Comentariile membrilor:

 =  intrebari cu sau fara raspuns
mihaela visalon
[27.Jan.06 11:43]
"O revista scrisa de scriitori mai mult sau mai putin diletanti?" nu stiu daca are sanse sa se impuna. O revista cu o singura pagina, scrisa de niste PERSONAJE extrem de talentate, poate. Orice revista poate incepe cu prima pagina. Nu sunt sigura ca, de va fi color va avea mai mult succes. Ce bresa de piata isi propune sa acopere?
Care sunt costurile?, etc, etc, etc. Cine face grafica?

 =  r
Paul Bogdan
[27.Jan.06 12:04]
Din întrebările "cu sau fără răspuns", observ că aveți cunoștințe despre ceea ce înseamnă o revistă. Ca prim răspuns vă indic începutul articolului. Toate elementele tehnice au fost puse la punct. Desigur, nu cred că lista colaboratorilor va fi închisă vreodată.
Rândul ce include "pagina clolorată" este doar o cochetărie pe care o face jurnalismul cu ironia, așa, de dragul nuanței.

 =  zigzag
serban georgescu
[27.Jan.06 14:20]
Eu nu cred ca trebuie sa cautam in Ministerul Culturii un prieten

De altfel eu nu cred nici ca Ministerul Culturii ar trebui sa ne fie vreodata prieten. Statul in general nu a fost niciodata prietenul scriitorilor. Al poetilor mai ales.

Eu vad in Stat o tinta nu un camarad.

In ce priveste aparitia revistei, eu sunt dispus sa cotizez. Tinand cont de faptul ca these days factura la intretinere trece lejer de 3 milioane (vechi) - din care probabil ca jumatate reprezinta gaurile din tevile Radetului - , nu cred ca ar fi o gaura in cer (si cu atat mai mult in buzunar) daca as arunca in vant 500 000 pe luna. (vorba poetului: "prin vulturi vantul viu vuia")

Poate chiar 800? (1 milion e deja cifra psihologica...:))


daca as sti ca de administrarea banilor se ocupa Liviu, sau Paul, sau Bogdan, sau Ioana, sau... chiar nu mi-as face probleme

oricum, daca e vorba de cautare de finantare, eu cred ca trebuie cautata in domeniul privat, necum in cel de stat!

(aservirea politica devine automat obligatorie! - atentie!)

In acest sens, am vazut recent la televizor (sper sa nu spun prostii) cum Aura Urziceanu anunta binevoitoare ca revine in Romania pentru a finanta proiecte culturale "originale", etc. Nu o cunosc, dar intreb aici daca o cunoaste cineva cumva si daca am putea risca o intrebare.

(modul cum canta "Aproape liniste" a lui Alifantis cred ca e suficient ca sa-i acordam incredere)


Pe de alta parte, nu cred ca aparitia unei publicatii scrise este o prioritate a acestei comunitati. La urma urmei riscam sa ne pierdem ... "originalitatea". Sunt o groaza de publicatii scrise despre care nu se poate spune decat un singur cuvant: "maculatura"

Cui prodest?

s-ar pierde... ceva

si am cadea in ... altceva

la urma urmei poezia tine in primul rand de virtual

ca si Internetul

gata

 =  Șerban
Liviu Nanu
[27.Jan.06 15:43]
Pentru revistă nu cred că problema financiară ar fi o piedică. Și nici conținutul. Sînt convins că ar putea fi o revistă interesantă, care să reprezinte site-ul în tot ce are el mai bun, nu numai poezie. Problema se pune cui ne adresăm? Poate ar trebui să se facă un studiu de piață, ar fi păcat să scoatem un tiraj de cîteva sute care să zacă printr-o debara. Erau acele "proiecte pe hîrtie", o inițiativă de acum vreo 2 ani și anunțate de Radu într-un articol, proiecte realizate în parte doar, prin apariția primei antologii. E drept, avem deschidere către unele reviste din țară, dar numai izolat, nu ca grupare literară. Mai sînt și alte aspecte, dar mă opresc aici deocamdată.

 =  fituica
DoDu
[27.Jan.06 16:09]
agonia e un site cu multe mii de cititori si participanti. De ce o revista pe hartie? Ca sa demonstrati ca suportul electronic nu se cauta? Cine va citi inca o revista literara, cate sute (dintr-un tiraj) crezi, Paul, ca veti putea vinde?
Mie, problema asta a unei reviste tiparite, imi pare fara sanse de izbanda. Ca sa reflectati in ea ce? Ceea ce se intampla pe agonia? Adica o revista atelier? In care cititorii sa lectureze pe DeRoxas? Ori pe Herineanu?
Poate termenul cel mai potrivit ar fi o fituica. Dar nu merita, zau. Pe site iti mai permiti sa citesti chicisme, dar pe o revista nu, ca dai bani pe ea.

 =  ce, cit, cum,cind
luana zosmer
[27.Jan.06 16:10]
Fara sa am vreo pretentie de participare la revista-n sine daca de bani e nevoie pot sa ajut. La tras de sfori in ro.nu ma pricep de loc . O grupare literara simpla e una si o grupare literara cu bani e tot aia dar e alta, din pacate singur talentul nu mai ajunge.Netalentul se publica pe euro, sau dolari.ok, vorba multa saracia omului. eu sint aici. si-astept.

 =  ana alta
serban georgescu
[27.Jan.06 16:23]
pai daca problema financiara nu e o problema, asta e minunat

numai ca, vezi, apar alte probleme

de exemplu

tu intrebi "cui ne adresam?"

asta e o problema

dar vin eu si te intreb "de fapt ce vrem noi sa spunem?"

ce avem de transmis?

si asta e o problema, nu zici?

ca suntem

ca existam

asta se stie

dar de ce sa trecem de pe internet pe hartie?

sa zicem ca scrierile ar ajunge la cei care nu au internet

ei si, ce-i cu asta?

avem noi nevoie, ca PSD-ul sau caConnex-ul (!), de o "larga acoperire nationala"?

una e politica, alta afacerile si cu totul si cu totul altceva literatura

literatura (vorbesc de adevarat literatura) nu e un fenomen de masa, ca mass-media

- asta ca sa nu mai vorbim de politica



a, sa publici o carte asta e altceva

e coagularea unui lung sir de framantari personale, poate chiar de discutii pe site, etc

o carte e o realizare

dar de ce ar fi o revista, un periodic, o realizare?

comunicare?

pai comunicare mai eficienta, mai spontana si mai vie decat cea de pe site nu cred ca exista

de ce sa ne luam dupa cei vechi

si nu dupa noi

?

ce-ar fi, mai degraba, sa perfectionam modul de functionare al site-ului?

uite eu adineauri cautam pe site (cu motorul "cautare") un autor al carui nume incepea cu B si prenumele cu P

ma duc la litera P - acolo, amestecati, si dupa prenume si dupa nume si dupa pseudonim, toti gramada, cei cu P

la B la fel

apoi, daca eu accesez servicul "cautare" sunt transferat automat si obligatoriu pe agonia (desi eu vreau sa raman pe poezie.ro) - e normal?

sau

scriu un comentariu la un text clasic al unui autor mort de mult, Seneca sa zicem - si mesajul ramane sub textul lui ("trimit e-mail la Seneca")

unde? pe lumea ailalta?

n-ar fi mai normal ca mesajul sa mearga la cel care a introdus textul?

si tot asa

sunt o gramada de probleme aici, unde deja existam

de ce sa ne extindem pe un teren nesigur, inainte de a ne intari pe noi insine?

ma opresc deocamdata

(acum vad comentariul lui dodu - salut!)

 =  Șerban, din nou
Liviu Nanu
[27.Jan.06 16:48]
Bine, Dodu (pe care-l salut și eu cu ocazia prilejului) nu dă doi bani pe tot ce se scrie și se realizează aici, părerea lui nici nu mă surprinde. După el, toți de pe agonia sîntem o apă și-un pămînt (mai puțin el, desigur).
Ideea este, Șerban că într-o revistă trebuie făcută o selecție de texte, nu poți să ieși pe piața literară oricum. Și dacă în atelierul literar agonia, de foarte multe ori textele bune se pierd, sînt trecute cu vederea, se uită...ritmul postărilor este foarte mare, o revistă ar avea tocmai rolul de a scoate în evidență ce e mai valoros aici. Dacă eu cunosc personal zeci de autori care publică constant în alte reviste, de ce n-ar fi publicați și aici? Să nu spună cineva că autorul X care apare în Luceafărul sau Convorbiri literare n-ar avea față în revista agonia. Problema este, așa cum spui tu "ce am avea de transmis?". Chiar crezi că tot ce se scrie aici nu are niciun sens? ești vechi pe site, cum poți să nu observi că aici au crescut (și aici iar voi fi contrazis, presupun) mulți autori, chiar dacă unii aleg la un moment dat alte locuri în care să-și manifeste talentul. Nu văd teoretic ce ar putea strica acestui melanj virtual-paper.

 =  Intrebari
mihaela visalon
[27.Jan.06 17:14]
Liviu are dreptate. Cui va adresati? Ce bresa de piata exista???
Liviu nu avea dreptate. Banii sunt intotdeauna o problema.
Luana si Serban aveau dreptate, prin donatii acesta problema se poate rezolva.
(pentru un proiect viabil ma inscriu si eu cu o cotizatie rezonabila)
Parerea mea este ca nici un sponsor nu va finanta o iluzie, ci doar o reusita de care se va atasa "sentimental" sau pentru imagine.
DODU avea dreptate, o revista atelier, care sa copieze formula Agonia, nu prea are sanse de izbanda.
Paul avea dreptate acest proiect ar trebui sa prinda viata.
Paul nu avea dreptate, nu ma pricep la reviste, dar am fost martorul aparitiei si disparitiei de pe piata a unei reviste de foarte buna calitate.
Eu pun o intrebare. Indiferent de "formula revistei", cati membrii Agonia se inscriu cu un abonament pt 1 luna, 3 luni, 6 1uni, 1 an? Care este profilul cititorului abonat, membru agonia ? Care este pretul revistei?
Multumesc,

 =  da
serban georgescu
[27.Jan.06 17:19]
Bineinteles ca acest melanj virtual-paper nu ar strica nimanui, ba chiar ar fi binevenit. Eu spun doar (si am spus-o din primul moment)ca nu e prioritatea 0 in acest moment.

Prioritatea 0 in acest moment (si nu numai in acest moment) este - nu stiu cum sa-i zic mai bine - capacitatea noastra de autocenzura, daca vrei.

Modul de functionare al acestui site, asa cum a fost gandit de Radu (nu stiu daca numai de el) este genial, prin faptul ca elimina un sir nesfarsit de formalitati birocratice (trimiterea textului la revista, asteptarea infrigurata a unui raspuns, fitele cenzorului etc). Este absolut impresionant - si tocmai acest sistem face diferenta fata de restul lumii literare.

Intr-un anumit - sens elimina coruptia - daca vrei

Exista aici autori absolut anonimi care au versuri de cea mai buna calitate, comparabile oricand si in orice imprejurare cu cele ale marilor autori ai lumii.

Imi vine in minte acum un vers citit ieri pe site

"ninge
ca din privirea unui prunc
care-si descopera parintii"

acest vers a fost scris pe acest site, in acest secol, ieri chiar, in aceasta lume bolnava in care traim, de un membru al acestui site - nu de un autor "consacrat", sef de revista sau de club literar.

Este, prin urmare un sacrilegiu, in opinia mea, sa lasi la voia intamplarii niste amanunte tehnice care pot perturba activitatea unor astfel de membri. Este, repet, o problema de organizare si de autocenzura, nu de extindere, de expansiune.

Nu vreau decat sa evitam o greseala jenant de comuna care se face la toate nivelurile societatii, si anume punerea pe primul plan a evolutiei cantitative in detrimentul evolutiei calitative.

Nu de cantitate e vorba ci de calitate.


 =  da și iarăși da
Liviu Nanu
[27.Jan.06 17:31]
Cred că încep să mă lămuresc. Nu e vorba de prioritatea 0, nu știu de unde ai reținut asta. E vorba de un proiect care, observ că are nevoie de mai mult timp ca să se coacă. Și da, există și aici poezii sensibile și foarte bune, cum bine ai observat. Ba există prin arhive mult mai multe texte deosebite peste care se așază praful virtual, în măsura în care autorul nu și le poate publica undeva.

 =  Precizari
mihaela visalon
[27.Jan.06 17:34]
DODU avea dreptate, o revista atelier, care sa copieze formula Agonia, nu prea are sanse de izbanda.
De ce are DoDu dreptate, pentru ca Serban are dreptate:
pai comunicare mai eficienta, mai spontana si mai vie decat cea de pe site nu cred ca exista
Agonia este vie, taierea interactiunii ar omor-o!!!,
si ar mai fi un pericol, chiar daca pe site exista si autori exceptionali, exista si multa, multa maculatura instelata.
Eu nu am nepartat, drepate. Dar imi spun parerea. Care este si pro si contra.

 =  Mihaela
Liviu Nanu
[27.Jan.06 18:04]
Mihaela, nu spune nimeni că ar trebui să apară maculatura însteluțată în paginiule unei reviste. Pentru că acolo nu va fi atelier. Iar ideea revistei-atelier este a lui DoDu, nu-mi aparține.

 =  Liviu,
mihaela visalon
[27.Jan.06 18:37]
Eu am postat 3 commuri care se completau. Ma intristeaza faptul ca ai interpretat partea si nu intregul. Tristetea este cu atat mai mare cu cat eu, pe DoDu nu am apucat sa-l citesc, iar pe tine, nu numai ca te citesc dar te si indragesc. Totusi, oricat de dragi imi sunteti si Tu si Proiectul nu pot sa nu vad si minusurile. Dupa ce veti analiza toate, dar absolut toate puctele nevralgice, o sa fiti cat de cat pregatati sa navigati pe marea furtunoasa a revistelor literare.

 =  3 puncte
Maria Daian Gold
[27.Jan.06 20:32]
1.Eu stiu ca cel ce plateste, vrea o bucata de placinta, nu-i asa?
2 Si-apoi de unde mai citim noi cei de la capatul pamantului, de prin preerie?
3. Ca eu cand am gasit site-ul am zis ca l-am prin pe dumnezeu de picior!(cam respirat)

 =  hopa, m-am trezit si eu
Cosmin Dragomir
[27.Jan.06 21:10]
cam tarziu dar m-am trezit si eu acu la spartu targului sa opinez nitel asupra aistui subiect dificil. De ce ma bag...nu ca as aface donatii, desi Liviu stie, si cred ca stie si Pan ca mi-am dat interesul fata de un asemenea proiect. (scuze, am uitat de diacritice:))Lucrez de ceva timp într-o redacție de revistă literară nici prea prea dar parcă nici hăis. problema nu o pot spune chia așa pe șleau că nu am timp. sunt f.f.f. oarte multe chestiuni în cauză. Bani se găsesc (o revistă de 24 de pagini, alb negru, format tabloid, nu costă mai mult de 7-8 milioane un tiraj de 500 de exemplare. cu puțin PR le vindem repejor.). Colaborări se găsesc și ele. Însă, în maldărele care se vor aduna la redacție, și vă ptomit că or să fie vrafuri imense, ar fi necesară magica mână a unui alchimist. să știți de la mine, că entuziasmul naște capodopere și nu remunerația. În altă ordine de idei , segmentul de piață căruia ar trebui să se adrese revista este o problemă. un studiu de fezabilitate nu își are rostul- un focus grup nici atât, la o adicîă nu-l iei pe om din stradă și-l întrebi dacă preferă articole despre Labiș, Ionesco, Mozart (că anul acesta tot se împlinesc niste sume rotunde) sau cultul mandarin reliefat de influneta fenomenului El nino... o cercetare temeinică însă, își are rostul. Luate la puricat revistele de cultură care fac furori cu tiraje de mii de exemplare. Reviste exemplare: dilema veche, 22, suplimentul cultural, ba chir si romania literară (cumparată totusi din inertie). Sa nu ne gandim numai la noutate, căci, toate-s vechi, dar să fim "noi ca vechimea de bună calitate". reviste s-au dus pe apa sâmbetii: "fracturi", "ca și cum" au dispărut din peisaj. un bluff neîntreținut de o minte limpede, de un cap managerial, de un PR-ist bun. Aici trebuie să căutăm... numai aici, și veți vedea, pot demonstra, și nu chiar teoretic, că poate merge. Până și cultura este vandabilă, și fără pretenția de a fi best-seller.
Până la proba contrarie, numai de bine
Întodeauna Cosmin Dragomir

 =  Liviu
serban georgescu
[28.Jan.06 11:34]
Sunt perfect de acord cu tine ca sunt aici o multime de texte valoroase peste care se aseaza praful.

Ma gandesc... nu s-ar putea face, aici pe site, un folder, o sectiune separata, cu cele mai bune texte "din toate timpurile", de la aparitia site-ului si pana acum?

La urma urmei nu cred ca, tehnic, e atat de dificil. Stelutele rosii si galbene ar putea fi un criteriu (bine, cu conditia sa fie eliminate siragurile de stele acordate textelor-aniversare sau dedicate evenimentelor)

Mie mi se pare constructiva ideea. De altfel, pentru a gasi adevaratele valori, de multe ori trebuie sa privim inapoi, nu inainte.

In felul asta mai-marii lumii literare, care doresc sa-si faca o impresie despre noi, ar pierde mai putin timp: s-ar duce la sectiunea "best of" si s-ar lamuri, cel putin in linii mari. Pe cand asa cauta la intamplare doua-trei texte, da numai peste prostii si zice "a, m-am lamurit, astia mai au de invatat"

Pana la urma, Liviu, asta e si provocarea: sa-i facem sa vina ei la noi, nu sa ne ducem noi la ei cu caciula in mana.


Daca cei preocupati de destinele literaturii romane vor cu adevarat sa caute talente si valori in generatiile tinere, nu au decat sa se informeze

de la sursa!

nu zici?


 =  erata la ultimul com
serban georgescu
[28.Jan.06 11:36]
scuze pentru dezacordul flagrant din paragraful 5. (In timp ce scriam aveam in minte individul si nu categoria)

 =  Contrapunct
Marius Marian Șolea
[28.Jan.06 12:07]
Paul, care este rostul acestui text? :-) Nici macar nu ai spus ca oamenii aceia ar putea sa cante doar pentru faptul ca domnul ministru este compozitor, in acest sens ar fi posibila o apreciere a unitatii interpretative. Serios, nici pe de parte nu e cazul... Eu ma consider in aceeasi echipa, indiferent daca unele aspecte imi displac.

 =  reviste
Ela Victoria Luca
[28.Jan.06 14:30]
Ca realizator timp de 4 ani al unei reviste care a fost timp de 7 anin subvenționată de Ministerul Culturii, pot spune că într-adevăr acest vis - la care sper să pot colabora concret -nu se poate realiza și menține durabil fără subvenție. Știu că se poate munci până la o lișită și voluntar, sunt însă anumite etape și proceduri ce necesită finanțare. Uneori se pot primi subvenții și donații din partea anumitor fundații, asociații culturale sau chiar a persoanelor fizice, dar sunt sporadice și cu sume care nu acoperă necesitatea. Alteori se poate aplica cu un proiect bine redactat la finanțatori anume. Este nevoie de căutare, fundraising-ul pentru o revistă are puține șanse și într-adevăr e bine de găsit oameni deja interesați, oameni cunoscuți care să poată sprijini a la long acest proiect. Nu pot promite - fiindcă eu îmi țin promisiunile integral, iar aici nu depinde decât f puțin de mine -, însă voi încerca să tatonez terenuri și să găsesc posibilități. Voi lăsa semn editorilor atunci când voi avea ceva concret.

 =  Marius
Paul Bogdan
[28.Jan.06 20:18]
Marius, oamenii aceia ar să cânte și de frig.
Rostul acestui text este acela legat de ițe și suveică. Cât despre echipe... fără a fi microbist, eu țineam cu Dinamo, din spirit de frondă.

 =  raspuns intre gasca si gascanul razboiului de tesut
Marius Marian Șolea
[29.Jan.06 09:32]
Eu tin cu Universitatea Craiova, datorita mediului in care am crescut...

 =  Liviu Nanu, Mihaela Visalon, Maria Daian Gold, Luana Zosmer, Cosmin, Paul Bogdan
Daniel D. Marin
[29.Jan.06 13:08]

Fără supărare, aș abandona din start proiectul. Iar acum câteva păreri:

""E drept, avem deschidere către unele reviste din țară, dar numai izolat, nu ca grupare literară"" (Liviu Nanu).

Liviu, dar noi suntem grupare literară???

""Și dacă în atelierul literar agonia, de foarte multe ori textele bune se pierd, sînt trecute cu vederea, se uită...ritmul postărilor este foarte mare, o revistă ar avea tocmai rolul de a scoate în evidență ce e mai valoros aici"" (Liviu Nanu)

Atunci vin și eu cu sugestia (mult mai decentă, financiar):
publicați o revistă virtuală, exact cu acele texte!

""o revistă de 24 de pagini, alb negru, format tabloid, nu costă mai mult de 7-8 milioane un tiraj de 500 de exemplare. cu puțin PR le vindem repejor"" (Cosmin Dragomir)

Da, Cosmin, dar oamenii aceia care să se ocupe de lucrurile astea ar trebuie și ei plătiți, nu?

""va putea fi susținut, din prietenie, de grupuri de tineri de la 100 la 300 de persoane, prin manifestări cântate în fața MCC, atât timp cât va avea probleme datorate mărturisirii adevărului""

Partea asta mă amuză, de ce oare?

Mihaela Visalon, Maria Daian Gold, Luana Zosmer: mi-au atras atenția și comentariile pe care le-ați postat. Aș vrea să am adresele voastre de e-mail, se poate (a mea e trecută la biografie)??

 =  Daniel
Liviu Nanu
[29.Jan.06 13:45]
Daniel, există și varianta revistei virtuale, iar ca grupare literară ai dreptate, e greu, aici e o lume eterogenă. Tocmai de aceea o revistă ar coagula tot ce e specific și ce e mai valoros. Și deocamdată, în biblioteci nu știu dacă există posibilitatea să ai acces la o revistă virtuală sau la un site. Părerea mea este că ea va ființa într-un viitor apropiat și oricum se va numi, va fi destinată autorilor acestui site.

 =  Intuiție feminină
mihaela visalon
[29.Jan.06 14:58]
De ce mi se pare mie ca acest articol este un fel de preambul la un anunt important?

 =  Mihaela
Liviu Nanu
[29.Jan.06 18:07]
Acest articol de fapt nu prea a fost citit cu atenție. Revista site-ului era în planul secund. Ca și persoana mea de altfel.

 =  revista
Lucian Preda
[03.Mar.06 15:51]
Eu nu ma risc si-mi fac abonament de un an daca e nevoie numa sa primesc ceea ce era planuit de ani de zile, cat despre contrele date de unu si altul nu cred ca trebuiesc bagate in seama, o revista este benefica siteului chiar daca textele au fost scrise virtual, ma uit in ograda pro-sport si vad ca au aceleas articolele scrise pe hartie sivirtual iar asta nu ii impiedica sa vanda chiar daca sunt dintr-o categorie diferita tind sa cred ca si cultura se vinde.




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !