Comentariile membrilor:

 =  ce fel de "barbari"
Mihai Robea
[19.Feb.08 17:48]
chiar si atunci cand au incercat aventura unei "cariere" la Roma, oamenii acestia au ajuns in cele mai inalte functii ale Imperiului; dacul Regalian, unul din stranepotii lui Decebal a fost investit general roman si apoi proclamat de trupele sale Imparat, cam in aceeasi vreme, vreo 10 ani mai tarziu (in vremea aceluiasi Gallienus) Aureolus a fost proclamat de trupele sale suveran, insusi imparatul Galerius Maximus, mandru de originea sa (mama ii era de loc din nordul Dunarii) a pus sa se imortalizeze pe arcul sau de triumf de la Salonic figuri de daci...aici apare si steagul lor, sarpele cu cap de lup...sute de nume dacice sunt pomenite in ierarhia administrativa, apoi senatori de origine daca...sunt FAPTE, Istorie. Si cate altele pe care viitorul le va scoate la suprafata. Insusi imparatul Constantin avea origine daca... . Roma i-a respectat pe daci si s-a temut de ei. Asa a fost inca dinaintea lui Burebista.
Si ca sa fiu putin rautacios, ne-am integrat inca din vremea lui Decebal, aproape ca te si miri cum am cam ramas tot aici si prea mult nu ne-am schimbat, cabotini ce suntem!

cele bune!

 =  E o încântare
Camelia Tripon
[19.Feb.08 19:33]
Mihai, nu mă așteptam la un asemenea comentariu, aș adăuga că după unii mai bine de jumătate din împărații Romei aveau rădăcini în spațiul Carpato-Dunărean.
Poate cel mai frumos lucru/dar a fost să văd/să aud, de Crăciun, doi tineri de la teologie, în ei trecutul vibra și rodea cu spor...neamul nostru se întărește prin copiii minunați ce vor duce mai departe tradiția și valorile neamului...iar ca o pecete a înălțării din acea seară, micuța bisericuță a Mânăstirii a fost învăluită de lumini astrale...în care unii au deslușit, o cruce de lumină și alte semne după rezonanța sufletului fiecăruia...

 =  „barbarii”
George Mira
[28.Feb.08 15:25]
Este adevărat că „barbar” avea sensul de „străin de rasa greacă”, dar în timp a căpătat și altele: „sălbatic”, „necivilizat”, „primitiv”, „crud” etc. Eticheta de „barbari” a fost aplicată strămoșilor noștri probabil (nu sunt specialist) de occidentali. Iată ce scrie în Enciclopedia Encarta despre traci și cred că e ușor de ghicit cu ce sens este folosit cuvântul: „The Thracians were a barbaric, warlike people”. Trebuie să ne simțim jigniți? Eu zic că nu, dacă ne gândim că nu puțini au fost cei care au susținut ideea că nu se poate vorbi despre culturi superiore și culturi inferioare (acestea din urmă, dezvoltate în așa-zisele societăți primitive).
Afirmația „dacii l-au preferat pe Traian în armură în locul lui Decebal, care purta căciula dacică” este stupidă din alt punct de vedere. E ca și cum ai spune că cineva preferă să bea otravă dintr-o cupă de aur, decât să bea vin dintr-o oală de lut. Traian nu venise să le aducă flori dacilor, ci să-i ucidă, să le ia aurul și femeile…




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !