Comentariile membrilor:

 =  De la lut la zenit
carmen mihaela visalon
[18.Dec.05 12:21]
oamenii de foc
se transformă în pescari
și scot din nadir
peștii.

 =  viziune cu pescari
Călin Sămărghițan
[19.Dec.05 13:47]
Mulțumesc carmen. Mă bucură intervenția ta și mai cu seamă pentru că ai ales să variezi. "neutrin", adică ceva mic și esențial, sau ține de neutru?
"Nadir"-ul tău îmi place foarte mult. E rar.

Eu, totuși, nu aș asocia focul cu pescarii, peștii și năvodul care țin de apă. Astea două elemente n-au mers bine împreună niciodată.

 =  părere
Zabet Mihai
[23.Dec.05 22:32]
Ați reușit, domnule Sămărghițan, să mă faceți curios să vă citesc. E bună uneori și publicitatea negativă; reușește uneori mai bine decât o steluță sau un comentariu pozitiv.
Un postmodernism pronunțat caracterizează aceste patru versuri; se pare, sau mai bine zis mi se pare că ați creat o “lume fără obiect” a fanteziei.
Procesul aici ar trebui să fie lent și decantarea pronunțată – și nu e.
El implică zăbavă – și nu e.
El cere o cascadă de revizuiri care încep prin a pune în discuție mai întâi gândirea – deoarece este un lucru comun să prespui că oamenii sunt caracterizați de raționalitatea lor, iar cea mai evidentă manifestare a raționalității noastre este capacitatea noastră de a gândi.
Nu orice gândire este însă verbală – logica nu vă spune cum să gândiți, ci doar cum să evitați inconsistența.
Și dumneavoastră nu reușiți din păcate acest lucru în această poezie.

 =  concis, plurisugestiv
silvia caloianu
[23.Dec.05 22:57]
pe mine poezia aceasta a ta m-a fascinat: ai reusit sa spui atat de mult, cu ajutorul a doar catorva lexeme! remarc anume inversiunea categoriilor logice - metonimia - procedeu, cu ajutorul caruia reusesti sa creezi inedite simboluri poetice.
dar, sa mai auzim pareri.

 =  neașteptații pescari
Călin Sămărghițan
[23.Dec.05 23:14]
Mulțumesc pentru intervenția care mă onorează, având în vedere cine o face. Întotdeauna am acceptat părerile critice dacă nu sunt gratuite. Vă accept de asemenea și punctul de vedere chiar dacă nu vi-l împărtășesc.

Hm, interesant, eu n-am considerat niciodată poezia mea ca fiind postmodernistă, pentru că ceea ce demontez se încheagă pe un alt plan pe care îmi place să-l numesc (expresia nu-mi aparține) "ființa secundă", care încearcă să ocolească tocmai rațiunea imediată de care vorbiți.

Altfel aveți deplină dreptate, mai ales "Pescarii" este o poezie nedecantată, neșlefuită, ci răsărită, ocolind rațiunea și capacitatea intuitivă, este construită deductiv, dinspre ființa aceasta secundă înspre o realitate abandonată în cele din urmă, pe tot parcursul ciclului, care nu întâmplător se numește "așa cum este, nu este".

P.S. Am o mare rugăminte, poate cineva să-mi spună ce înseamnă steluța roșie?

 =  parere schimbata
Zabet Mihai
[23.Dec.05 23:08]
Acum ce faci Silvia ? Umbli dupa mine sa ma faci de ras ? E patetic. Dar sunt si eu curios cu ocazia asta - ce inseamna plurisugestiv ? Pluridigestiv stiu dar plurisugestiv n'am auzit... E pacat ca se intampla asa.

 =  explicatii
Zabet Mihai
[23.Dec.05 23:18]
Steluta rosie inseamna ca poezia a fost recomandata de un editor ca fiind exceptionala. Sa o citeasca si altii - intra pe prima pagina.

 =  sirena și pescarii
Călin Sămărghițan
[23.Dec.05 23:34]
Mmm, Silvia, da, metonimia e cheia... eu o văd ca pe o întoarcere perpetuă de sens. O împarți pe lexeme, sunt de acord, și fiecare lexem vine cu schimbarea de sens a celui dinainte.
Eu asociez lexemul cu ceea ce spune Noica despre "câmpurile logice ale orizonturilor deschise de cuvânt". Și aici este o forțare a acestor câmpuri logice, care se schimbă caleidoscopic. Dar toate astea nu sunt, însă, decât aprecieri post-factum ale scriiturii în sine.

 =  ...
silvia caloianu
[23.Dec.05 23:34]
poezia se supune interpretarilor si, cu cat acestea sunt mai multe, cu atat o consider mai incitanta (ca un spirit conservator ce sunt!).
imi pare rau, Mihai, daca vezi gestul meu ca pe o sfidare: tu nu ai facut altceva decat sa imi amintesti - de fapt - cat de mult mi-a placut poezia respectiva, de la prima lectura, cand am ezitat sa o remarc.
textele acestui autor inca nu apar in pagina principala si am hotarat sa ii aduc aici poezia, sa isi spuna si altii parerile, eventual. mi-ar placea sa aud dezbateri. la obiect.

 =  formula bine formata
Zabet Mihai
[23.Dec.05 23:35]
"eu n-am considerat niciodată poezia mea ca fiind postmodernistă, pentru că ceea ce demontez se încheagă pe un alt plan pe care îmi place să-l numesc (expresia nu-mi aparține) "ființa secundă", care încearcă să ocolească tocmai rațiunea imediată de care vorbiți."

O formula poetica, dupa parerea mea umila, poate fi conceputa intr-o teorie logica, ca orice sir de simboluri din lexiconul teoriei. O formula poetica bine formata ( prescurtata in cazul dumneavoastra ) respecte regulile de formare a unui sistem. Intrucat alte forme nu sunt de regula relevante, formulele bine formate sunt pur si simplu formule.

 =  Silvia
Zabet Mihai
[23.Dec.05 23:43]
Hai sa fim seriosi. Ai remarcat-o dupa ce am facut eu comm.
Ai te rog puterea de a recunoaste ca ai gresit - nimic mai mult. E pacat sa nu fim sinceri intre noi - doar ne cunoastem de atata vreme.

 =  chiar îl iei în serios?!!
ioan peia
[23.Dec.05 23:54]
"Mulțumesc carmen. Mă bucură intervenția ta și mai cu seamă pentru că ai ales să variezi. "neutrin", adică ceva mic și esențial, sau ține de neutru?
"Nadir"-ul tău îmi place foarte mult. E rar."

Mie unuia, acest comentariu mi s-a părut ge-ni-al! Vă dau cuvântul meu că am râs de m-am prăpădit, încă și acum sughiț, urmare a spasmelor care m-au zguduit fără milă.
Va să zică, de ce, bre carmen, variezi mata, a? și-ncă nu orice, ba chiar... "neutrini". ce vorghiești, bre, ști chiar o ființă atomică, care trece prin mintea lui sărghițean razant cu "nadirul" cel latent... ei da, ce joc secuuuund! ar crăpa ion barbu de ciudă!

silvia, tu chiar vrei să mă faci să cred că-l iei în serios pe poetașul ăsta de cafenea părăsită, sau cumva îl iei ușor în balon cu metonimiile și lexemele alea, iar noi nu ne
prindem?

 =  revin-cu creieru-mi benign.
Dan Dediu
[24.Dec.05 00:08]
Iar "pescari cu aripi" e plagiat aproape 100%. Dati-mi ragaz sa-mi amintesc cine si cum:).(cred ca Petre Stoica, printr-un volum de Doamne-ajuta!!).

 =  Mihai, Ion
silvia caloianu
[24.Dec.05 00:06]
Mihai, eu am aprobat acest text, de aceea l-am citit prima. Ceea ce se poate verifica nu stiu insa de ce trebuie sa ma justfic atata in fata ta?

Ioane, am pus in discutie o poezie si nu "un poetas de cafenea parasita". Te rog sa tii cont de asta si sa mentii o atmosfera decenta in zona.

 =  Nu stăm tocmai bine
ioan peia
[24.Dec.05 00:16]
O "atmoseră decentă în zonă" ar putea să însemne și o anume decență a lucrului bine făcut. Dacă tu consideri că putem fi decenți cu texte de doi bani și comentarii agramate, atunci dă-mi voie să cred că nu stăm tocmai bine la anume capitole.

 =  basic math
Zabet Mihai
[24.Dec.05 00:16]
Un editor aproba in medie, daca are timp, pe zi cam 40 - 50 de texte si comentarii. Acest text a fost scris in 16 decembrie. Astazi ne aflam in 24 decembrie. Deci de la aprobarea lui au trecut prin mana ta 360 - 450 de texte si comentarii. Inseamna ca ai o memorie formidabila Silvia si te rog sa ma scuzi pentru interventia mea necivilizata si lipsita de onestitate profesionala.

 =  the1st off...off topic(daca se vrea)
Ivășcan Horia
[24.Dec.05 01:20]
Calin, imi pare rau ca "izbucnesc" sub textul tau; este da, in text o imagine, o metamorfoza, o schimbare de "roluri", faina, insa, ne sustinuta poetic; Silvia si Zabet, cu toate scuzele de ri(vi)goare, aberati rau de tot; ceea ce ma deranjeaja e ca v-o spun in prag de Craciun...cand ... IMI PARE RAU CE SE INTAMPLA CU POEZIA dot RO. Pacat ... tocmai am implinit 3 ani de-o saptamana ... si, zau ca mi-am dorit sa scriu altceva ... oricum, UN CRACIUN FERICIT TUTUROR!

 =  Horia
Zabet Mihai
[24.Dec.05 01:38]
Horia îmi pare rău că nu te-ai prins de data asta. Eu am “aberat” voit. Tot eșafodajul care l-am construit în acest subsol de text se bazează pe aberație.
"E adevărat fiindcă am văzut" este o afirmație puternic înrădacinată în psihicul uman, mult mai puternică decât "E adevarăt pentru că am citit".

 =  .
Ivășcan Horia
[24.Dec.05 01:51]
Calin, m-ai pus pe ganduri... sinistre :) Scuze commul anterior...

Batranul pescar
Ce cade in nisipuri -
Nada de peste

~Numai bine!~

 =  câteva cuvinte despre actul creator
Călin Sămărghițan
[24.Dec.05 11:37]
Silvia, îți mulțumesc încă odată, analiza aceasta stilistică a poeziei are și ea rolul ei și instrumentele ei, cărora le-ai dat aici glas.

După părerea mea, atunci când scrie, autorul operează în noțiuni, ori o analiză vine întotdeauna cu descoperirea "mecanismului" interior al scriiturii, a elementelor care construiesc stilul. Da, Ioan și Mihai, aceste elemente poartă anumite nume, pe care Silvia le-a rostit aici pentru că ele susțin orice analiză stilistică.

De asemenea, cred că un autor e mai puțin potrivit a-și face descompunerea propriei sale poezii. Aici am greșit eu. Un autor cred că scrie fără a se gândi că acolo trebuie să pună cutare sau cutare lucru, ci scrie pentru că așa simte. Este rolul criticii (și este ceea ce Silvia face aici) să vină să evidențieze figurile de stil incorporate unei scriituri. Cred că demersul unui creator, de apărare a creației sale în fața contestărilor, este însăși creația sa, și cred că greșește atunci când analiza o face chiar el. Aceasta se aplică inclusiv artiștilor plastici. Mesajul lor este acolo, în fața ochilor privitorilor, încifrat, dar comunicând empatic, exprimând prin anumite semne un anumit mesaj. Descifrarea acelui mesaj, nu stă în puterea oricui. Aici văd rolul criticii.

Unii acceptă mesajul unui artist în mod direct, prin acea empatie amintită. Alții îl percep doar în urma unei critici de specialitate, care are instrumentele ei bine definite. Alții nu îl sesizează (nu rezonează) nici atunci. Și aici, cred, stă toată diversitatea și frumusețea simțirii și exprimării umane, că avem lungimi de undă diferite care nu rezonează identic în toți și face din fiecare ființe distincte.

Deci nu trebuie să ne supere o critică negativă, iar artistul va continua în creația sa indiferent de părerea criticilor, căci critica e doar un instrument care nu afectează creația în sine, care rămâne ca atare.

Dar, la fel, consider că această critică trebuie să se țină departe de injurie și insinuări personale la adresa autorului, căci atunci nu mai e critică, e politichie ieftină care nu face nici un bine acestei calități speciale umane, care este actul creator.

Nașterea lui Hristos să ne aducă liniște, pace și înțelegere; să primim taina că Dumnezeu se face om și să ne bucurăm, căci cerurile se apleacă înspre noi. Fiți binecuvântați!

 =  Calin
Ivășcan Horia
[24.Dec.05 13:16]
Acuma io nu ma supi ca nu mi-ai adresat nici un cuvintel la cele doua commuri; poate nu meritam ...; nu fac pe criticul literar, nici n-am facut-o; sincer, crede-ma, mi-a placut imaginea pana la (un) punct; sunt fan litle-poem; de aceea ti-am survolat subsolul textului; si ca sa vezi bunele-mi intentii, mai scriu o replica :

Pestii cu aripi
Ce prind pe mal in navod
Oameni de apa

~Craciun Fericit si Numai Bine!~

P.S. Scuzati-mi "ne-ul" din primul comm!

 =  Horia ...cu aripi.
Călin Sămărghițan
[24.Dec.05 15:11]
Da, Horia. Nu știu de ce spui "gânduri sinistre".
Că nu e "susținută poetic", poate ai dreptate dintr-un anume punct de vedere. Dar, iată, că imaginea și-a atins "retina", suntem în același ton (cu a doua replică a ta), căci, îți spun, o variantă a poemului sună așa:

Pescarii de oameni
se transformă în pești cu aripi

dar nu mi-a plăcut dublul "de" (pescari de oameni / oameni de apă, iar versul 2 era muuuult prea lung); iar peștii oricum au aripi, zboară și ei, dar, cine spunea?, printr-un aer mai gros.

Iar prima replică pe care o dai mi se pare foarte interesantă: pescarul ce devine nadă, dar asta este deja ... altă mâncare de pește.

Mulțumesc de intervenții, mai vorbim, vreau să văd și textele tale, o să revin când mă întorc de la colindat. Sărbători blânde și frumoase-ți doresc.

+ www.poezie.ro la www.radioteiubesc.com miercuri 3 septembrie 2014 după ora 6 dim
florian stoian -silișteanu
[02.Sep.14 16:29]
mă bucur mult să te redescopăr dragă frate și să pot răspăti cumva talentul pe care îl ai. citim în această seară de marși 2 septembrie 2014 începând cu ora 8 pm ( în românia miercuri 3 septembrie începând cu ora 6 dimineață

 =  mici potrivnice potrive potriviri
florian stoian -silișteanu
[02.Sep.14 16:34]
ț în loc de ș și ...l după p :)) dar a înțeles și domnul editor că pe aici e încă 6 și un pic dimineața! încă odată felicitări pentru poem .îm pare rău că nu l-am citit până azi

 =  Te salut pe după glob
Călin Sămărghițan
[03.Sep.14 00:06]
He-he, noroc că m-au anunțat pe e-mail! Îmi amintesc, a fost primul meu text aici. De ce am început cu acesta? Hai să spun doar atât: pentru că țin foarte mult la el. Iar azi și mai mult de atât. Iar dacă i-ai pătruns înțelesurile, dă-mi voie să mă destind o dată în plus și să te salut pe după glob.




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !