Comentariile membrilor:

+ omul Dumnezeu -Djamal Mahmoud
Nache Mamier Angela
[16.Apr.15 18:31]
un poet pentru care poezia este o necesitate ,o fortareata interioara,vizionara
într-un context dramatic prin care poetul creaza o legatura particulara cu lumea si universul
poezia este oglinda-suflul-orizontul-identitatea-
vocea emotiilor supreme, e timpul durerilor,unica lumina fiindu-i versul devenit un altar simbolic ,imaginar ,unicul loc al pacii :
"închină-te
închină-te durerii lumina
din ea
se va vărsa luciul tău final și definitiv
pe care îl vor numi ploile OMUL-DUMNEZEU ..."

 =  Sa ne inchinam celor patru elemente primordiale
razvan rachieriu
[17.Apr.15 10:34]
Ar fi interesant să ne închinăm celor patru elemente primordiale : aer, apă, foc și pământ, și să le acordăm fiecăruia în parte statutul de zei, în aer să stea lumina, în apă viața, în foc purificarea și pe pământ toți oamenii.
Din rănile durerii făcute de sulițele luminii, să creăm substanța finală și definitivă pe care să o turnăm în matrițele vieții.

 =  cu riscul
Leonard Ancuta
[17.Apr.15 14:34]
de a fi eventual blamat de autor, despre care stiu ca nu e foarte receptiv la critica, aceasta de mai sus nu este poezie, sau daca este, atunci e una foarte slaba.
luat vers cu vers, cautand sa inteleg si sa vad sensul, cautand revelatia poetica, simtirea si emotia pe care in mod normal o produce poezia, nu gasesc nimic de acest fel.

inchina-te sîngelui focule nu contine nici adevar filosofic, nici adevar poetic, e la fel cum as spune închină-te alimentelor bio, porcule sau închină-te otelului, fontă. e lipsită de esenta aia care provoaca catarsis si nu aduce nimic nou, nu e o rasturnare neasteptata. la fel si mai departe, indemnul inchina-te durerii, care face trimitere si la patimi si la suferinte, la greutatile vietii, mie mi se pare de o banalitate crunta, pentru ca spune ceva ce stim cu totii, durerea face parte din viata - dar nu cred ca ar fi cineva care sa iubeasca durerea, nu la modul acela sfant. acceptarea sortii e una, promovarea durerii e alta. poate aici sa zicem ca exista un putin de poezie, dacă mesajul ar fi fost anarhic si ar fi provocat rasturnare, surpriza, dar nu, de fapt pe intreg finalul autorul spune ca de fapt trebuie sa o acceptam pt ca pe parcursul timpului durerea ne formeaza. care mie nu mi nse pare deloc poezie, e doar o filosofie ieftina, de tip crestin, pe care am invatat+o de la bunicu chiar inainte sa ma duc la scoala. rostul poeziei, in general, e sa ne releve aspecte necunoscute sau mai putin cunoscute, sa ne descrie realitati interioare fata de anumite trairi si emotii, rostul este sa descopere si sa ne descopere, nu sa ne repete la nesfarsit, in alta forma, lucruri deja cunoscute. sunt convins ca multi vor contesta interventia mea pe acest text, dar simt nevoia sa devoalez faptul ca multa lume scrie poezie, alta lume o citeste si crede ca e poezie, si de fapt nu e decat o mistificare, o masca, o noua peruca a unor adevaruri banale, nerelevante.

nu sa fac o analiza a stilului, spun doar ca e invechit, ca si acum 40 de ani se scria mai modern. dar nu asta ar fi buba, ci faptul ca autorul nu face altceva decat sa ne minta. nu face altceva decat sa ne spuna lucruri pe care le stim deja, si care nici macar nu ne mai emotioneaza, ambalate, sublimate sub forma unor versuri.

imi pare rau dle djamal, am citit multe dintre textele dvs, sunt unele care mi-au placut foarte mult, dar aici o cam ardeti cu mata-n sac. evident este doar o parere, puteti face orice cu ea, dar consider ca cu astfel de texte nu faceti altceva decat sa va mintiti singur. si sa+i inselati si pe tinerii care vin si citesc texte pe acest site care se numeste poezie.ro, si au incredere ca acolo unde mai vad si stelute, astfel de texte chiar sunt poezie. din pacate nu sunt, iertare pt adevarul crud exprimat aici.

+ lumina din durere
Victor Țarină
[10.Dec.18 14:27]
Un stil de recunoscut dintr-o mie. O poezie autentica si dramatica precum orice poezie despre miezul, esenta creatiei. O fior dramatic precum in orice poem in care e vorba de lumina. Un poem care" doare luminos."E un castig pt cititori aceasta intoarcere la lirismul pur.Poate ar fi mai clar la urma isi in loc de se.

cu stima, cele bune
victor

+ Leo,
Liviu-Ioan Muresan
[17.Apr.15 15:44]
nu înțeleg cum poți emite pretenții de acest fel. Sau nu ai citit titlul? Se dorește asemeni unei sure coranice, doar că nu de la Mecca su Medina, ci de la propriul suflet, atît de afectat. Iar faptul că ne afectează și pe noi înseamnă că transmite. Și asta e poezie. Și e rugăciune. Și merită apreciată.

 =  dimpotriva
Leonard Ancuta
[17.Apr.15 17:29]
eu cred in continuare ca nu faceti altceva decat sa sporiti singuri minciuna. faptul ca reyonati imi arata faptul ca fie nu intelegeti poezia, ca nu intelegeti ce inseamna Poezia, fie ca sunteti limitati la a aprecia lucruri marunte, a caror semnificatie e oarecum frivola si efemera. nu vreau sa spun mai mult, am spus deja, oricum stiam ca genul asta de text are priza la un anume public, dar asa cum spuneam intr+un alt comentariu, sub un text de-al meu, e greu si sa fii scriitor, e greu si sa fii cititor de poezie. pentru cei care au instelat aici oricum am garantia ca exista o mediocritate in care va complaceti. si nu pentru ca nu sunteti de acord cu mine sau invers, ci pentru ca am vazut de foarte multe ori ce apreciati. nu sunt multe texte bune pe site, dimpotriva, sunt chgiar putine, numai ca sunt apreciate cu totul si cu totul alte texte, cele care au in spate creastori de texte care apreciaza la randul lor alti creatori de texte. Autorul de fata are si texte bune, am mai zis-o, aici insa se minte pe sine, va minte pe voi si voi la randul vostru va mintiti asemenea. seros acum, tare as fi curios unde e poezia in acest context

miezului
i-am dat gustul exploziei mele dintâi
de care n-are voie nimeni
să-și apropie buzele

si nu ma refer la explicarea simbolurilor, ca scrierea cu simboluri e doar scriere codificata, nu e inca poezie, ma refer la aceste versuri pentru ca fac trecerea intre intr+o si concluzia finala, deci aici e carnea, aici e trupuzl poeyiei, aici trebuie sa fie emotie. iar eu nu simt decat o usoara jena, pentru ca imediat pot asocia exployia cu o ejaculare si imediat aflam cine-i miezul si ca oricum e interzis cu buzele. pe bune, lasand la o parte asta, ca poate fi interpretata oricum, ma refer la acel fior care te cuprinde fiindca veyi o formulare care straluceste, care e atat de fortoasa ca iti muta inima mai la dreapta, ori mie deja imi suna aproape hilar acest fragment. mă rog, probabil ca unii se vor gandi ce nasol e sa fii Leonard Ancuța si sa ai astfel de pareri, dar cred ca inca mai exista cativa tineri incepatori intr-ale poeziei, care publica pe aici, dau un singur ex, Miruna Gavaz, si am mai vazut vreo cativa, care scriu binisor, care au nevoie ne incurajari, care oricum sunt mai buni decat majoritatea care publica aici și care ar putea cadea in capcanele sadite de voi, adica aprecieri gratuite, nonvalorice, pe texte care nu-și merita nicio atentie (sau ma rog, isi merita in ideea de a semnala lipsa lor crasa de poezie).

 =  a doua stea
Nache Mamier Angela
[17.Apr.15 17:32]
fac parte dintre "nepricopsitii" care dau stele ,dintre cei care nu tin neaparat sa ingurgiteze numai si numai poezie "moderna"non -stop, dintre cei care pot integra un poem izolat în ansamblul operei unui autor,(care nu tine neaparat la moda,vin,tigari si tzâtze goale ,la ghionturi în spinarile poetilor )care poate fi în afara clasificarilor,în afara frontierelor(din nefericire pentru el în aceste momente grele),care poate fi si ramâne un Poet chiar si izolat ...acest poem este o surata ,gen economicos în cuvinte ,
fiecare vers al acestui poem este "literatura", tine de "adevarul etern" cel care da foc universului interior al unui poet solemn ,grav si pudic,caci sacralitatea poate fi un Ideal de viata care merita respectat ... pacat ca nu pot acorda o a doua stea ...fiecare cuvânt are semnificatii grele ,sublime ,cele ale unui Initiat .. e loc pentru toate vocile ...înalte ,grave,sobre,neostentative ... libertatea de expresie si dreptul de a fi diferit ...

 =  e dreptul fiecaruia
Leonard Ancuta
[17.Apr.15 18:26]
sa delireze, sa aiba opinii sa spuna orice. dar sa nu spuna ca apreciaza literatura acolo unde nu e, si sa nu creada ca daca eu sunt un poet pacatos si imi place viata asta ma descalifica la a-mi spune parerea.

am gasit si niste texte mai bune ala autorului, am vrut sa arat ca are si texte bune, din pacate sunt mai vechi si nu am putut comenta sub ele pentru ca sirul comentariilor a fost oprit. in orice caz, dragi stelutari, mai stapaniti-va avanturile literare pentru a mai trece printr-o carte de poetica sau de estetica moderna, invatati de la Papa ca adevarul nu este etern si se schimba, cum si poezia se schimba. vor fi poeti de demult care vor fi mereu de actualitate, dar cu siguranta poezia din ziua de azi n-ar mai avea loc pentru ei.

 =  Îmi face plăcere
Liviu-Ioan Muresan
[17.Apr.15 18:20]
să citesc uneori poezie. Și, ca un învechit ce sînt, citesc un Nichita Stănescu, un Rabindranath Tagore, sau chiar un Eminescu. Păcatele mele! Cînd voi simți nevoia să mă hrănesc din Leonard Ancuța o voi exclama aici. Pentru că poezia e cea care te cheamă să o savurezi. Repet, să o savurezi. Iar aceste sure, ale domnului Djamal, aceste sure într-o viață mai sură decît a ta, Leo, te fac să le savurezi. Să aștepți altele. Și asta e poezie. Chiar dacă nu de recomandată, pentru că recomandarea se face către tineretul curios al saitului, iată că are receptivitate între cunoscători. A, că nivelul acestora e doar la nivelul scrierii, că ei nu pot transcende aburii nefirești ai prezentului, asta e altă mîncare de hașiș. Sper că am scris bine mîncare.
Iată, am sporit și eu minciuna, rușine să-mi fie!

 =  Cerber ?
Nache Mamier Angela
[17.Apr.15 20:51]
Leonard ,apreciez stilul pugnace ,desi nu mi-amintesc ca ati fi fost absolvent la filologie (5 ani universitari,elev al dlui Manolescu si toata crema criticii românesti)
Deci si sa vreau ,noli me tangere ...
Autodidactii sunt muncitori(nu au încotro)(aici îti dau dreptate),transpira,chiar si cei care au un geniu "autoproclamat"(genul "robotel plin de el")
Am rabdare sa citesc si sa ma minunez de "falsa modestie" pe care o propagi pe unde ...De data asta ti-ai si gasit "victima" ,fara jena ...neinspirat...
Geniul e binevenit pe scena literelor românesti ,care are nevoie de cât mai multi ,chemati,nechemati,oricum dragalas de patimasi ...
Iti doresc muschi multi la creieri(pana la Premiul Nobel) , o viata frumoasa,cu iluzia ca ne poti da lectii de poezie... nimeni nu ti le-a cerut ,te asigur ...Prea te obosesti ...
Exista o limita de vârsta pe "agonia" ? Ai fost angajat pe post de Cerber ?
Ai probabil timp de pierdut ... Ce treaba ai cu Djamal? Ocoleste-l ,ocupa-te de cei care (de frica )te aplauda politicos ...si care scriu pe placul tau ...
Te credeam ceva mai corect ...mai fair play ...
Spun ce gândesc ,ca de obicei ...mi-e jena ca sunt nevoita sa o fac ... Rimbaud a parasit poezia la 21 de ani,Emily Dickinson nu a vazut opera sa publicata,Paul Valéry s-a oprit din scris 25 de ani ,a avut un succes tardiv ,Victor Hugo s-a oprit timp de 16 ani ...nu exista o limita,inima nu are riduri ... dialogul între generatii este indispensabil ,într-un respect reciproc ,demn,constructiv






Autorul acestui text nu mai acceptă comentarii la acest text
(sau şirul de comentarii a fost oprit de un editor)



Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0