Comentariile membrilor:

 =  Am citit și vreau să îți spun părerea
Chihăroi Lorena
[23.Jun.13 20:34]
Citesc mult de obicei și m-am delectat cu ceva lucrări de pe acest site, astfel că, întâmplător, am dat peste acest text recent al tău. Aș vrea să îți spun părerea și poate să îți ofer niște indicații pentru că nimeni nu s-a născut învățat și oricât de mult ai scrie sau ai citi niciodată nu e de ajuns.
Acum, să revin la piesa scrisă de tine: e foarte confuză, pe alocuri stângace în exprimare. Ești repezit în idei și scris deși se vede că îl stăpânești. Lași anumite lucruri să îți scape iar asta îngreunează captarea ideii pe care vrei să o transmiți.
Ceva îmi spune că sunt mai multe bucăți la povestea asta a ta, pe care e foarte probabil să nu le fi citit, dar aș vrea să îmi spun părerea numai despre asta, pentru că e ultima și vreau să devii mai bun, văzând că ai potențial.
Ai un început bun, plin de viață care te introduce rapid în poveste și în atmosfera ei. Totuși, uiți anumite elemente de detaliu descriptiv, faci niște stângăcii acolo (cum ar fi ”cu ochi tăcuți” - asta merge aici ca nuca în perete... parcă mi-ai dat o palmă. Am citit fraza asta de câteva ori bune și parcă nu puteam să trec de ea, fruntea mea fiind mereu încrețită. Mai ai de astea pe parcurs, dar nu stau să ți le arăt pe toate... ar trebui totuși să mai citești odată totul de la capăt), te repeți inutil, uiți să menționezi anumite lucruri, poate fără să îți dai seama (cum ar fi pasajul în care personajul tău principal își aduce aminte despre fată). treci prea rapid prin tot și te focusezi pe ce nu e tocmai necesar.
Acuma, eu îți voi oferi niște îmbunătățiri pe care poți sau nu să le aplici, să te gândești la ele... sau le poți ignora, totul va rămâne la aprecierea ta. Uite, ca mod de scriere, tu ești un foarte bun ”peisagist” și creezi repede o atmosferă propice desfășurării acțiunii. Aici stai bine. Totuși, te grăbești și uiți să pui toate decorurile în scenă, aici mai ai de lucrat. De asemenea, ai face bine dacă te-ai axa un pic și pe dezvoltarea sentimentelor și gândurilor personajelor tale. Să pui accentul nu numai pe acțiune ci și pe ce simt și gândesc ele. Aici trebuie să găsești o cale care să le includă, cât de cât, pe toate. Eu, personal, ți-aș sugera să te ”joci” cu toate tehnicile de scris posibile până găsești una care să îți convină cu adevărat.
Ai grijă și de mesaj, că nu prea ai pus mare accent pe ce vrei defapt să ne prezinți. Ai o idee vie în spatele cuvintelor, tot ce trebuie să faci acum e să o scoți la lumină cum poți tu mai bine.
Spor la scris :D

 =  Și dacă tac,
Doru Emanuel Iconar
[23.Jun.13 10:10]
îmi urmăresc prietenii.
N-ai renunțat la scris. E bine, dar ți-ai păstrat năravul. Tot neșlefuite depui textele. Poți mai mult, nu știu dacă timpul te lasă.

Văd aici multe proiecte începute.

Am așteptat romanul.

 =  Un scriitor curajos
Viorel Darie
[23.Jun.13 20:34]
Domnule Lesenciuc Teodor

Văd că aveți curaj în abordarea subiectelor narative. Prospectați sufletul omului, prospectați "civilizația" cotidiană. Riscați mult în abordare de subiecte, în antipatii partizane, în compasiuni pentru personaje din cele mai pestrițe categorii. Semne că doriți să vă făuriți un drum solid în arta de prozator, de fin cunoscător al sufletului omului. Să dea Domnul să reușiți.

Cu stimă,

Viorel Darie

 =  Oh, dear old friend...
Lesenciuc Teodor
[23.Jun.13 13:39]
Salutari, old friend!
Nu ne-am vorbit de mult timp, pacat, mi-era dor de criticile tale extrem de constructive. Esti cel mai bun la asta. Cum sa nu scriu, doar ca munca la roman nu-mi mai permite sa ma joc cu povestioare. Zici ca mi-am pastrat naravul, fereasca Sfantul s-o fac, n-as mai fi eu :D.
Acest inceput este asa, o inspiratie violenta care nu mi-a dat pace si a tot crescut pana cand am pus mana pe tastatura. stiu ca tinzi spre perfectiune, si promit ca data viitoare o sa le si editez inainte sa pun ceva pe aici.
P.S. Nu stiam ca si tu o sa citesti:P.

 =  Mulțumesc pentru sfaturi și lecturi!
Lesenciuc Teodor
[24.Jun.13 16:32]
Lorena, (sper că-ți pot spune așa)
ai mare dreptate, tind sa ma axez pe acțiune pentru ca e partea mea preferată, atât în ce citesc cât și în ce scriu. Decorurile și alte detalii le introduc mai târziu, la început vreau să scot tot ce-mi trece prin cap, feeling-ul și despre ce e vorba - am văzut prea multe scriituri perfecte în care nu se întâmplă nimic. Poți spune orice despre textele mele, dar că nu se întâmplă nimic în ele - asta nu.
Din păcate am postat asta prea repede, din dorința de arăta cuiva ideea pe care mi-o insuflase, nu-i cea mai bună idee pentru un scriitor. Ai dreptate, îmi plac acțiunea, atmosferele incitante și caracterele care sunt altfel. Am citit și eu câte ceva despre arta asta, și nu că aș fi vreun priceput, dar după ce se termină etapa creativă îmi dau și eu seama ce nu sună bine. Problema e că nu sunt fanul perioadelor de editare, știu că sunt necesare, dar fiecare are un călcâi mai sensibil.
Mă bucur că ai citit, o să caut și eu ceva scris de tine, și sper să ne mai criticăm și cu alte ocazii.


Viorel, (sper că vă pot spune așa)

Așa este, m-ați ghicit, cred că e cel mai important lucru în a scrie. Să ai curaj înseamnă să-i faci oameni să vadă și să simtă ceea ce se tem s-o facă singuri.
Vă mulțumesc, și sper că o să mă citiți și în alte ocazii.
Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !