Comentariile membrilor:

 =  sens
cornel marginean
[18.Mar.06 20:06]
Deosebita mica ta povestire, scrisa ca o poezie, aduce cu un loc s.f. in care se amesteca intamplarie pentru a face ca noi cititori sa intelegem ce se intampla. Detasarea fata de personajele mici la fapte si mai mici la idei este contradictorie, datorita schimbarii printr-o comparatie de stil, de la mijlocul textului, complet, intreaga naratiune, pentru a ajunge la sensul restabilit in final.

 =  Cornel,
carmen mihaela visalon
[19.Mar.06 02:44]
In unicul sens giratoriu al destinului, s-a intamplat sa se intample, sa fiu martora unor intamplari, atat de lipsite de logica, incat, am inceput sa cred ca, tot ce aduce ghinion, poarta noroc, si tot ceea ce poarta noroc, sfarseste prin a dinamita statuia lui Budha, pentru ca ne leaga de maya cu lanturi de flori. Poezia asta este foarte veche. Ea face parte dintr-u ciclu care se cheama: Istoria prietenilor mei, din care am postat mai demult o poveste despre moarte: Lenti, seful de gara.
Acum, in amintirea intalnirii de la Paltinis iti las un citat din Noica, si un link unde gasesti textul integral:
Viața omului și a culturilor reprezintă, la drept vorbind, o dezbatere între regulă și excepție. Natura, ca și omul, stau sub legi; omul își prescrie în plus, pentru comportarea sa, reguli; el instituie, pentru acțiunea sa în lume, norme. Însă legile, regulile, normele admit în fapt abateri. Vom încerca să arătăm că abaterile nu se ivesc numai în fapt, ci că sînt și de drept. Le vom cuprinde pe toate sub formularea „excepții față de regulă“ și vom sugera, cu ajutorul lor, o prezentare a tipurilor de om din perspectiva tipurilor de cultură la care conduc excepțiile față de regulă. Există cinci feluri de excepții: unele care infirmă regula, altele care o confirmă, cele care o lărgesc, cele care doar o proclamă și, în fine, cele care devin ele regula.
(http://dragosh.com/Constantin_Noica-Modelul_Cultural_European.html)

Onorata de vizita.

carmen

PS: Ai apuncat sa citesti Rafail Noica?

 =  regula si exceptie
cornel marginean
[22.Mar.06 23:04]
Te rog sa ma ierti ca am revenit asa tarziu asupra comentariului tau , l-am citit dar nu am avut timp sa scriu. Am citit chiar atunci pe site texte ale lui Rafail Noica, texte interesante si pline de har, am ramas cu un anume ton de didactica religioasa pe care o inspira modul de gandire a fiului filozofului. Am citit si biografia acestuia si vreau sa revin sa citesc mai mult. Totusi intre fiu si tata este o deosebire, parca fiul ar fi Neagoie Basarab si tatal ar fi Teudosie. Ca si cum fiul se restrange din, in loc sa se desfasoare in lumea ideilor tatalui. Este o impresie asta si nu pretind ca am gasit o legatura intre acestia. Voi intra pe situl pe care l-ai scris si voi citi cu interes. Si voi reveni si cu o scurta impresie. Iti multumesc pentru aceste randuri si despre ideea de regula si exceptie. La citatul respectiv iti propun o regula pentru toate tipurile de reguli, alaturi de toate tipurile de exceptii: aceea ca orice regula trebuie sa fie asociata unei exceptii.
Cu stima.

 =  Cornel, foarte pe scurt, raspund
carmen mihaela visalon
[24.Mar.06 19:37]
Este adevaratat, daca as judeca dupa ce am vazut sau citit pe diferite siteuri, as spune si eu ca intre filozof si calugar este o mare diferenta, si ca orice comparatie este in favoarea tatalui.
Si totusi, daca vei citi cartea Celalat Noica, o sa-ti dai seama ca mugurele este mai aprope de cer decat trunchiul.
Si eu am fost dezamagita de prezenta lui Noica on line, dar, absolut INCANATA de cartea pe care am amintit-o.
carmen




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0