelierul pentru ca si asa poeziile care sunt placute sunt citite si comentate iar celelalte nu, dupa acest criteriu as face selectia, iar cine are de facut observatii, le face si asa, daca poeziile sunt in Atelier sau nu... Este numai o parere...Va urez mult succes in inspiratie si astept creatiile dv. cu mult interes! Cu stima, Vali

 =  Recunosc...
Rodean Stefan-Cornel
[06.Jun.08 07:05]
Doamnă Stela, recunosc faptul că în propunerea a treia, am folosi nepotrivit "să fie obligați", dar ideea ca cei mai experimentați, mai talentați și mai pricepuți să muncească puțin și pe la "Atelier" nu cred că este rea.
Doamnă Vali, nu cred că este bine să se desființeze "Atelierul", pe de o parte pentru că el este foarte util ca idee și poate deveni și mai util, în mod practic, dacă se perfecționează puțin, iar pe de altă parte, pentru că nu se poate publica chiar totul "la grămadă".
Recunosc, de asemenea, față da ambele (și față de alții) că sunt prea entuziasmat, "pun prea mult suflet", dar sper să se înțeleagă faptul că mă animă doar "țeluri nobile" (sper de asemenea ca, în această ultimă frază, entuziasmul meu să se potrivească perfect cu limbajul de lemn folosit).

 =  părere
Liviu Nanu
[06.Jun.08 15:51]
Cred că punctul 3 poate fi pus în aplicare. Întocmiți o listă de 50 sau 100 (oricum, un număr suficient) de membri ai agoniei (incluzând și editori, dar și steluțari), autori în ale căror judecăți estetice aveți încredere și acestora să le fie repartizate spre lectură texte de la atelier, asupra cărora să-și spună părerea. După un anumit algoritm, grafic... Bineînțeles, cu acceptul lor, probabil din 100 propuneri vor rămâne 30.

 =  Complexitatea problemelor
Ioan Jorz
[06.Jun.08 21:39]
Cornel, știi foarte bine că mai trec și eu pe la "Atelier" și las câte un comentariu, dacă textul merită efortul acesta, adică atunci când autorul are "disponibilitatea" de a depăși această etapă, pare-se obligatorie, "a purgatoriului". "Problematica" ridicată de tine, în material, este mult mai complexă. Ideea de "atelier" este cea de cenaclu literar, unde "feed-back"-ul trebuie să fie prezent. Deasemeni autoritatea critică, pentru că sunt autori refractari la orice fel de observații, dacă nu vin de la un editor. Or, și cel care face o observație are nevoie, la rându-i, de o confirmare că observația sa a fost primită cum trebuie, că sfatul său a fost necesar și just, dar mai ales că a fost urmat. Lipsa unui astfel de "feed-back" descurajează pe cel care, cu bunăvoință, a încercat să dea o mână de ajutor. Orgoliile literaților sunt, în general, foarte mari. La fel și surprizele care pot să apară în urma unor comentarii, oricât ar fi ele de obiective și "aplicate". Ai reușit să provoci discuții pe niște probleme, pentru care epitetul "spinos" mi se pare un eufemism. Cu prietenie,

 =  gunoi!
Rugescu Ioana Adina
[06.Jun.08 23:28]
Propuneri binevenite!
Si eu am crezut ca Atelier inseamna locul in care prelucrezi ceva! Sincer as prefera sa-mi comunice un editor urmatoarea fraza: de pus la gunoi! si atunci stiu ca textul postat este aiurea si nu are nici o valoare! In atelier , daca ai noroc iti comenteaza cineva textul....daca nu...sta asa depozitat!
Eu...guguman de fel...incerc sa tin cont de comentarii...atunci cand apar...si surpriza...tot atelier si fara nici un comentariu. Mai bine la gunoi...dar parca nu ma-ndur...fara un editor....

 =  Nanu, Jorz, Rugescu
Rodean Stefan-Cornel
[07.Jun.08 17:00]
Domnule Nanu, trecerea dumneavoastră pe la modesta mea pagină mă onorează foarte mult! Exact când am început "să o las mai ușor", mai ales cu "punctul 3", veniți dumneavoastră cu aceste idei foarte interesante, în completare la propunerile mele. Dar cine să facă lista de care spuneți dumneavoastră? Eu, în niciun caz! În primul rând, nu cunosc cine sunt editorii, "steluțarii", iar în al doilea rând, chiar dacă i-aș cunoaște, eu nu am nicio autoritate pe acest site, nu sunt destul de credibil, de abia am început să mă lămuresc cu unele chestiuni...
Nelule, tot ceea ce ai scris în acest comentariu, în opinia mea este perfect adevărat și impedimentele care stau în fața rezolvării problemei ridicate de mine, pe care tu le-ai surprins foarte clar (atitudinea refractară a autorilor, lipsa de feed-back și orgoliile multora sunt aspecte la care și eu m-am gândit; mă bucur că le-ai spus tu.
Doamnă (domnișoară) Rugescu, mulțumesc de aprecieri.

 =  Kafka si Agonia
Constantin Colonescu
[07.Jun.08 18:55]
Draga Stefan,

Si eu sunt oarecum nou pe sait, dar inteleg ca propuneri de reformare au fost de cand exista saitul. Am mai inteles ca au fost membri care au renuntat la serviciile saitului din frustrare. Si eu am propus, la randul meu, reforme. Am mai inteles insa ca orice sugestie se loveste de o birocratie a la Kafka a celor responsabili. Prevad ca si tu, ca si toti ceilalti entuziasti, vei fi infrant de morile de vant ale Agoniei.

Welcome to the club, vorba lui Sorin Olariu:)

Cu tot respectul,
Colo

 =  Ștefan
Liviu Nanu
[08.Jun.08 08:19]
E foarte greu, aș spune chiar imposibil să împaci 28.000 de membri. Oricîte proiecte ai propune, cineva tot va fi nemulțumit. Și oricît de bune ar fi deciziile administratorului acestui site, cîrcotașii tot vor avea ceva de reproșat. Cînd m-am înscris pe agonia (pe atunci poezie.ro) eram sub 1000 de membri. Era mai ușor să obții feed back, se publica mai puțin, aveam timp mai mult pentru lectură și comentarii. Acum sînt peste 28.000 dar eu, de exemplu, tot nu pot citi mai mult de 10-15 texte pe zi, și nu în fiecare zi. Prin urmare, deși numărul de postări a crescut, numărul de cititori/comentatori a rămas relativ constant. Nu cred că sînt mai mult de 200-300 membri care să scrie și să comenteze. Editorii fac și ei ce pot, să nu uităm că nu-i plătește nimeni să citească, să aprobe sau să refuze numărul tot mai mare de texte postate aici. Ca să nu mai vorbim de chițibușari, cîrcotași și alții care vor doar să se bage în seamă și care nu prea au de-a face cu fenomenul literar. Putem face o comparație cu o revită de literatură. Și acolo se trimit o grămadă de texte, unele mai bune, altele mai slabe, iar editorul care se ocupă de trierea și eventual publicarea lor, în cel mai fericit caz, semnează o rubrică de tipul "poșta redacției" în care spune: "am primit, mai trimiteți", "deocamdată, nu", sau alte formule de felul acesta, la care nici nu poți răspunde. De aici avantajul acestui site, șansele să capeți un răspuns, să dialoghezi, adică, sînt mult mai mari. Și, ca să revenim la problemă, de ce nu încerci tu să propui o listă de autori care ți se par serioși, listă care ar putea fi completată și de alți autori interesați în acest demers. Sînt convins că editorii vor aprecia implicarea ta și îți vor da o mînă de ajutor. Sau poate nu...
Și mai vreau să subliniez un aspect, arătat de către un alt comentator, mai sus: și eu, din poziție de comentator al textelor de la atelier, am nevoie de feed back. Dacă dau un sfat, aș vrea să știu dacă a fost primit și cum este el recepționat de către autor. Dacă aș face o statistică, probabil că doar un sfert dintre cei cărorar li se comentează textele din atelier, iau notă de sugestiile și sfaturile celor care binevoiesc să le dea. De aici probabil și o anumită blazare.

 =  Alte justificări...
Rodean Stefan-Cornel
[09.Jun.08 07:57]
Domnule Nanu, foarte pertinente observațiile dumneavoastră, și de această dată! Faptul că activitatea editorilor este deosebit de grea (la 28000 de membri) este evident și pentru mine, aspectul că cineva nu poate citi decât un număr limitat de texte într-o zi (și nu citește zilnic) este de asemenea foarte clar. Păi, tocmai din aceste considerente am propus eu la început ca în atelier să intre mult mai puține texte, iar majoritatea celor necorespunzătoare să fie direcționate la "Pagina de autor" fără nicio explicație. În altă ordine de idei, vă rog să mă înțelegeți, am mai explicat acest aspect, nu pot să fac eu liste...
Colo, eu nu am de gând să renunț "la serviciile agoniei", fii liniștit, iar dacă se va întâmpla vreodată, nu o să fie din cauza anumitor frustrări, pentru că nu am și nu voi avea așa ceva. Pe de altă parte, eu nu am cum să fiu înfrânt, pentru că nu mă lupt cu nimeni. Propunerile mele nu sunt "împotriva cuiva", și cu atât mai puțin împotriva "agoniei", din care consider că fac și eu parte. Dacă din ceea ce am scris eu despre acest subiect rezultă totuși o oarecare nemulțumire, note critice și ironie, ele nu sunt îndreptate către "structurile de conducere ale agoniei" sau către editori (văd că toată lumea are ceva cu ei) ci către membrii site-ului care au experiență, au notorietate, au cunoștințe teoretice despre "arta scrisului" și nu-i bagă în seamă pe cei de la "Atelier".
Mulțumesc ambilor pentru opinii.

 =  atelier-cimitir
cristina minea
[10.Jun.08 18:00]
cu parere de rau, va anunt ca nu s-a petrecut nici o schimbare inca in acest sens. chiar acum cateva zeci de minute, am fost dezamagita si trista sa descopar ca umilele mele incercari de a ajuta membri foarte noi ai site-ului, cu 2-3 scrieri - si alea in atelier - au fost de-a dreptul sabotate si trecute la offtopic. si chiar nu am scris vorbe ca sa ma aflu scriind. sunt poezioare jalnice, fara cea mai mica sansa de reabilitare si totusi vegeteaza in cimitir, ...pardon, atelier. de ce mai sunt acceptate?? atunci cum arata, Doamne, un text refuzat din start??? in atelierul asta stau de-a valma texte inegale valoric, de la unele care merita intrare directa pe site, pana la altele care nici n-ar fi trebuit gandite. chiar nu se poate face ceva? am pornit cu entuziasm in treaba asta, dar sunt tot mai lipsita de elan.

 =  reticenta - o problema reala
cristina minea
[15.Jun.08 08:17]
intr-un tarziu, mi-au aparut si comentariile ajutatoare - speram eu - acolo unde trebuie. dar s-a ivit alta problema: ce te faci cu acei colegi care se opun tentativei de a fi ajutati? care se complac in ignoranta unei banale potriveli de rime si ritmuri, mai mult sau mai putin reusita, intr-un exercitiu de scoala, de care ei se declara multumiti, confundand acest aspect cu SIMPLITATEA unui poem, cu faptul ca ei nu vor sa se complice inutil atunci cand scriu.
mai mult, exista oameni care iti trantesc nonsalant ca ei nu se vor deloc poeti, dar atunci cand simt ca au ceva de spus, nu se sfiesc s-o faca...
complicat, nu? pe mine m-au lasat perplexa astfel de raspunsuri. presupun ca nu e cazul sa ma straduiesc sa ajut pe cineva in contra vointei sale, ar fi absurd, nu credeti?

 =  Ignorare și descurajare.
Rodean Stefan-Cornel
[15.Jun.08 10:40]
Stimată Cristina Minea,
Problemele abordate de dumneavoastră în ultimele două comentarii sunt reale și cu ele se confruntă mulți din cei ca mine și ca dumneavoastră, care dorim, și credem că se poate, ca în "Atelier" să se facă treabă mai bună. Pentru acei "reticenți" de care vorbeați, care refuză ajutorul, există soluția ignorării de către colegi, dar aceasta nu rezolvă problema de fond, aceea a aglomerării atelierului, din contră. Până la urmă va trebui ca față de aceștia, și editorii să aplice o politică de descurajare mai fermă, care să ducă la eliberarea atelierului de materialele "în plus".
Cu același respect,

 =  Rodean Ștefan-Cornel, și tot degeaba,...
Teodor Dume
[18.Jun.08 21:05]
domnule Rodean Ștefan Cornel,
felicitări pentru inițiativa de a veni în sprijinul mai nou veniților pe acest site și a celora care sunt aruncați la coș nu pentru că textele lor nu au valoare, ci pentru a fi ascunse , ferite din calea cititorilor. aici pot veni cu multe exemple. sunt sute de texte bune, remarcate prin comentarii de mulți autori recunoscuți, și totuși zac uitate de timp în așa zisul atelier care nu-și are menirea. atelier înseamnă corectare, un loc unde se desfășoară o activitate. dar ăsta?...e un depozit en gros de texte
sigur, sunt și texte de slabă calitate, dar ele ar trebui însoțite de un scurt comentariu în care să se arate direcția în care trebuie intervenit.
făcând o analiză responsabilă pe fiecare text trecut la atelier sunt sigur că peste 50% sunt texte salvabile, ba chiar unele din ele ar face cinste primei pagini.
-cele trei propuneri se pot pune în mișcare printr-o colaborare mai eficientă a tuturor membrilor "înstelați" de pe acest site, numai că nu văd ca cineva să fie interesat de ofertă, având în vedere polemicile care se creează mereu în paginile unora. aici nu se face literatură(cu foarte mici excepții) pentru că deseori nu se vine cu argumente literare ci doar cu simple râcâieli la adresa autorilor.
pentru confirmare treceți prin câteva pagini

oricum, aveți un suflet mare numai că,în timp, vă veți interioriza datorită nepăsării acelora care ar trebui să vegheze la întregirea literaturii române.

ps:
boala atelierului e cronică. medicamentul ar fi declanșarea activității de atelier. până în prezent nu s-a făcut acest lucru. textele au fost direcționate acolo și atât. ba chiar dacă a revenit autorul pentru a-l corecta și retrimițându-l pentru clasificare, a fost retrimis la atelier de către editor fără niciun argument. și uite așa multe din textele care au putut fi de valoare au rămas pe margini, ba unii le-au șters.

vă sunt aproape

cu stimă,
teodor dume,

 =  Nedumerire legată de Atelier
Dan Norea
[18.Jun.08 21:29]
Presupunând că Atelierul este o Școală de corecție (minus aspectul peiorativ), sunt tare curios ce prevede Regulamentul în privința ieșirii unui text de la Atelier și intrarea lui pe pagina principală. Sunt două aspecte:
- textul, ca urmare a comentariilor critice, a fost îmbunătățit substanțial (sau pur și simplu i-au fost adăugate diacriticele lipsă, dacă acesta a fost motivul)
- textul a ajuns la Atelier din greșeala unui editor, dar comentariile unor membri avizați demonstrează eroarea și solicită ieșirea din Atelier.

Există prevăzută o etapă de re-analiză în care un editor să ia decizia scoaterii unui text de la Atelier ? Sau singura șansă este ca, după îmbunătățire, autorul să îl șteargă și să-și încerce iarăși norocul ?
În acest caz ce facem cu epigrama "Peisaj stradal" a lui Ioan Toderașcu, epigramist renumit, epigramă care fiind la Atelier, a primit comentarii favorabile și chiar o steluță ? Trebuie ștearsă pentru a ieși din Atelier ?

P.S. Cornel, felicitări pentru faptul că ai creat un loc unde să se discute problemele Atelierului. Chiar dacă nu se rezolvă nimic pe moment, unele lucruri rămâneau veșnic nespuse, nediscutate, îngropate...


 =  Pentru Dume și Norea
Rodean Stefan-Cornel
[19.Jun.08 08:19]
Domnule Dume, analiza dumneavoastră este pertinentă, vă mulțumesc de atenția acordată subiectului și de amabilitatea manifestată față de persoana mea.
Norică, păi, dacă tu ai nelămuriri, eu ce să mai zic? Și eu aveam această nelămurire, dar am zis că aceste probleme, "de proceduri" devin mai importante și vor trebui rezolvate după ce se rezolvă problema de fond a atelierului (aceea că sunt prea multe texte în el, care sunt abandonate și că aici nu se prea lucrează). Mulțumesc de trecere.
Ziceai odată că ți-ar plăcea să ne întâlnim la vreun festival; eu am fost invitat la Cluj la sfârșitul acestei luni, am acceptat invitația și sper să ajung...
Cu deosebit respect,

 =  Intrarea începătorilor - prin atelier
Dan Norea
[19.Jun.08 09:54]
Despre Atelier nu știu mai multe decat tine, nici nu am de ce. In 2002, cand am început sa postez pe poezie.ro (vechea denumire), atelierul nu exista. De atunci până acum nu am ajuns niciodată la atelier, ceea ce mi se pare un exemplu flagrant de funcționare defectuoasă :)
Atelierul a început să mă preocupe când am constatat că ajung acolo epigrame bune și foarte bune. Începătorii sunt tratați ca la armată (ciclul I și ciclul II), ultima dovadă, care nu e prima și nici ultima, Ioan Toderașcu. Ori chestia asta, mă refer la criteriul vechimii, m-a enervat încă din tinerețe, când aveam cel mai mic salariu posibil deși aveam rezultate mai bune decât cei mai în vârstă.

Referitor la Cluj, aș veni cu mare bucurie, in extremis chiar și pe banii mei, dar n-am fost invitat. Vezi, acolo e invers, tu ai vechime iar eu sunt începător. :)
Și ca să nu continuăm o discuție off topic, dacă vrei să discutăm chestii nelegate de texte, adresa mea de email este [email protected]
Cu apreciere,
Dan Norea


 =  mai bine tac!
Rugescu Ioana Adina
[19.Jun.08 22:52]
se vorbea mai sus de faptul ca desi unii autori din atelier au fost ajutati cu bunavointa de membrii acestui site nu au luat in consideratie comentariile si sugestiile. Poate este adevarat, dar in ceea ce ma priveste lucrurile nu stau asa. Am tinut cont de comentarii si am avut placuta surpriza sa vad ca multi din cei carora le-am facut sugestii la atelier au tinut cont de comentariile mele. Cu toate acestea nimic nu s-a intamplat.
Am fost tentata la un moment dat sa plagiez in mod demonstrativ un text consacrat al vreunui autor incontestabil sa vad daca sfarseste in atelier...doar pentru ca autorul nu poarta un nume....recunoscut de catre editori.... am renuntat mai ales cand am citit comentariul domnului Nicolae Tomescu.
Eu una...am renuntat sa mai sper...si am ajuns sa cred ca nu am nici un pic de talent. Am incercat sa "play fair" dar nu stiu ....daca a avut vreun sens! Am un gust amar...si ...

 =  lista cu autori spre Radu Herinean
Roxana Sonea
[19.Jun.08 23:06]
Eu zic sa faceti acea lista cu scriitori considerati seriosi care sa indrume atelieristii, care sa fie trimisa domnului Herinean. El probabil va lua legatura cu dansii si se va stabili poate un fel de program.

Sau chiar o lista deschisa la care cei care vor sa ajute sa se inscrie.

As ajuta si eu cu placere daca se considera ca judecata mea are valoare. Deci:

1. Sonea Roxana (Crin)

 =  Incep sa cred ca nu este nevoie de mine...ba mai mult nu am voie!
Rugescu Ioana Adina
[19.Jun.08 23:13]
Eu chiar am incercat sa ajut. Dar nu cred ca mai am curajul sa ma ofer sa fac judecati de valoare! Am fost si eu pe lista atelierului, am aplicat si tinut cont de sugestii, am facut la randul meu sugestii....nu am vazut nimic...asa ca nu pot considera ca fac parte dintre cei ce au voie sa ajute pe altii cand nu se pot ajuta nici pe ei insisi.
Cu parere de rau!

 =  Norea, Sonea și Rugescu
Rodean Stefan-Cornel
[20.Jun.08 17:24]
Dane, mulțumesc de opiniile exprimate; deocamdată nu le comentez, dar se cam știe părerea mea în cauzele respective.
Roxana, e greu de făcut liste, nu cred că merge ideea...
Adina, nu dispera! Am constatat și eu că ai o bogată activitate pe site. Așa cred că trebuie să fie raportul dintre comentarii și postări, ca la tine, adică net în favoarea comentariilor, nu ca la cei care au șapte pagini de postări și una de comentarii.
Succes tuturor!

 =  actioneaza
Roxana Sonea
[20.Jun.08 20:17]
Stefan, n-a zis nimeni ca e usor. Dar daca nu pui nume pe o hartie, n-o sa se intample nimic si-o sa fie un foc de paie, o vanzoleala in pahar si asta e mult mai trist, ca un agitator in plus nu ajuta cu nimic.

 =  Scuze că mă amestec
Doru Emanuel Iconar
[20.Jun.08 22:45]
Dacă vrei să ajuți pe cineva o faci pur și simplu. Poți să reușesti sau nu, îți poate răspunde sau nu. Dacă ești convins că merită insiști. Uneori autorul ascultă sfaturile, alteori se retrage, se întâmplă să te ia cu „nu înțelegi” și de aceea nu-i apreciezi creațiile. Când dau peste astfel de personaje, îmi spun „doar atât poate” și merg mai departe. Se întâmplă să nu fi înțeles tu, cel care încerci să ajuți. Alteori nu iese cu toate modificările făcute pe text. Ar fi nevoie de sfaturi din mai multe direcții, de la cei care se pricep cu adevărat. Da, ar fi bine ca toți să se implice în acastă muncă. Dar nu poți obliga pe nimeni.
Ca să răspund la una din problemele ridicate. Da, dacă un text se „repară” poate ajunge în pagina principală. S-a întâmplat acum două, trei zile, cu una din poeziile unei doamne. Ajunsese la atelier. Am făcut câteva sugestii care, spre mirarea mea au fost însușite de autor iar poezia a aterizat in pagina principală. Acum, nu știu cât este de important, observațiile le-am făcut exact în ziua postarii iar doamna a acționat imediat.
Cu sau fără editori, putem ajuta sau măcar să încercăm. Fac și ei ce pot. Da, multe texte bune ajung la Atelier. E dureros. Însă valoarea unei creații este relativă, depinde foarte mult de cine o citește, cum, când.
Doamnă Rugescu Ioana Adina, cel mai simplu, cel mai ușor este să renunțăm, să nu facem nimic. Apoi îmi aduc alinte de cei care mi-au întins mâna, m-au ajutat și susținut și-mi spun trebuie să duc gestul lor mai departe. Și mi-e cu atât mai greu cu cât puțini îmi apreciază efortul dat fiind vârsta mea. Dar merg mai departe.

Cu stimă pentru toți

Doru Emanuel

 =  Erată:
Doru Emanuel Iconar
[21.Jun.08 08:11]

A se citi „îmi aduc aminte” în loc de „îmi aduc alinte”.
Scuze pentru greșeli.

D.E.

 =  opinie
Paul Bogdan
[21.Jun.08 09:28]
Acest sistem este rodul multor experiențe, implementări, reacții, fenome, etc.
Textele slabe nu pot ajunge în pagină de autor deoarece oricărui membru i se dă șansa de a fi citit și apreciat. Cum poți evolua dacă nimeni nu îți vede textele?!

Atelierul nu este o zonă restrictivă. Oricine poate comenta. Nu se poate impune unor membri să comenteze textele din atelier. Pe acest site ar trebui să intrăm de plăcere. Doar editorii au anumite obligații pe care și le îndeplinesc în funcție de timp și stare.

Este normal ca atelierul să fie plin. Se scriu zilnic sute de texte. Să privim partea bună a lucrurilor și anume:

Pe acest site se scrie cea mai bună literatură din România raportat la unitatea de timp. Nicăieri, în nici o revistă literară sau site de acest gen, nu apar atât de multe texte excelente într-o singură zi.

 =  Tot despre Atelier
Dan Norea
[21.Jun.08 13:10]
Problemele, ca de obicei, sunt de două tipuri: generale și particulare.
Cele generale sunt ridicate de poeții care ajung acolo, după părerea lor, nemeritat. Evident, aici intervine subiectivismul, gustul, poate și adversitățile personale sau de curent literar. Aceste probleme sunt inevitabile, ele nu pot fi eliminate ci numai revizuit fluxul - reavizarea textelor dacă se constată că au fost îmbunătățite în interval de, să zicem, două- trei zile. Ulterior, problema își pierde din importanță, dar rămâne una de orgoliu. Și cine de aici nu are orgoliul lui ?

Problemele particulare sunt legate de genurile literare care au anumite rigori, cunoscute mai mult de specialiști ai genului - epigrame, poeme într-un vers, haiku, tanka, rubay, limerick (de ce nu ?) și, aș adăuga, sonet, rondel... De ce ultimele ? Pentru că există și acolo o anumită istorie, o specializare - sonet petrarchian sau elisabethan, rondel chaucerian, fiecare cu rigorile lui, pe care nu oricine le cunoaște. Atenție, nu e vorba numai de rigori formale, ci și de conținut.
Pentru toate aceste genuri, e absurd să ceri unui editor obișnuit competența necesară pentru a lua o decizie de valoare. Și atunci, în mod evident, se impune crearea unor posturi de editori de specialitate. Statistic vorbind, două sunt genurile care necesită așa ceva: epigrama și poezia japoneză. Pentru epigramă, propunerea este stră-veche, nu știu de ce nici până azi nu a fost pusă în aplicare.
Altfel, se ajunge la situații absurde - epigrame, cum sunt cele ale domnului Ioan Toderașcu, premiate la concursuri naționale, zac la Atelier. E ca și cum ar posta Ana Blandiana (sub pseudonim, evident) o poezie și ar ajunge la Atelier.

Propunerea aceasta (editor specializat) este menită să elimine veșnica problemă a Atelierului. Dar dacă se dorește și rezolvarea altor probleme (aglomerarea paginii de comentarii în perioadele de vervă ale epigramiștilor), singura soluție este o secție separată, cu pagini de text și de comentarii distincte. Atenție, nu un site separat, ci numai butoane distincte, pentru a permite accesul facil și al celorlalți poeți, amatori eventuali de epigramă. Nu insist pentru soluția aceasta, e mai dificil de implementat. Dar nu văd alta.


 =  Separare?
Rodean Stefan-Cornel
[22.Jun.08 20:55]
Roxana, despre participarea mea la întocmirea unei anumite liste, mi-am spus părerea într-un comentariu anterior.
Doru, de acord cu tine, mulțumesc de participare la dezbatere.
Domnule Paul Bogdan, aveți și dumneavoastră dreptate, v-ați exprimat punctele de vedere clar, logic, argumentat, dar... problemele rămân... și sper că se vor găsi în continuare niște soluții...
Și totuși, vă vine să credeți că, de când a început această dezbatere, activitatea din atelier s-a îmbunătățit? Este o realitate evidentă pentru cine a urmărit evoluția acestei probleme (iar eu am făcut-o cu atenție).
Dan Norea, nu înțeleg încă prea bine cum funcționează site-ul și cum lucrează editorii, dar existența în rândul editorilor a unor epigramiști de talent care știu și ceva teorie despre epigramă și au niște abilități elementare de critică literară este de dorit. Pe de altă parte, nu cred că este benefică izolarea epigramiștilor de restul scriitorilor, prin înființarea de "secții" și "butoane" speciale dedicate lor sau creațiilor acestora. Și așa sunt destul de izolați, fac reviste și cărți care se citesc în cerc închis (adică se citesc "între ei"), și așa se fac festivaluri în care, de multe ori, ne citim unii altora producțiile, la care participarea "publicului larg" este destul de "timidă". Cred că o opinie cumva asemănătoare a exprimat și Laurențiu Orășanu. S-ar putea să greșesc, îmi cer scuze dacă îmi permit să fac aprecieri destul de tranșante într-o chestiune în care de abia de curând m-am dumirit și eu, dar, în strânsă legătură cu ce spuneam adineaori, eu cred că un epigramist nu se poate dezvolta, nici sub aspectul cantitativ al creației epigramatice, nici din punct de vedere calitativ, dacă scrie numai epigrame. Și atunci, de ce să ne separăm?

 =  bombanind sectiunea cu butoanele toate separate
Laurențiu Orășanu
[22.Jun.08 22:58]
Da, Rdean, asa am sps, NU unei seciuni separate (de tot) pe agonia. Motivele le-ai expus.
Am revenit doar pentru a confirma ce ai inteles f bine.
Pe Norica renunt sa incerc sa il mai conving. El vede un cerc de epigramisti, in sos propriu. dac nu e UER, macar sa fie separat. Gresit, gresit, gresit.

Calimero, bombanind

 =  Ok, mă predau :)
Dan Norea
[22.Jun.08 23:26]
Promit să nu mai susțin pe Agonia o secțiune separată a epigramiștilor.
Dar, fără să mai militez pentru asta, sunt convins că ăsta e viitorul. Las la o parte tendința generală de specializare în toate domeniile. Dar motivele care au făcut ca UER să fie o instituție separată de USR vor fi valabile în continuare. Scriitorii "serioși", mă rog, cei mai mulți dintre ei, vor trata totdeauna epigrama ca un gen minor. În final, vor exista site-uri specializate, distincte de cele literare. Ce îmi doresc este ca aceste site-uri să fie de umor, și nu exclusiv de epigramă.


 =  întrebare pentru un editor
Rodean Stefan-Cornel
[12.Aug.08 11:37]
Rog pe cineva care știe, să mă lămurească într-o problemă legată de "Atelier" și de regulamentul site-ului:
Dacă pentru un text din atelier nu s-au găsit soluții de îmbunătățire timp de câteva luni, cum este firesc să procedeze autorul său: să-l șteargă, sau să-l lase în continuare acolo? Pentru buna funcționare a site-ului, cum este mai convenabil?
Vă mulțumesc, cu respect,
Cornel Rodean

 =  Nu sunt editor...
Dan Norea
[12.Aug.08 14:58]
...dar pot bănui răspunsul - e indiferent. Un text e un text, oricum ar fi încadrat, ocupă tot atâta loc în baza de date. Diferența de încadrare are efect doar la afișare - textele normale și comentariile aferente sunt vizibile pe cele două liste principale, textele de atelier sunt vizibile numai la atelier.
După câteva luni de zile, textele vechi din listele respective nu mai sunt vizibile oricum, așa încât textul apare numai în pagina autorului respectiv, fie ca are încadrarea atelier sau nu.
Ștergerea unui text de atelier nu ajută mai mult decât ștergerea unui text de excepție.
Toate astea sunt valabile din punct de vedere al bunei funcționări a site-ului.

Din punct de vedere personal, cred că trebuie să acționeze discernământul fiecăruia. E posibil ca încadrarea la atelier să fi fost nejustificată. Nu văd de ce autorul și-ar șterge textul.

Toate astea sunt numai presupuneri personale. Dar am convingerea că sunt corecte.


 =  m-ar bucura ptr
Anni- Lorei Mainka
[12.Aug.08 15:26]
..cei care se lasa ajutati de cei care se stiu profesionisti
citiva elevi au scris si au fost aspru pedepsiti la atelier fara explicattii, nici ca au mai intrat in agonia si nu stiu daca e bine sau rau
nu prea stiu cum se pot influenta texte in atelier
poate mi se explica in pagina mea - atunci uneori noaptea mi-as spune cel putin parerea , daca am voie cu nivelul meu, nici asta nu stiu cum e cu nivelul cine mi-l da si cine mi-l ia....oricum ptr mine n-are importanta ci ptr cei la care le-as putea da sfaturi , daca doresc

 =  Pentru Dan și pentru Anni
Rodean Stefan-Cornel
[12.Aug.08 15:58]
Dane, mulțumesc pentru promptitudine. Acum m-am întors din oraș și, cum am deschis calculatorul, am citit răspunsul tău, care este foarte clar, dar revin cu întrebarea altfel:
- Pe de o parte, îmi amintesc de un comentariu (sau chiar două), scris (scrise) de cineva cu notorietate pe site (probabil editor), care spunea cam așa: "Domnule... din acest moment ați primit un nivel mai mare, vă rugăm să revedeți regulamentul site-ului, să fiți foarte atent la materialele pe care le veți posta, să nu mai ștergeți materiale postate ș.a.m.d."; am dedus, deci că ștergerea unui material postat este "ceva rău";
- Pe de altă parte, dacă un text rămâne în atelier mai mult timp și autorul nu-i face nicio modificare (dar nici nu a primit sfaturi și soluții), se poate interpreta astfel: "Bine, domnule, noi ți-am spus că textul este nesatisfăcător și de trei luni dumneata nu faci nimic la el? Chiar așa ne desconsideri pe noi, editorii și pe ceilalți colegi? Dacă nu poți să-l îmbunătățești, scoate-l, lasă-l "la dospit" prin fișierele tale, reia ideea într-o altă formă, sau abandonează-l!". Sau îmi fac eu prea multe probleme...
Doamnă Anni, eu sunt relativ începător, nu vă pot da răspuns competent la întrebările dumneavoastră, dar cred că, dacă citiți cu atenție comentariile de deasupra, o să găsiți câte ceva...
Cu mulțumiri ambilor,
Cornel Rodean


 =  Deși comentez acest articol mai târziu...
Alex Șulai
[18.Sep.08 15:24]
...mai bine mai târziu decât niciodată

Domnule Rodean,
Inițiativa dvs. este extraordinară, mai ales pentru cei care nu au pregătire specializată în domeniul de față. Mai mult pentru corecția sau mai bine spus(scris) autocorecția celor care nu sunt poeți dar vor să transmită ceva și în alte medii de artă. Cum ați scris mai sus: "Textele care sunt „bunicele”, dar le lipsește ceva, sau au unele mici imperfecțiuni, să fie direcționate la „Atelier” însoțite de 2-4 cuvinte, nu mai mult, din partea editorilor. De exemplu: „prozodie deficitară”, sau…„figuri de stil puține”, sau…„încheierea slabă”, sau…„strofa a doua neclară” ș.a.m.d. ..."
O șansă pentru fiecare să-și evalueze lucrarea pe un fir competent.
Am să recomand acest subiect și pentru alții, pentru "Subiect Fierbinte".

Vă mulțumesc pentru această inițiativă!

Cu simpatie,
Alex

 =  Iar " Subiect fierbinte"?
Rodean Stefan-Cornel
[18.Sep.08 15:50]
Alex, mă bucur că ești de acord cu ideile din textul meu și îți spun cu convingere (pe bază de urmărire atentă a fenomenului) că, de când l-am scris, activitatea în atelier s-a mai îmbunătățit atât din partea membrilor cât și a editorilor. Bineînleles, fac această remarcă nu pentru a pretinde că s-a îmbunătățit datorită mie, ci pentru a înțelege cum a fost atunci când am scris textul, acum trei luni și jumătate, dacă între timp s-a mai îmbunătățit. Cât privește propunerea ta de a fi clasificat "Subiect fierbinte", să știi că a fost, mult timp (după cum vezi, textul are peste 1600 de accesări).
Mulțumesc pentru trecere,
Cornel

 =  Da
Liviu-Ioan Muresan
[12.Nov.08 22:16]
Intr-adevar ati atins acest subiect, ma refer la comentarui pe textul ce l-am postat. E un lucru bun, poate se vor sesiza cei in drept. Din pacate dusmanul comun e timpul. Pentru a pune putin lucrurile la punct, cei indreptatiti vor trebui sa sacrifice din timpul lor. De aceea cred ca trebuie sa contribuim toti cu ceva. Eu cel putin mi-am facut obiceiul de a sesiza noii intrati privind obligativitatea diacriticelor. Critica o las criticilor. Si avem persoane avizate pe aici.
Cu stima, LIM.

 =  Liviu, ai mai multe de spus!
Rodean Stefan-Cornel
[13.Nov.08 13:45]
Liviu, ma bucur ca, in linii mari, esti si tu de acord cu cele scrise de mine in textul de mai sus. Dar, acolo unde sunt insirate textele dirijate la atelier scrie cam asa:"Sunteti invitati sa contribuiti cu pareri constructive la imbunatatirea textelor de mai jos". Eu am inteles ca toti suntem invitati, nu numai criticii de meserie, literatii si scriitorii consacrati. Bineinteles ca, parerile se exprima punctual, argumentat, cu bun simt, cu modestie si numai daca cel ce comenteaza, are ceva de spus. Iar tu, sunt sigur, ai mult mai multe de spus decat atentionarea privind folosirea diacriticelor.
Multumesc de vizita,
Cu prietenie, Cornel Rodean

 =  Întrebare și propunere pentru un editor
Rodean Stefan-Cornel
[23.Jan.10 16:00]
Întreb aici, la acest text, că nu am altă posibilitate și, oricum, întrebarea mea este în strânsă legătură cu textul de mai sus, postat de mine acum mai bine de un an și jumătate:
Am trecut pe la "Atelier" și am găsit o poezie la care comentariile erau oprite (de fapt nici nu începuseră); am căutat textul anterior al aceluiași autor (Miclăuș Silvestru) și... surpriză, nici aici nu puteam să comentez, din același motiv. Păi, atunci, noi, ceilalți cum putem să ne spunem părerea și să ajutăm la îmbunătățirea textului (așa cum ni se cere prin regulile site-ului)?
Propun o măsură de bun simț: în această situație, textul să fie trecut doar la pagina de autor, să nu mai piardă atâția timpul, ca mine...
Cornel Rodean

 =  d-l Cornel
Eugenia Reiter
[23.Jan.10 16:09]
tot prin aceleași reguli, autorul poate accepta (sau nu) comentarii la propriile texte.
nu putem plasa la pagină autor doar pentru că nu dorește comentarii.

așa că, dacă nu dorește, treceți mai departe și ajutați la îmbunătățirea altor texte.

toate bune:)

 =  Doamnă Eugenia Reiter
Rodean Stefan-Cornel
[23.Jan.10 17:02]
Vă mulțumesc pentru amabilitatea și promptitudinea dovedite și de această dată.
Cornel




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0