Comentariile membrilor:

 =  O analiză lucidă...
Dan Norea
[11.Sep.12 20:15]
...și exhaustivă a situației epigramiștilor din România, privită prin prisma diversității. Totuși, este puțin probabil ca această chemare la complementaritate și la unitate, care exprimă poziția angajată a lui Cornel și pentru care merită toate laudele, să fie urmată de toată suflarea epigramatică. În orice domeniu (artă, știință, politică) apar aceleași probleme, generate de diversitate.
Peste tot există veșnicii rebeli, care contestă tot ce se poate, fără a veni cu soluții. Doresc să dărâme, dar nu-și propun (poate pentru că nu sunt în stare) să construiască.
Peste tot există șansa de a apărea mai mulți lideri simultan. În natură, o regină nouă își ia o parte din albine și formează un nou stup. La oamenii politici se formează aripi, facțiuni, partide noi... La scriitori apare în același oraș un nou club, o nouă academie...
Și toate astea, în condițiile în care, la epigramiști cel puțin, nu există absolut nimic de împărțit.
Cred că sunt într-o pasă proastă. În ultima vreme, probabil din cauza politicii, orice analiză mă deprimă, pentru că îmi dovedește că nu există soluții convenabile. Mă rog, nu soluții care să convină tuturor, asta e imposibil, ci care să îmi convină mie.
Cornel, mai fă o analiză și convinge-mă că nu e așa. :)






 =  Jos pălăria!
Gigi Burlacu - Pietreanul
[12.Sep.12 00:15]
Elegant, echidistant, constructiv - într-un cuvânt, articol bun.

 =  Răspunsuri
Rodean Stefan-Cornel
[12.Sep.12 10:05]
Dane,
Și tu ai făcut, în comentariul tău, o scurtă analiză, care completează foarte bine cele spuse de mine.
În ceea ce privește sugestia de a face și o analiză politică, din care să rezulte că sunt soluții care să-ți convină, afirm că deși sunt destul de bine informat și am convingeri foarte ferme în domeniu, NU DISCUT POLITICÃ. Deși, de dragul tău, pentru a te scoate din pasa proastă despre care vorbești, mai că mi-aș încălca unele principii (oricum, aș discuta aceste probleme cu tine personal, nu pe un site literar).
Gigi,
Mulțumesc pentru lectură și pentru aprecieri; contează!
Eugenia,
Onorat de atenția acordată!
Cornel

+ Un DA cât se poate de mare
nicolae bunduri
[31.Jan.13 21:27]
Eleganță, rafinament, provocări pozitive, finețe într-un text scut și cuprinzător. Cin are urechi...dar nu numai, are și ce înțelege chiar și printre rânduri.

 =  Provocări pozitive
Rodean Stefan-Cornel
[02.Feb.13 10:38]
Mulțumesc, Nae, pentru lectură și aprecieri. Din caracterizările tale, foarte onorante, cel mai mult m-a bucurat sintagma "provocări pozitive".
Numai bine,
Cornel

 =  Salut Cornele,
nicolae bunduri
[30.Mar.13 12:20]
Dacă mai apar ceva concursuri te rog să ne anunți. Mersi.
p.s. Despre antologia lui Nic Petrescu vorbim cu prima ocazie. Deocamdată am renunțat să postez, din două motive:
1. Majoritatea epigramistilor si epigramelor se regăsesc în biblioteca virtuală
2. Cam toți epigramiștii de aici ar vrea volumul pe suport de hârtie, deci...cartea. Nu știu în ce condiții a scos Nea Nic volumul atât de consistent și evident, costisitor dar tind să cred că a făcut-o cu sponsori. Cred că dacă s-ar arăta interesați mai mulți amatori, s-ar putea suplimenta tirajul. Din păcate, Nic Petrescu pe care îl cunosc bine de vreo 25 de ani, nu mai participă
la concursuri din motive pe care eu le știu dar nu cred că e potrivit să le postez aici. Poate ne vom întâlni pe undeva (Viseu, Alba...)
și vom sta la o cafea să vorbim ...pe săturate- cu bine, nae bunduri

 =  Opinii pur personale
David Valentin
[30.Mar.13 15:54]
Stimate domnule Rodean

Subscriu intru totul la ceea ce ați expus in acest ariticol. As vrea să împărtășesc doar niște păreri pur personale, care pe un site populat teoretic cu oameni care ar trebui să aibe un ascuțit simțul umorului, nu ar trebui să supere pe nimeni, ba mai mult , să genereze subiecte de meditație.
Sunt nou pe acest site, dar sunt un om dotat cu un acut simț de observație și analiză.

1. După parerea mea epigrama este în primul rând o creație literară vie. Nu cred că are nimic în comun cu poezia decât rima și ritmul. Este o entitate perfect slefuită , dar care poate , la fel ca si pietrele prețioase, să conțină vinișoare de altă natură, imperfecțiuni sau diverse grade de claritate. Catrenul poate fi cel mult un cristal Swarovski , șlefuit perfect, care strălucește , dar neavând mesajul pe care trebuie să-l conțină epigrama, nu poate să aibă aceeași valoare. Este acidă, tăioasă, uneori cinică. În patru versuri trebuiesc înglobate toate elementele specifice și la sfârșit rotițele să se și învârtă Având, ca români, o limbă atât de bogată in sensuri și întelesuri, epigrama poate izvorî la fiecare pas, pentru cine are urechi să audă ,un vocabular bogat, talent si bineânțeles simțul umorului. Mitul fals că epigramiștii care scriu mult nu pot avea valoare, este o scuză a celora care au probleme, sau au muza bolnavă.
2. Nimeni nu are diplomă de epigramist, sau dacă o are îi garantează succesul. Un epigramist bun nu face doar ouă de aur , iar unul modest poate să scoată din greșeală , sau după multă străduință o perlă. Sunt unii care fac ouă de aur în serie, dar nefiind conștienți de valoarea lor le abandonează la locul ecloziunii.
3.În momentul in care epigramistul trece de la proză la versuri, personalitatea sa se dedublează. Conflictul interior al epigramei este în altă dimensiune , iar confruntările dintre epigramiști se poartă in această nouă dimensiune. Am văzut chiar pe site conflicte intre epigramiști vechi care au degenerat ieșind din planul imaginar in cel real. În planul imaginar toți sunt egali, bineânțeles că bunul simț trebuie să te însoțească peste tot.
Ceea ce m-a surpins , chiar și la epigramiști cu experiență au fost niște stereotipii neproductive. In dorința de a șicana interlocutorul lasă neexplorată tema duelului, care este de fapt cireașa de pe tort.
4. Membrii site-ului se împart din punct de vedere ierarhic în trei categorii:
a) Seniorii. Aceștia au o anumită vârsta, vechime , experiență în ale epigramei. Se află fiecare pe un podium , fiecare opinând că al lui este mai înalt. Își trimit rachete și au terenul înconjurat de garduri de sârmă ghimpată. Datorită vârstei ,probabil, nu prea pot să mai sprivească în jos și nici să coboare la nivelele inferioare. Nu poți să-i atingi cu nimic, nu răspund la provocări, trebuie să ai o suliță foarte bine țintită să le atragi atenția.
b) Micii nobili. Reprezintă clasa de mijloc. Călare pe o movilă , pot și chiar vor să fie o amenințare pentru seniori. Profitând de ciondănela continuă a acestora pot să aibă incursiuni încununate de succes în terenul advers. De la înălțimea lor pot să le scuipe totuși semințe în cap celor din ultima categorie. Totodată pot să se travestească pentru a fi luați drept seniori . Unii care nu au uitat de unde au plecat mai dau sfaturi celor din ultima categorie , însoțite,logic, de nelipsitele ghionturi amicale.
c)Aspiranții. Reprezintă plebea și rătăcesc prin labirintul oferit cu generozitate de gazde.
După ce semnează că sunt de acord, sunt lăsați să rătăcească liberi. Fulgere venite din senin le amintesc să folosescă diacriticele, să nu scrie prea mult etc. Dacă o fac totuși, li se taie apa, curentul, gazul. Descoperă curând de ce au murit dinozarii, comentariile lor sunt off topic apar după ce femela dinozaur a murit deja.
Seamănă oarecum cu fuga din Egipt. Aceea a durat 40 de ani și a trebuit să se întâmple o mulțime de minuni și să se deschidă marea pentru ca poporul ales să ajungă pe Pământul Făgăduinței.
De remarcat cu Dumnezeu le-a dat totusi tablele legii și i-a ajuta. Cred că și acest site merită un astfel de Dumnezeu coordonator pentru ca un număr cât mai mare de aspiranți să traverseze deșertul.
Mai cred că fără comunicare progresul este foarte greu. Dialogul lărgit poate aduce doar avantaje, incepând de la discuții tematice până la relații personale mai bune. Calitatea de comentator ar trebui acordată cu mai multă generozitate, după ce se constată că persoana nu reprezintă un pericol social. Tot așa poate fi luată înapoi dacă se calcă anumite reguli de bună conduită.
Falia existentă acum pe site, care nu stiu încă dacă este dorită sau nu, provine de la acestă politică rigidă, de castă .
5. Din punct de vedere al stilului adoptat epigramiștii sunt:
a) Bătăuși- închid ochii și lovesc cu sete.
b) Stiliști- Eschiva, pasul înapoi, jocul de picioare sunt elemente din box care fac diferența și în epigramă.

In ceea ce mă pivește nu aspir la titlul de epigramist, ci la cel de autor de epigramă, termen ce nu exclude și slăbiciunile omenești.

O zi bună tuturor !





 =  Pe marginea unor opinii pur personale
nicolae bunduri
[10.Dec.18 14:27]
Fiind deja pe pagina confratelui și prietenului Cornel, încerc să particip la dezbaterile care se ivesc, evident în limita poziției de musafir. Am tot așteptat să răspundă el la problemele ridicate și să mă mulțumesc cu concluziile lui dar știu că intră foarte rar, ca atare voi spune câteva cuvinte doar ca păreri personale. Voi vorbi mai mult despre amplul articol al Domnului David Valentin, cosiderând că marită atenție. Sunt covins că Domnul DV este un intelectual de rasă după felul cum “mânuiește” condeiul și după cum își relatează punctele de vedere. În general, “discursul” Domniei Sale se situează pe patea pozitivă a unei coordonate, hai să zicem…de factură critică. În linii mari și aparent la prima citire, ai tendința să-i dai dreptate în totalitate.. Dar să despicăm articolul în patru și să vedem “ce avem noi aici”.
În preambul apare următorul fragment: “…

“…păreri pur personale, care pe un site populat teoretic cu oameni care AR TREBUI să aibe un ascuțit simțul umorului…” (încheiat citatul)

Desigur că ”AR TREBUI” să aibe simțul umorului acești oameni de pe acest site dar după cum lăsați să se înțeleagă…nu-l prea au. Nici unul. Însă, despre Domnia Voastră aveți cu totul altă părere:

“…Sunt nou pe acest site, dar sunt un om dotat CU UN ACUT SIMȚ de observație și analiză…” (încheiat citatul)

Eu personal vă cred dacă vorbiți DOAR de pe poziția de observator sau analist, lăsând mai la sfârșitul articolului alte păreri privind epigramistul din Dumneavoastră. Spuneți mai departe:

“…Nimeni nu are diplomă de epigramist, sau dacă o are îi garantează succesul. Un epigramist bun nu face doar ouă de aur , iar unul modest poate să scoată DIN GREȘEALÃ , sau după multă străduință o perlă…”(încheiat citatul)



Nici scoica nu face perle…din greșeală și nici din străduință ci din har. Un epigramist modest poate avea un moment de strălucire în care să compună ceva antologic dar asta nu înseamnă că i se poate trece cu vederea restul “operei” mediocre sau după cum bine spuneți, nici scrierile fără valoare ale celor care se consideră …consacrați, nu pot fi aplaudate. Continuare:

“…Ceea ce m-a surpins , chiar și la epigramiști cu experiență au fost niște stereotipii neproductive. In dorința de a șicana interlocutorul lasă neexplorată tema duelului, care este de fapt cireașa de pe tort…”
(încheiat citatul)


Aici aveți perfectă dreptate. Recunosc faptul că au avut loc “derapaje” de la temă dar am încercat să conving combatanții să le stopeze la timp. Și nu numai eu.Într-adevăr, a fost o perioadă în care agoniștii duceau dueluri interminabile, spre derizoriu. S-au mai rărit odată cu dispariția unor duelgii. Mai departe:

Membrii site-ului se împart din punct de vedere ierarhic în trei categorii:
a) Seniorii “... Îți trimit rachete și au terenul înconjurati de garduri de sârmă ghimpată… trebuie să ai o suliță foarte bine țintită să le atragi atenția…”(încheiat citatul)


Normal să trimită “rachete” că doară nu vor face invitații la “menuet” dar cu gardul de sârmă ghimpată n-am înțeles. Că trebuie să ai suliță bine ascuțită e la mintea cocoșului. Și să vă dau un exemplu Domnule DV. Cu vreo 5 ani în urmă a apărut pe site un domn despre care până atunci nimeni nu știa mai nimic. Simțind că are “suliță țintuită” iar eu având timp berechet ca pensionar, m-am antrenat și ne-am antrenat la schimburi epigramatice care uneori durau zile întregi. La fel a procedat și cu alți confrați ceva mai bătrâni care i-au simțit pulsul. Ei, la ora actuală domnul respectiv câștigă premii în serie. Și nu e singurul. Deci iată că pentru cine are ce-i trebuie, rupem gardurile de sârmă ghimpată. A doua:

b) Micii nobili… pot și chiar vor să fie o amenințare pentru seniori. Profitând de ciondănela continuă a acestora pot să aibă incursiuni încununate de succes în terenul advers. (încheiat citatul)

Perfect. Cu atenție și talent pot ajunge departe. Vezi exemplul de mai sus!

c)Aspiranții. Reprezintă plebea și rătăcesc prin labirintul oferit cu generozitate de gazde. (încheiat citatul)

Toți am trecut sau vom trece prin faza asta. Mai departe spuneți:

5. Din punct de vedere al stilului adoptat epigramiștii sunt:
a) Bătăuși- închid ochii și lovesc cu sete.
b) Stiliști- Eschiva, pasul înapoi, jocul de picioare sunt elemente din box care fac diferența și în epigramă. (încheiat citatul)

Este adevărat dar parțial. Sunt mult mai multe categori și subcategorii. Ați spus și câteva cuvinte despre Dv,:

“…In ceea ce mă pivește nu aspir la titlul de epigramist, ci la cel de autor de epigramă, termen ce nu exclude și slăbiciunile omenești…”(încheiat citatul)

Am zis că las mai la urmă această problemă și după ce am parcurs o parte din cele o sută și vreo patrusprezece epigrame ale Dv (ceea ce e foarte bine, cantitativ) și aș avea foarte multe de spus. Deocamdată sintetizez iar cu altă ocazie mai detaliem. În fraza de mai sus dați dovadă de modestie și mai ales de realism, ceea ce denotă atât inteligență cât și o bună strategie catalogându-vă aspirant. Nu sunt două categorii adică “epigramist” și “autor de epigramă”. Există doar epigrame și epigramiști. Referitor la epigramele Dumneavoastră pot spune că, în linii mari, am fost plăcut impresionat de faptul că aveți toate șansele să vă ridicați nivelul prin muncă, autoexigență și discernământ. Printre cei care au încercat să îndrume mânuitorii de condei, mă număr și eu. Am chiar aici câteva scrieri de felul acesta. Pot să vă spun că dacă vă puneți la punct cu prozodia și dacă renunțați la unele catrene din cele 114, șansele sunt de partea DV.
p.s. În comentariile Dv am găsit și constatări de valoare privind epigrama ca specie a genului liric.
Să ne regăsim cu bine și succes.
Nae Bunduri











 =  Tot nevoia de complementaritate...
Rodean Stefan-Cornel
[31.Mar.13 05:52]
Nae,
Dacă spui despre mine "am tot așteptat să răspundă el la problemele ridicate" și mai precizezi apoi că eu intru rar pe site, s-ar putea înțelege că aștepți de timp îndelungat, de mai multe zile, ceea ce nu este corect, deoarece eu chiar țin să răspund tuturor comentariilor. Se întâmplă câteodată, mai ales la texte vechi și la comentatori care nu au nivel de acces, să nu fiu înștiințat de robot despre comentariu, dar la textul de mai sus nu este cazul, chiar am răspuns destul de prompt la toate. În ce privește ultimele două comentarii (al tău și al domnului David) ele au fost postate ieri după amiaza, a trecut doar o jumătate de zi și iată, răspund.
La problema antologiei discuția era sub alt text (al tău, nu al meu) eu ridicam probleme și tu trebuia să răspunzi), văd că mi-ai răspuns aici, mulțumesc. Aștept și eu să ne întâlnim, mulțumesc pentru gândurile bune.
De acord, aproape în totalitate, cu cele spuse domnului David, nu mai reiau nimic.
Domnule David,
În primul rând mă bucur că sunteți atras de epigramă și de problemele epigramiștilor, iar faptul că v-ați conturat deja opinii asupra unor chestiuni importante, dovedește seriozitatea cu care abordați subiectul respectiv.
Bineînțeles că, în timp, veți sesiza și alte aspecte, veți nuanța unele opinii, le veți schimba pe altele, vor apărea noi păreri, dar, toate acestea funcție de cât de implicat veți fi în fenomen. Și nu mă refer doar la site-ul "Agonia", ci la multe, multe, multe alte posibilități de a cunoaște problemele epigramiștilor, din care amintesc: participarea regulată la viața unui cenaclu de epigramiști (umoriști) și la cea a Uniunii Epigramiștilor din România; lectura principalelor publicații de profil și colaborarea la acestea; participarea la concursurile de gen; participarea la întâlnirile epigramiștilor, organizate cu diferite prilejuri; participarea la lansări de carte; colaborarea cu texte la realizarea unor diferite volume colective (antologii, selecții, dicționare etc.); înscrierea cu datele necesare în "Anuarul epigramiștilor"; contactele personale (față în față, prin telefon, prin e-mail), chiar împrietenirea cu unii epigramiști mai vechi etc.
Referitor la problemele abordate de dumneavoastră mai sus, v-a răspuns domnul Nicolae Bunduri și, având în vedere faptul că deja comentariul meu este destul de lung, m-aș opri aici. Nu înainte, însă, de a sublinia că și din ceea ce spuneți dumneavoastră și domnul Bunduri aici rezultă "Nevoia de complementaritate", adică tocmai subiectul textului postat de mine.
Numai bine, tuturor!
Cornel

 =  inducție incompltă
Laurențiu Orășanu
[31.Mar.13 08:04]
Pornind de la ceea ce a scris Cornel în acest articol:
"- se cunoaște faptul că unii epigramiști renumiți, deși au o mare autoritate, câștigată prin competență și experiență, nu au întotdeauna curajul „să spună lucrurilor pe nume”, mai ales datorită unor particularități din structura lor psihică, dar și din pricina unor relații personale; în această idee, nu cred că este bine să îi descurajăm pe cei care au acest curaj (bineînțeles, ideal ar fi ca ei să fie în temă, să-și fi dovedit priceperea în domeniu și asupra lor să nu planeze nici cea mai mică îndoială privind bunele intenții);"

În categoria aceasta (nu au întotdeauna curajul „să spună lucrurilor pe nume”) am constat că se încadrează majoritatea epigramiștilor buni și foarte buni de pe acest site. Știu că afirmația mea nu va fi contrazisă de doi sau trei, cărora le-am spus-o în față. Au dat vina pe strucura lor psihică, explicație dată și de Cornel și care ține, ca scuză, și în fața mea.

Dar, unde ajungem? Ajungem la situația ca acei pe care îi analizăm (și, slavă Domnului, avem ce analiza și corecta) nu se aleg cu nimic. Mângâiați cu blândețe pe frunte sau criticați blând, ei nu profită cu nimic (transformă critica blândă în laude sau iau lipsa criticilor drept atestat de valoare). Ajungem să avem promovați pe milogeală. Netrași de mânecă la timp, respectivii ne inundă cu o producție masivă și îndoielnică. Prea târziu să-i filtrezi, au nivel de postare, ne-am ars. Ajung să ne dea ei lecții cum că limba română poate fi siluită în virtutea nivelului de postare sau a vreunui premiu agățat accidental. N-am văzut decât foarte rar să fie atenționați de către cei care au calitatea de epigramist adevărat. Greșeli de limbă se lăfăie pe prima pagină. Ce mare curaj le trebuie colegilor ca să le amendeze? Ba, câte o steluță de complezență sau lipsită de discernământ - una sau alta - le dă un nou avânt.

Am ocolit, dar ca să ajung la cele scrise de domnul David. Cele scrise de dumnealui, neamendate energic nici de Nae, nici de Cornel (el are scuza că aderă la părerea lui Nae), îl pot duce pe domnul David la concluzia că are dreptate. Că are dreptate în tot ceee ce a susținut aici. Ei zic că nu are.

În general vorbind, domnul David face ceea ce au făcut toți postacii de pe aici, și cei care au evoluat cât de cât, dar mai ales cei care inundă site-ul, încă de când au apărut pe el, cu inepții). Adică, își justifică propriile limite.

Din general, s-o luăm pe rând. Gravele greșeli (nu numai de prozodie, cum zice Nae) ale domnului David, devin în comentariul dumnealui imperfecțiuni. Ca să le justifice, dl David e gata să scoată epigrama din genul poezie. Citez:

Nu cred că are nimic în comun cu poezia decât rima și ritmul. Este o entitate perfect slefuită , dar care poate , la fel ca si pietrele prețioase, să conțină vinișoare de altă natură, imperfecțiuni sau diverse grade de claritate.

Închei citatul și mă întreb dacă vreunul dintre dvs. e de acord.

Imediat mai jos, dl David explică factorul cantitate. Tot în interesul turtei proprii. Cei care îl atenționează că scrie mult (inclusiv Nae, mai sus) au dat de naiba. Citez:

Mitul fals că epigramiștii care scriu mult nu pot avea valoare, este o scuză a celora care au probleme, sau au muza bolnavă.

Mă abțin să mă pronunț asupra muzei dlui David, căci dumneaei pare sănătoasă, bine-mersi, din moment ce-i șoptește atât de des. M-aș rezuma la a spune că ar fi bine să înțeleagă mai bine ce-i spune muza.

Dar dl David e de neoprit în a se auto-încuraja. Dacă epigramiștii buni pot spera aur, zice dumnealui, perla e în scoica celor modești (sic!), ca dumnealui. Citez:

Un epigramist bun nu face doar ouă de aur , iar unul modest poate să scoată din greșeală , sau după multă străduință o perlă.

Mă rezum să spun că n-am văzut perla și că, de felul meu pesimist, nu o aștept prea curând de la dl David. Îi promit că nu voi trece pe lângă ea fără să o salut.

În stereotipia neproductivă m-am recunoscut. Am opinat, într-un comentariu, că duelul trebuie menținut în temă. Pare că și Nae e sătul de dueluri care duc niciunde (derizoriu). Cum o sucește dl David? Păi dumnealui consideră că e de dorit stereotipia productivă, adică tocmai felul în care mai scapă dumnealui pe pagina întâi ( a învățat foarte repede că, dacă la Atelier vizibilitatea este redusă, comentând la alții are șansa să ajungă pe pagina întâi; cu același nivel calitativ precar). Duelul e cireașa, zice domnul David, căruia îi plac, oricât ar nega-o, paprițiile pe planșetă.

Hai să spun ceva ce n-am mai spus. Atenție, tuturor: Dacă de duela Cincinat cu nu știu ce ministru, căsca toată lumea gura. Trifu cu Corbu - călduț, doar așa istoricește ne interesează. Păi ia să iau oricare două nume de aici din țară, de unde vreți: pe cine interesează faptul că se tachinează? Că ministrul l-a înțepat bine pe Cincinat, marele Cincinat? Dar dacă ne menținem duelul într-o temă, atunci avem șansa să scoatem lumea din moțăială

De fapt de aici se trage întreg comentariul său generalizator și clasificator. Deocamdată e de Atelier cu fiecare din textele postate și e de off-topic cu toate replicile postate (deși, unele au mai scăpat în pagina întâi). Eu, care mă plâng uneori de neaplicarea regulamentului în cazul unor postaci, trebuie să recunosc că la dl David sita regulamentului a cernut aproape perfect.

Frustrat, cum s-ar simți oricine, de respingerile regulamentare, dl David ne copleșește cu clasificări la care nu s-a dedat niciun epigramist de pe aici, oricât de vechi în state ar și el. În spatele fiecărei categorii se poate ghici un nume (la plebe și la intermediari, dl David însuși și respectiv Prundoiu), la liga întâi Vali Slavu și posibil eu (deși, NB, eu nu mă consider epigramist, las altora categorisirea). Păi, atunci generalizarea e un fel de inducție incompletă, degeaba bate Nae, chiar și anemic, din palme. Nu duceam lipsă, dle David.

Scurtă analiză a generalizărilor categoristice.
Cei care l-au băgat în seamă, dându-i sfaturi (i-am menționat mai sus) sunt scoși drept izolaționiști (sârmă ghimpată?). Păi nu era mai bine să nu stricăm orzul? Categoria lor, cei de sus, se ciondănește continuu. Eu aș zice că se ciondănește plină de respect. Dl David e supărat că, din ciondăneala asta, dumnealui rămâne nebăgat în seamă. E și băgat, și nebăgat. Din acest dualism nu putem ieși.

La categora b) se va regăsi DanT, care nu știu de ce e tratat separat, că n-a făcut altceva decât să dea sfaturi întocmai ca aceia de la a). Poate că a duelat mai mult pe turta dlui David.

La Aspiranți, pentru a trage cât mai multă spuză pe turta sa, dl David ne plimbă prin deșertul încins. Scopul: un pic de milogeală pentru a comenta, adică nivel deșertic în loc de nivel marin. Am spus la început la ce duce milogeala. Poate la nivel pentru cerșetor (cum s-a mai întâmplat), dar și la dureri de cap cauzate de aglomerarea cu inepții a paginii întâi.
Citez:
Falia existentă acum pe site, care nu stiu încă dacă este dorită sau nu, provine de la acestă politică rigidă, de castă .

De aceea descoperă dl David falia deja existentă, că se uită de jos în sus prin ea. Falia regulamentară a fost inventată tocmai pentru veleitari ca dumnealui care, tratat corect în cele două luni de Agonie, vrea totuși mult mai mult decât merită textele dumnealui.

Mingea e în terenul dlui David. E dânsul depinde ca să iasă din falie. Sau să traverseze deșertul. Citez:

Cred că și acest site merită un astfel de Dumnezeu coordonator pentru ca un număr cât mai mare de aspiranți să traverseze deșertul.

Nu m-aș duce până la Dumnezeul coordonator cu astfel de texte.
Nu toți ajutați să treacă deșertul îl vor trece. Mai există și bătrânici care nu vor să treacă, deși ajutate.

Nu sunt convins că dl David va înțelege ce am scris mai sus. Dar m-ar bucura să o facă. Să se uite în interior, mai puțin în afară. Să învețe, înainte de a ne da lecții, profesoral, ca aici. A avut parte de o primire corectă aici, a fost îndrumat, ce altceva să facem? Tocul sau tastatura sunt pe partea dumnealui.

Așteptăm să le folosească mai bine.

Calimero

 =  Da...
Vali Slavu
[31.Mar.13 09:15]
Nu intenționam să scriu ceva, dar dacă tot mi s-a pomenit numele, voi scrie.
Am făcut greșeala să-i las domnului David un comentariu. Am văzut că tot postează și simțeam că așteaptă părerile cuiva. În naivitatea mea, credeam că-i voi face o bucurie, dar efectul a fost altul. Acesta e comentariul:

Vă urez bun venit pe site, puțin cam târziu, dar vă asigur că am urmărit tot ce ați postat până acum. Mă bucur să văd că în județul meu sunt oameni interesați de epigramă. Am găsit în catrenele pe care le-ați scris și unele idei interesante, dar insuficient exploatate. De asemenea, am observat o garbă de a publica, grabă care e în defavoarea calității. Orice epigramă e perfectibilă. Mă voi referi la acest catren:

Prietenii și-i programează
Lista o pune și pe blog,
Din când în când o forwardează
Apoi si la dermatolog.

De dragul ritmului, în versul al doilea, aș face o inversiune (Își pune lista pe un blog). În felul acesta, aș scăpa de aritmia din «lista», unde accentul ar trebui să cadă le prima silabă. În ultimele două versuri aș renunța sau la «din când în când», sau la «apoi». Când o forwardează? Din când în când, apoi.
Succes!


A doua zi, "domnul" Slavu a primit un răspuns în care se acuză "o anumită nervozitate, imposibilitatea de a avea un dialog".

Au mai existat două schimburi de replici, dar nu încarc pagina de comentarii, se pot citi la locul cu pricina.

O duminică frumoasă vă doresc!



 =  Păreri personale-ultimul episod
David Valentin
[31.Mar.13 10:25]
Multumesc tuturora celor care au avut reacție la unele opinii personale pe care le-am expus aici.Tilul inițial era- Cum se vede epigrama din linia a treia.
Am subliniat cu sunt doar păreri personale și nu mă asteptam să coincidă cu ale celorlalți, dar unii le-au luat ca un afront personal.Din cele de mai sus, se vede clar, că am avut dreptate pe alocuri. Unii chiar nu au simțul umorului. Unii spun chiar, că nu sunt epigramiști,dar își permit să jignească ca la ușa cortului. Au dreptate. Ca să folosești bâta ascuns în spatele monitorului nu trebuie să te prefaci că scrii epigramă. Să o faci în față trebuie să ai forță și curaj. De bun simț nu are rost să vorbim.
Alții spun că nu ai dreptul la opinie și că articolul meu a scăpat cenzurii.
Am decența să nu răspund acestor atacuri, e suficient faptul că și alți colegi au putut citi ceea au putut debita unii, să-si facă propria opinie sau să și-o întărească.
O să aleg comentariile valoroase și o să le valorific. Am mai multă încredere în judecata domnului Bunduri decât în inducția navetistului Orășanu.
De asemenea nu mă voi lăsa descurajat și voi continua să învăț, să scriu și să îmi perfecționez stilul. Critica mă va ajuta să mă întăresc. Sunt conștient de adevărata mea valoare, nu incerc să mă supraapreciez ,dar dacă eu nu am o părere bună despre mine, cine să aibe?
Mai am încredere și în Zenon: Cine nu îndrăznește să spună ce gândește, va sfârși prin a nu gândi ce spune.

O zi bună,


 =  Nu repet
Rodean Stefan-Cornel
[01.Apr.13 06:10]
Nu știu dacă ar mai trebui să spun ceva, ca gazdă a acestei pagini. Un comentariu mai amplu al meu ar presupune să repet, în cea mai mare parte, ceea ce am scris tocmai în textul postat. Oricum, mulțumesc celor care au citit gândurile expuse de mine în acest text și sper ca recentele luări de poziții ale colegilor Calimero, Vali și David să fie în folosul epigramei.
Numai bine!
Cornel




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0