Comentariile membrilor:

 =  părere
milos petru
[20.Sep.09 16:08]
Surdu nu prea face valuri,
Am făcut două egaluri
C-o lipsit omul cu șutu
Mutu.

 =  Combinată
Gârda Petru Ioan
[21.Sep.09 13:35]
Precum se vede, din păcate
La noi în fotbal e derută;
Ar da mai bune rezultate,
Cred, o echipă SURDO-MUTÃ.

 =  Virgule
Dan Norea
[21.Sep.09 18:58]
La prima citire, am fost ușor derutat: cum adică a trecut pe lângă un șut? Și de ce l-a scris "șutu'", numai ca să rimeze cu Mutu? Pe urmă am înțeles intenția, dar am înțeles și cauza derutei: "pe lângă" e un complement de loc (eliptic, ceea ce provoacă deruta), iar "șutu'" e subiect. În condițiile astea, două virgule ar fi lămurit problema.

Fi’ndcă-a trecut, "pe lângă", șutu’:

 =  Parerea mea
Chitul Grigore
[22.Sep.09 19:28]
Norica,nu cred ca este corect sa se puna virgulele asa cum ai propus.Daca in loc de "pe langa" ar fi fost "aiurea",oare mai erau necesare virgulele? In plus,dupa cate stiu eu,fara a fi un specialist un domeniu,nu se desparte prin virgula predicatul de complementele directe si indirecte aflate dupa el.
Daca ti-ai fi amintit sutul trimis de Surdu,in meciul de la Paris,putin pe langa bara din stanga-de altfel,singura noastra ocazie clara- si de figura lui Mutu,in tribuna,dupa aceasta ratare,cred ca ai fi inteles foarte clar ideea!

 =  Aveți nevoie de un arbitru?
Vali Slavu
[22.Sep.09 20:03]
Poate dacă aș avea cât de cât habar de fotbal, aș înțelege mai bine poanta. Dar nu am habar nici cum e cu Surdu, nici cum e cu Mutu, dar îmi dau o părere despre «șutu». În urma comentariului tău, m-am dumirit că șutul a trecut «pe lângă», adică «aiurea».
(adică «șutu» e subiect).

Eu (neștiutoare) am gândit sintaxa așa: «a trecut»= predicat, «pe lângă șutu» = complement indirect (iar «pe lângă»= locuțiune prepozițională pe lângă substantivul “șutu”).

Dar tu ai gândit altfel:
«Daca in loc de "pe langa" ar fi fost "aiurea",oare mai erau necesare virgulele?»
Așadar, «a trecut, aiurea, șutu», deci «aiurea»= complement circumstanțial de mod. Virgulele sugerate de Dan ar spulbera confuziile.

 =  Re - părerea mea
Dan Norea
[22.Sep.09 21:31]
Eu nu țin minte sentințe de genul ăsta "nu se desparte prin virgula predicatul de complementele directe si indirecte aflate dupa el". Dar îți propun o frază:
"Ioana merge în fiecare dimineață veselă la școală."
"Ioana merge, în fiecare dimineață, veselă, la școală."
Fără virgule, ar părea că dimineața este veselă, așa e?


 =  ...
Vali Slavu
[22.Sep.09 21:40]
Exact ce spuneam. Și în acest exemplu e tot un complement circumstanțial de mod.

 =  Alexandru Graur șoptește din Empireu
Constantin Iurascu Tataia
[23.Sep.09 13:53]

La ce servește atîta zarvă virgulistică pe o biată frăzuță? Ca să sune românește și să fie și corectă ortografic trebuie scrisă:"Ioana merge veselă. în fiecare dimineață, la școală".

 =  O virgula la locul ei...
Chitul Grigore
[23.Sep.09 18:30]
Norica,nu era vorba de o sentinta ci pur si simplu o regula pe care am citit-o in Indreptarul ortografic,ortoepic si de punctuatie editat de Academie,editia din 1983.Se poate ca de-atunci sa se fi schimbat regula,dar e putin probabil.
Vali,ai avut dreptate,«pe lângă» nu e un complement indirect ci unul circumstantial de loc.In acest caz regula anterioara nu se mai aplica dar,citind mai atent,in acelasi indrumar am gasit altele:
"Se pun de obicei intre virgule complementele circumstantiale asezate intre subiect(insotit sau nu de determinari) si predicat,dar numai cand subiectul e asezat inainte de predicat".
"Daca subiectul e asezat dupa predicat,complementele circumstantiale se intercaleaza intre virgule numai cand autorul vrea sa atraga atentia asupra lor".
Tot aici am gait o alta regula care,sper,va rezolva aceasta problema de gramatica:
"Propzitia cauzala se desparte de regenta ei prin virgula,indiferent de locul pe care il are in fraza".
In cazul nostru "Fi’ndcă-a trecut « pe lângă » șutu’ " este propozitia cauzala iar regenta "Degeaba antrenorul țipă",intre ele trebuind sa fie virgula izbavitoare?
Vali,am nimerit-o sau am dat « pe lângă » ?

 =  Uite virgula, nu e virgula...
Vali Slavu
[23.Sep.09 19:14]
Spui tu:
"Daca subiectul e asezat dupa predicat,complementele circumstantiale se intercaleaza intre virgule numai cand autorul vrea sa atraga atentia asupra lor".

În propoziția: "A trecut aiurea șutu", exemplul invocat înainte de tine, e altceva. Dar în cazul epigramei tale, "pe lângă" poate fi luată drept locuțiune prepozițională pe lângă substantivul "șutu". Exact așa interpretasem și eu.
Regula găsită de tine lasă autorului dreptul de a hotărî. Tu ai folosit ghilimelele, cred că nu era cea mai bună soluție.
Prea obosită să mai despic firul în patru.
Lasă, că poate vine Cornel și rezolvă problema. :)

 =  alt cusur?
Laurențiu Orășanu
[23.Sep.09 19:55]
Așa ce cusur ar avea? Tot cu un fel de virgule

Degeaba antrenorul țipă
Fi’ndcă-a trecut - pe lângă - șutu’;
E clar: Cu Surdu în echipă,
Nu se-nțeleg ca și cu … Mutu!

Calimero





Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !