Comentariile membrilor:

+ Carte de debut
Dan Norea
[30.Mar.14 23:22]
Vali Slavu a participat la numeroase festivaluri și concursuri și a câștigat cam toate premiile posibile - la epigramă, fabulă, poezie satirică, proză scurtă și chiar fotografie umoristică. Cu siguranță, are în sertar materiale pentru cel puțin două volume, unul de epigramă și unul de poezie umoristică. Cu toate astea, a debutat cu un gen care o reprezintă cel mai bine, poezia pentru copii. Pentru că doamna învățătoare, mai mult decât umorul, iubește copiii.
Și scrie bine poezii pentru copii. Cu siguranță, poeziile ei pot figura în orice manual de Limba română, în clasele 1-4.

Vali, felicitări pentru primul tău volum personal! Și îți urez ca în următorii ani să umpli un raft din bibliotecă cu cărți pe care să scrie, pe cant, Vali Slavu!

Ottilia, mulțumim pentru această recenzie amplă, documentată și plină de suflet!




 =  Dan,
Ottilia Ardeleanu
[30.Mar.14 23:37]
flerul meu îmi tot bătea pe umăr că tu vei fi primul care vei remarca cronica și în special această carte de care eu am fost atât de încântată încât am ținut în mod special să o evidențiez. Vali Slavu este o învățătoare foarte talentată. cred că orice părinte o dorește învățătoare copilului său. are atâtea lucruri minunate de arătat, de demonstrat. pe mine m-au încântat, pur și simplu, poeziile ei educative. apreciez dăruirea ei. iată-ne educatorii!
felicitări, Vali! dacă mă pot mândri cu o prietenă, tu ești aceea!

Dan, mulțumiri adânci.

 =  La fereastra copilăriei - o carte născută aici
Vali Slavu
[31.Mar.14 06:59]
În urmă cu aproape 5 ani, mai exact în data de 12 aprilie 2009, am postat o încercare de poezie: „Vis de primăvară”. Pe atunci aveam nivel -10, textul a apărut în pagină de autor. Totuși, cineva a lăsat un comentariu, încurajator: „poezie ca o respirație de primăvară, blândă, călină, ușor naivă, descriptivă”. O vreme, am încercat să scriu epigrame, apoi, în iunie, am revenit cu o nouă poezie pentru copii: „Păpușica școlăriță”. „O poezie numai bună de pus în manualele pentru copii!”, a scris Petru Ioan Gârda. Nu știu dacă aceasta a ajuns în vreun manual, dar au ajuns altele, și în manuale, și în auxiliare didactice, și pe diverse bloguri, și în lucrări realizate în cadrul proiectelor POSDRU.
Tot aici, pe Agonia, am “născut” și prima fabulă: “Puiul care s-a crezut cocoș”. De câte ori am postat ceva, am primit sfaturi, aprecieri, uneori chiar și critici. O surpriză de proporții am avut când am primit o stea pentru “Înviorarea de dimineață”, după ce mai mulți confrați lăsaseră comentarii laudative.
Am încercat, apoi, să scriu poezioare matematice, pe care le “testam” initial pe elevii mei. Pentru că, în paralel, scriam și epigrame, unele poezii pentru copii au început să aibă tentă umoristică sau chiar să se temine cu câte o poantă.
Poezia care s-a bucurat de cel mai mare success a fost “Scrisoare către Moș Nicolae”. Având peste 15.500 de accesări și vreo 70 de comentarii, poezia a fost publicată în mai multe reviste și volume.
Majoritatea poeziilor pentru copii au fost scrise în 2009. În același an s-a ivit ocazia de-a le publica, într-un volum, pe cheltuiala unei edituri. Din cauza crizei, minunea să nu s-a întâmplat, dar… în tot răul e un bine. Dacă pe atunci poeziile mi se păreau reușite, anul acesta am intervenit cu multe corecturi. Oare, peste câțiva ani nu voi considera că ar mai fi necesare alte intervenții?
Tot o întâmplare a făcut ca acest volum să apară, totuși. A apărut la Editura Delta Cart Educational Pitești. Pentru că poeziile cuprinse în volum s-au născut aici, mă bucur că am prilejul să împărtășesc bucuria reușitei cu dumneavoastră – membrii site-ului meu de suflet. De suflet este și recenzia realizată de prietena mea, Ottilia Ardeleanu.
La cele scrise de ea, cu drag și cu migală, mai adaug eu câteva amănunte. Cartea are format A4, 64 de pagini, 51 de titluri și 27 de ilustrații realizate de fiica mea – Teodora. Auzind că va apărea cartea cu ilustrațiile făcute de ea, cu ani în urmă, mi-a spus: “Sper că n-o vei arăta nimănui!”. Desigur, vede ilustrațiile realizate de fetița de atunci, cu ochii studentei în al doilea an, la Universitatea de Arte și Design.
Alegerea titlului a fost o problemă foarte grea. După multe variante, m-am oprit la titlul “La fereastra copilăriei”, dar nu sunt încântată de alegere. Poate, la următorul volum…
Dacă poeziile din volum nu reușesc să-l convingă pe cititor, vor reuși aprecierile făcute de doi confrați cu vechi “state de paltă” pe tărâmul literaturii:

E plăcut să citești un volum în care talentul de dascăl găsește ecou, în mod fericit, în cel de poet, în realizarea unor minunate poezii pentru copii. Formațiunea profesională respiră în fiecare pagină, se simte că autoarea este un dascăl de vocație care este atras, ca de un magnet, de dăruirea literară. Citindu-i poeziile, ai imaginea unei învățătoare (ce cuvânt frumos!) înconjurată de copii care o sorb din ochi și au urechile ciulite la fiecare cuvânt al ei. Cele două talente – cel de poetă și cel de dascăl, cu care a înzestrat-o Dumnezeu pe autoarea Vali Slavu – fuzionează până la identificare, prin empatie, în realizarea unor poezii care-i încântă nu numai pe elevii din primele clase, ci și pe cel care-l păstrează, în sine, pe copilul cu vise și năzbâtii, rămas în amintire.
(Elis Râpeanu – doctor în filologie)

Dacă pentru oamenii maturi este mai ușor să te exprimi în versuri, pentru copii trebuie să ai o înclinație specială, un talent vădit de a le comunica gînduri în cuvinte simple, cu imagini pe înțelesul lor și care să le stimuleze imaginația. De aceea, Vali Slavu a abordat teme pentru nivelul lor de înțelegere, a vorbit despre păpuși, păsărele și tot ce formează universul lor mic. Vali scrie versuri scurte de 7-8 silabe, cu imagini și cuvinte ușor de memorizat de către cei mici. Folosește imagini frumoase („litere ascuțite și săltărețe, cifre zîmbărețe”), gradează cu măiestrie situațiile („E ușor să fii mămică”) și abordează teme ce trebuie cunoscute de copii: importanța vitaminelor pentru sănătate, respectarea igienei, importanța spiritului de ordine. Este de remarcat tonul șăgalnic, vesel din unele creații în care imaginează situații comice.
(Constantin Iurașcu – Tataia)

Ottilia, îți mulțumesc din suflet pentru recenzie!
Dan, îți mulțumesc și ție pentru intervenție. Sper să urmeze și alte volume, dar cu cel de epigrame nu m-aș grăbi.
Vă mulțumesc, de asemenea, tuturor agoniștilor de la care am avut de învățat câte ceva!

 =  Felicitări!
Gârda Petru Ioan
[31.Mar.14 09:50]
Apreciez talentul remarcabil al prietenei Vali Slavu, dăruirea, sufletul uriaș, ambiția, hotărârea de a schimba ceva în bine în lumea aceasta care tinde să o ia razna rău de tot. Nimic nu poate fi mai minunat decât să sădești în sufletele celor mici dragostea. Dragostea pentru tot ce e bun și frumos în lume, pentru tot ceea ce merită iubit și admirat. Sunt sigut că în sufletele copiilor se sădește, indirect, și dragostea pentru doamna ÎNVÃȚÃTOARE. Pentru că doamna învățătoare, doamna poetesă, doamna mamă, doamna soție, doamna cetățeană merită iubită și admirată.
Felicitări pentru carte, Vali, felicitări pentru ampla și competenta recenzie, Ottilia!

+ Și cuvenita stea
Gârda Petru Ioan
[31.Mar.14 09:51]
Firește...

+ când "morile de vânt" n-o răpun pe... Dona Quijota
Vasile Munteanu
[31.Mar.14 11:23]

d-nă, îmi fac rar simțită prezența la astfel de postări-eveniment (de 2 ori în apx 10 ani); probabil din teama de a nu nedreptăți pe cineva...; însă nu m-am putut abține să nu salut deopotriva curajul, precum și substanța ce v-au înnobilat "aventura".

majoritatea dintre noi, asimilând eronat definiția literaturii pentru copii, avem convingerea că ar fi ceva nedemn de creația serioasă, autentică, marcantă (cel puțin pentru o decadă); drept pentru care o evităm și îi tratăm cel mult condescendent dacă nu chiar jignitor pe aceia care nu renunță sau nu pot reprima copilul din ei; mai mult, încercăm să ascundem în primul rând față de noi înșine că, măcar uneori, am dori să păstrăm în propria scriere starea aceea pe care am simțit-o numai "la începuturi", stare pe care eu o găsesc mult mai aproape de "autenticul poetic"; prin urmare, dpmeudv, literatura pentru copii este,în realitate, genul literar scris de copii (mari) care se adresează adulților; și nu poate nimeni nega faptul că printre autorii unei astfel de literaturi se regăsesc nume marcante ale literaturii românești și universale; mai mult, unele dintre titlule de referință ale întregii literaturi aparțin tocmai aceasteia.

în concluzie, vă felicit că ați căutat și ați reușit a vă exprima sentimentele mijlocit numai de estetic, nereprimându-vă o astfel de pornire, nerecurgând la "prudență rațioanlă", ceea ce v-ar fi condus (ca pe atâția alții) la o literatură excesiv premeditată, inautentică, sterilă; spunând acestea, nu mă gândesc la cineva anume, nu vreau să se simtă nimeni jignit - în primul rând eu vă invidiez.


excelsior!




+ Mari speranțe
Rodean Stefan-Cornel
[31.Mar.14 16:04]
De 40 de ani, de când o cunosc pe soția mea, am asistat la numeroase serbări pregătite de aceasta cu copiii de la diferitele grădinițe în care a activat ca educatoare. În plus, am fost spectator la aproape toate manifestările de acest gen, în care au fost ”actori” copiii mei și la multe din cele ale nepoților. Să nu mai spun că în ultimii aprox. 15 ani toate proiectele didactice ale soției mele și scenariile pentru diverse serbări întocmite de ea (cam 4-5 în fiecare an) au fost culese computerizat de către subsemnatul. Pot spune, deci, că știu cam ce texte erau obligați copiii să memoreze, texte luate de educatoare din tot felul de manuale, de îndrumare și de broșurele de care eu nu eram încântat deloc. Cel puțin, de acum înainte, prin ceea ce crează Vali Slavu, sper ca situația să se îmbunătățească, deoarece – am spus-o și o repet - este evident că scrie literatură pentru copii ”ca la carte”, adică ”de manual”. Sper, de asemenea, să se găsească modalitățile cele mai eficiente pentru ca scrierile sale din acest domeniu să fie popularizate și valorificate pe scară cât mai largă și - de ce nu – să fie și răsplătite cum se cuvine (ar fi astfel o bună modalitate ca din aceste câștiguri, Vali să-și autofinanțeze viitoarele cărți de epigrame, de cronici ale festivalurilor de epigramă, de poezii satirico-umoristice ș.a.m.d. (că, deocamdată, astfel de cărți nu se cer în școli și grădinițe).
Felicitări Vali Slavu și succes în continuare!
Mulțumim doamnă Ottilia Ardeleanu pentru semnalarea apariției acestei valoroase cărți!
Cornel

 =  mulțumiri!
Ottilia Ardeleanu
[10.Dec.18 14:27]
Eugenia, mulțumesc foarte mult pentru recomandare.

“De suflet este și recenzia realizată de prietena mea, Ottilia Ardeleanu.” Tot ce pot să răspund aici, Vali, este ceea ce am afirmat și în alt loc: cred că nu mai e nevoie să spunem ce înseamnă prietenia. Cine nu știe, să citească din cartea ta pentru școlari! Mă bucur că am avut ocazia să citesc poezii pentru copii atât de frumoase. Cred că sunt un copil mare și eu. Încă o dată, felicitările mele pentru această realizare a ta! Abia acum mi-am dat seama ce copil frumos ești tu în sine :). Și cât de bine te joci cu ceilalți copii!

Nelu, mă bucur că ai remarcat atâtea doamne într-una; ÎNVÃȚÃTOARE: Vali Slavu. Și îți mulțumesc frumos pentru felicitări. Le cam merită(m) :). De fapt, competența vine din studiu și dăruire.

Vasile Munteanu, sunt cu atât mai mândră că am ales să fac o cronică poeziei lui Vali Slavu, din cartea care încă mai miroase a cmyk, cu cât tu ai ales să lași aici un semn de lectură și apreciere pentru demersul poetic-didactic al acesteia.
O “Dona Quijota” - mi-a plăcut acest mod de prezentare făcut doamnei învățătoare - temerară, isteață, care nu și-a făcut iluzii degeaba. Sunt de acord și eu că “literatura pentru copii este, în realitate, genul literar scris de copii (mari) care se adresează adulților”. Mulțumesc foarte frumos.

Domnule Rodean Ștefan-Cornel, bucuroasă de prezența dumneavoastră foarte “explicită”. Adulții sunt motorul? Copiii? Este important că ați reliefat munca enormă și de o parte și de cealaltă. Dar suntem un lanț: copii-adulți-copii și iar adulți și tot așa, ca niște extensii spirituale unii celorlalți. Ați venit și cu idei și cu sfaturi care cu adevărat sunt de luat în considerație. Vă mulțumesc mult.

Domnilor, fie ca steluțele dumneavoastră de apreciere a acestei cărți de poezie-material didactic să ajungă în ochișorii calzi și inocenți ai copiilor! Să fie bucuria lor!

Vă mulțumesc, încă o dată.

+ în lumea inocenței
Cristina Rusu
[01.Apr.14 13:00]
Te felicit sincer Vali dragă pentru bucuria împărtășirii acelui ceva mic din suflețelul tău. Mă bucur mult că ai reușit să te concentrezi pentru acest volum. Și uite că lumea în care tu trăiești zi de zi este una a inocenței. Ai o meserie foarte grea, dar și foarte frumoasă. Să lucrezi cu copiii este un dar și îți spun asta pentru că eu îl țin minte perfect pe învățătorul meu. Mi-a rămas în minte totul despre el. Te apreciez și îți doresc să fii luminoasă și să scrii, să scrii mult, ca să îi bucuri pe cei care te iubesc.

Ottilia, tu ai intrat în acest carusel al copilăriei. Cred că este bine să te învîrți pe acolo pe sus. Ai adus un strop de culoare cu această recenzie. Mulțumim.

cu prietenie, bia



 =  mulțumiri,
Ottilia Ardeleanu
[01.Apr.14 22:19]
Bia, pentru semnul tău luminos. trebuie să fii frumos la suflet ca să poți lucra cu copiii așa cum (se) așteaptă ei!

 =  bucurie
Cristina-Monica Moldoveanu
[01.Apr.14 22:35]
Am scris și eu câteva poezii pentru copii. Când eram mică asta visam: să scriu poezii pentru copii, mi se pare un lucru deosebit de nobil, în sensul ideal al cuvântului. Simt nevoia să o felicit din suflet pe d-na Vali pentru această bucurie și pe Ottilia pentru liniștea sufletească care i-a permis să se apropie de acest univers fragil. Chiar dacă eu nu sunt membru al comunității acestui site, chiar dacă sunt un simplu spectator, inima mea vibrează de atâția ani ca atunci când ședeam pe băncile școlii.


 =  Cristina,
Ottilia Ardeleanu
[01.Apr.14 22:51]
și pentru mine este o bucurie că sufletul tău fragil s-a alăturat celorlalte suflete sensibile care au rezonat cu poezia de/ cu/ pentru copii - se pare că foarte mult pentru copiii care încă putem fi și suntem - reprezentată atât de bine de doamna învățătoare, poeta Vali Slavu.

mulțumiri.

 =  Mare bucurie!
Vali Slavu
[03.Apr.14 19:44]
Așa cum scriam, cândva, într-un articol, literatura pentru copii nu este Cenușăreasa literaturii. Totuși, ca dascăl, întâlnesc tot felul de texte ciudate, care nu transmit nimic. De aceea, de câte ori scriu pentru copii, mă întreb cum va fi privit textul respectiv de cititori, fie mari sau mici. Astfel, am încercat, la fiecare poezie pentru copii și la fiecare poveste, să vin măcar cu ceva (în afară de prozodia curată – „boală” contactată de la prietenii mei epigramiști): o poantă, o surpriză, un joc de cuvinte, o situație amuzantă, o morală. Dacă textele mele vor rezista probei timpului, vom vedea... Deocamdată, mă bucur că am reușit să le adun într-o carte, mă bucur că această carte a fost bine primită, până acum.
Mă bucur, de asemenea, când citesc (și recitesc) aceste comentarii extraordinare, scrise de oameni extraordinari. Încerc, de două zile, să vă răspund, la fiecare în parte... Scriu, șterg, iar scriu, iar șterg... Mă tem că nu aș găsi cele mai potrivite cuvinte... Sper să receptați mesajul de dincolo de cuvinte și să înțelegeți că ați amplificat, prin semnalele dumneavoastră, bucuria apariției acestei cărți.




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0