Comentariile membrilor:

+ Propun ridicare de nivel
Maria Prochipiuc
[25.Aug.05 15:50]
În ultimul timp poemele tale sunt de sinteză, emblematice uneori dând seamă de tot ce cuprinde universul tău poetic și mai ales ce concepții îl animă, protestante, poți fi numit pe drept cuvânt un poet, da, un poet reflexiv, chiar dacă uneori apare și câte un lirism frust și nervos. Versurile mai recente au așa o tentă intelectualistă. Îmi place că nu te ferește de locurile comune în poezie, dar nici de cele care au tentă clasică sau mai puțin clasică, o recuzită poetică ce împrospătează prin sensibilitatea gândirii și a trăirii. Poemele au o unitate tonală distinctă, dispersate în mai multe direcții. Îți cunosc textele foarte bine, te urmăresc fiindcă am și învățat multe de la tine, există o varietate în versuri; uneori incitante, alteori cu modulații metaforice prelungite, febrile, pline de viață, de viață trăită prin sentimente. Nu numai pentru acest text ci și pentru multe altele și mai ales pentru comentariile pertinente la textele unor autori, consider că e momentul să poți arăta această apreciere pe care o dai textelor și sub altă formă.

realizari aici:

întorc ezitări cu jumătăți de riduri
e pustiu în vene și frig în atrii

P.S. eu aș renunta la si-ul de la inceputul versului,,și ștergi opțional frânturi de vise virtuale de iubire,,


 =  O unitate tonala distincta, dispersata in mai multe directii.
Mihai Barsan
[02.Oct.05 19:06]
Mai tata, mai!

N-aveam de gand sa scriu nici un comentariu, dar m-a ofticat tanti Maria care propune inaintarea in grad a lui bodoganel. Daca poeme dezmembrate, clai de imagini pretioasa fara inteles unitar, am mai citit o gramada pe poezie.ro (ca asta-i regula pentru a fi un adevarat poet postmodern original), acum citesc si un comentariu pe masura.

Citez pe larg de mai sus, aceste Agamitzisme Dandanachesti:
"În ultimul timp poemele tale sunt de sinteză, emblematice uneori dând seamă de tot ce cuprinde universul tău poetic și mai ales ce concepții îl animă, protestante, poți fi numit pe drept cuvânt un poet, da, un poet reflexiv, chiar dacă uneori apare și câte un lirism frust și nervos."

Mai citez odata, poate a doua oara intelege cineva ce a vrut sa spuna criticul.

"În ultimul timp poemele tale sunt de sinteză, emblematice uneori dând seamă de tot ce cuprinde universul tău poetic și mai ales ce concepții îl animă, protestante, poți fi numit pe drept cuvânt un poet, da, un poet reflexiv, chiar dacă uneori apare și câte un lirism frust și nervos."

V-ati prins? Nici eu. Critica bate poezia. Daca deja m-am obisnuit sa ma intreb inutil "oare ce-o fi vrut ala sa zica in poezia asta", eram obisnuit ca totusi critica sa spuna ceva mai clar, argumentat.

OK, am zis apoi, poate ca e o chestie care ma depaseste, poate ca nu trebuie sa caut idei sub maldarul de imagini fara fond, poate ca tonul singur poate sa creeze o stare sufleteasca dincolo de ratiune.

Aici, criticul explica magistral si ma lamureste bustean: este vorba de "poeme de o unitate tonala distincta, dispersate in mai multe directii?". Pleonasm, contradictie.

Propun sa se pedepseasca cu citirea ultimului volum al lui Andrei Plesu si amanarea cu 6 luni la inaintarea in grad.

 =  *
Ioan BOGDAN
[02.Oct.05 19:06]
Mi se pare o poezie foarte reusita, cu imagini care merita amintite:
"pustiu în vene și frig în atrii"
"marginea inițialelor tale"
"ștergi opțional" etc.

Imi place foarte mult, si o sa te mai citesc.
Si mai meriti o steluta(cel putin).

 =  "întorc ezitări cu jumătăți de riduri"
Dana Lucaci
[26.Aug.05 05:32]
Discret în a figura stări grave, cu o tentă de "nonculoare", afirmi tu, eu desprind nuanțe de trăiri limpezi între "jumătăți de riduri" și "pustiu în vene". Cred însă că accentuarea "frig în atrii" după ce ai descris anterior deja "trec la cald" nu mai era necesară, ori poate o altă expresie a stării ar fi adus o nuanță în ton cu ceea ce simți atât de intens.
Un discurs în dialog, ușor descriptiv, care lasă totuși cititorului o lectură în doi timpi, căci desprinzând vers cu vers senzația este de universuri ce interferează până la un punct în care se șterg "opțional frânturi de vise virtuale de iubire".
Un poem la care am ales astăzi să nu mai vin cu o contră, deoarece nu aș dori:
"din necuprinsele-mi tristeți tranzitorii

să îmi

"reconstitui discretă euforii vesperale"

Acest vers final reîntoarce sensul în spirală spre început. Frumos poem, Bogdan.

Drag, Ela

 =  Raspunsuri
Bogdan Groza
[26.Aug.05 10:31]
Maria, multumesc pentru comentanriul tau si pentru propunerea asta a ta, care pe unii vad ca-i scot din minti. MA rog, e treaba lor, daca au vreo treaba. Sunt onorat ca ai facut aceasta propunere, eu insa m-as multumi si cu nivelul 105 pentru a incerca sa scriu pe imagini diferite diverse texte, si desi am cerut inca 5 puncte macar de la mai marii, nu mi s-a acordat. N-am cerut explicatii ca stiu ca sunt de prisos. Multumesc pentru efortul pe care-l faci citind printre randuri exact esenta poemelor pe care le scriu ,comentand la obiect ceea ce am vrut sa sugerez prin respectivele versuri. Se pare ca unii nu le inteleg si se limiteaza sa catalogheze ca fiind versul prost, neinteligibil, banal. Stii cum se zice. De unde nu-i (minte, pricepere etc) nici Dumnezeu nu cere.
Mihai, ce suparat esti. Pe lume si pe viata. Amarnic de suparici esti. Uite, ca sa contrabalansez si sa ai si tu sustineri, propun si eu ca sa ti se acorde nivel 200, chiar 300, n-ar strica nici 400. Eu propun, cei care decid vor analiza. Pentru asta nu trebuia sa arunci cu venin sau sa critici, orgolios, invidios, lamentabil, pe cineva care si-a spus o parere. Si fiindca tot te-ai referit la personajele lu iCaragiale, iti spun si eu " ai putintica rabdare" voi face si eu o propunere de a ti se mari nivelul, leafa, contul in banca, pentru a fi multumit. E mai bine asa?
Ioan Bogdan, iti multumesc pentru comentariu ltau si te mai astept pe la mine.
Dana, ai inteles exact esenta poemului. Da, finalul versului e o intoarcere in spirala spre inceput.
Va multumesc tuturor, fara deosebire de nationalitate, rasa, religie, apartenenta politica, sex, conditie sociala, spirit critic, pentru comentarii si va mai astept pe la mine.
Toate cele bune si la buna re/citire

 =  parere
nichita victoria
[02.Oct.05 19:05]
eu nu stiu cand a cerut Bogdan cele 5 puncte.
eu sunt convinsa ca gestul Mariei a fost cu bune intentii insa nu cred ca a fost cea mai inspirata idee sa faca acest lucru aici.
a dat, astfel, posibilitatea unora sa judece si nu este corect. pentru Bogdan nu este. a fost expus.
cred ca era mai simplu sa faca propunerea unuia dintre editori. parerea mea.
Bogdan, imi pare rau, dar nu stiu cand ai cerut nivel.
o sa ai de acum incolo calitatea de membru remarcabil:)
toate cele bune

 =  mirare mare
Mihai Barsan
[02.Oct.05 19:06]
sunt terminat de mirat.

daca as lua aleator 9 de versuri din ultimele 20 de poeme ale lui bgroza si le-as pune cap la cap as obtine o poema la fel de minunata ca si cea de mai sus: o degringolada de imagini fitzoase fara nici un dumnezeu.

chiar nu vi se pare ceva putred in faptul ca poti sa pui una langa alta o dezlanare de imagini poetice fitzoase, sa-i zici "poema" si sa fii aplaudat pentru asta?

poate ma lamureste si pe mine cineva, cum se ajunge sa apreciezi asa ceva pe bune? imi scapa mie ceva, sau e vorba 100% de snobism literaroid?

p.s. bgroza, pedeapsa nu o propuneam pentru tine, ci pentru critic. tu ai scris si poezii bune (vezi caut lumina), din partea mea poti sa ai gradul cel mai ridicat de pe poezie.ro. apoi, trebuie sa-ti spun ca nu te caut special cu critica mea - a fost o coincidenta ca dupa vreun an de zile in care ti-am criticat dur o poezie sa dau peste textul asta. abia dupa ce am postat comentariul mi-am dat seama ca tot tu esti :)) coincidenta.

 =  Alte raspunsuri
Bogdan Groza
[26.Aug.05 12:34]
Nichita, nu stiu ce importanta si ce facilitati are acum pentru mine sa devin membru remarcabil, nu eu am cerut favorul asta ci am cerut candva un modest nivel 105. Nu mi s-a acordat. Asa cum ai spus si tu, citez: "cred ca era mai simplu sa faca propunerea unuia dintre editori. parerea mea." am facut propunerea aceasta la doi editori. Nu dau nume ca sa nu se iste alte polemici. Se stiu ei. Bineinteles ca propunerea n-am facut-o pe site, ci pe yahoo messenger, unde aveam adresa celor doi editori. In rest, nu am nici o alta adresa, nu stiu cati cenzori sau editori sunt. Cunosc doar 2-3 editori si cam atat. Era mai discret asa, sa-i apelez pe cei pe care-i aveam pe lista de friend si nu as fi vrut sa se creeze un precedent, daca faceam solicitarea asta pe agonia.
Maria, remarcabil raspunsul tau. MAi multe nu zic, sa n use interpreteze. Unii oameni n-au sa inteleaga niciodata nimic din munca pe care o depui pe site. Pentrui ei a comenta subtil un text reprezinta durere de cap si nopti nedormite. Lasa-i in ignoranta lor si nu te lasa afectata de rautatile gratuite sau nu, ale unora mici la suflet dar "mari" in denigrare, in defaimare, in jigniri si aere de superioritate, facute cu scopul de a placea cuiva, de a plati polite directe sau indirecte, de a ataca prin ricoseu pe altii pe care nu-i suporta sau cu care au un diferend.

Mai am o singura rugaminte. Se poate sa n use mai polemizeze pe pagina mea chesti ireferitoare la "da steluta , nu steluta"? Vreau doar comentarii pertinente si argumentate la texte si nu faceti din subsolul paginilor mele si ale altora,un front de lupta in care sa aveti rafuieli personale sau de grup.
Atat am avut de spus. Multumesc.

 =  furtuna intr-un pahar cu apa
Elena Albu
[26.Aug.05 12:43]
Remarc:
,,distanțele dintre mine și marginea inițialelor tale
sunt fisurate"
In rest, poezia imi pare dezarticulata, pierzandu-si armonia datorita cautarii unor expresii cat mai originale.
Discutiile de aici sunt ...furtuna intr-un pahar cu apa!

 =  remarcabila povara
Daniel Bratu
[26.Aug.05 12:43]
versuri cu “frigul in atrii”, inghetul blocand cai de intoarcere, neplecand, nimic nu mai vine (“pustiu in vene”),
pas larg, usor inflexibil in ton, ritmul valet supus, slujind la castelul de stare al textului,
tristete – repros, tendinta de expresionism fonic, (acel “vesperale”, trecand peste sensul cuvantului in sine, de inserare, de final, induce si intelesul de “viesperale” – citit cu un anumit accent, desigur:), povestea interiorului acoperind lumile din jur, frant si infrant, revarsat
“arcadele-semiinchideri” – porti dintre sine si exterior in curs de prabusire,
“distantele…fisurate” – drumurile, caile de legatura cu lumea, gata de rupere,
ideea exista, totul are sens, numai ochi sa fie, nu rotund de ceafa

remarcabil: “întorc ezitări cu jumătăți de riduri”, “trec de la cald la impresii de nonculoare”

P.S. Candva, exista un Forum al site-ului, unde se puteau exprima cereri de ridicare/coborare de nivel,
acum, in lipsa acestei optiuni (conform Regulamentului poezie.ro, singura), imi exprim si eu parerea aici, gresind, poate, ca si Maria, ca Bogdan, cu activitate in site de mai bine de doi ani, a atins un “nivel de credibilitate” superior celui trecut, in saculetul poverii de puncte, in dreptul sau.
Oricum, daca demersul Mariei a fost mai putin inspirat, atacul furibund al lui Mihai Barsan, (probabil un membru remarcabil, si dumnealui, dar de care n-am auzit, cred ca nici dumnealui de mine, sa ne fie de bine si la vara cald), la adresa Mariei, atac ce nu are nici o legatura cu textul din pagina supus comentariilor, este incalificabil, exemplu cras de “in afara subiectului”.

 =  R[spuns domnului Mihai Bârsan
Maria Prochipiuc
[26.Aug.05 12:50]
Încerc să dau explicație la ceea ce pare că s-a vrut a fi altceva decat critica la critica!?

N-aveam de gand sa scriu nici un comentariu, dar m-a ofticat tanti Maria – consideri că o personalitate ca tine se poate adresa unui alt membru de aici de pe poezie cu tanti Maria? știu că acest apelativ se foloseste acolo unde există un grad de rudenie sau și în alte …
TÁNTI f. 1) (și cuvânt de adresare) Soră (sau vară) a unuia dintre părinți, considerată în raport cu copiii acestora; mătușă. 2) (și cuvânt de adresare respectuoasă) Femeie mai în vârstă

care propune inaintarea in grad a lui bodoganel- mă înterb ai citit toată poezia lui Bogdan de la venirea lui pe site și ai reușit să-i faci o analiză din care să-ți dai seama dacă merită sau nu, acest lucru, ai citit toate comentariile făcute la diverși autori? E posibil că da.

Daca poeme dezmembrate, clai de imagini pretioasa fara inteles unitar, am mai citit o gramada pe poezie.: – citește și tu aici și vezi dacă e corect, nu aveam de gând să-ți fac analiză , dar dacă tot vii cu o contesație la comentariul meu, atunci înseamnă că trebuie să te afli undeva pe o treaptă superioară…

>i?(ca asta-i regula pentru a fi un adevarat poet postmodern original), acum citesc si un comentariu pe masura- dacă citeai poezia lui Bogdan îți dadeai seama că de fapt poezia lui este o poezie care nu se vrea nici postmodernă și nici el un poet postmodern, are stilul său propriu, pînă a ajunge acolo mai are mult de parcurs și el poetul numit de mine este conștient de acest lucru

Citez pe larg de mai sus, aceste Agamitzisme Dandanachesti: poate ai dreptate că treapta de pe care privești poezia și vii tu cu critică la critică îți dă dreptul să folosești diverse expresii, e dreptul tău… aici ai dreptate!

În ultimul timp poemele tale sunt de sinteză- eu cred că până aici e foarte clar, după sinteză urmează o virgulă parcă, dacă nu este o pun acum, … ce înseamnă sinteză? …trecerea de la particular la general, de la simplu la compus, pentru a se ajunge la generalizare; îmbinare a două sau a mai multor elemente care pot forma un tot ( din dex , nu de la mine)

…emblematice uneori dând seamă de tot ce cuprinde universul tău poetic și mai ales ce concepții îl animă,- uite aici se prea poate să ai dreptate am omis virgula de după uneori, cu scuzele de rigoare o așez acum, apoi eu cred că fiecare poem definește un segment al universului poetic al autorului respectiv și desigur concepțiile care îl animă. Bine, fiecare are dreptul să conteste că exprimarea mea nu e corectă, dar când faci asemenea critici deja trebuie să-mi dai și exemple din care eu să pot învăța…

protestante,- mă refeream la ultimul poem care este un poem protest

poți fi numit pe drept cuvânt un poet, da, un poet reflexiv- probabil , nu știu doar presupun este vorba de poet reflexiv- REFLEXÍV ~ă (~i, ~e) 1) rar (despre persoane) Care are predispoziția de a reflecta (mult); înclinat spre reflecție. 2) Care se răsfrânge.

chiar dacă uneori apare și câte un lirism frust și nervos- poetul și poezia sunt mereu într-o contradicție, așa că acesta înșiruire de elemente legate de poezie și poet mi se par normale, în unele poeme poate fi reflexiv, in altele închistat în carapacea sa… pot continua , dar nu are rost fiindcă tu care faci critică ești bine documentat în ale poeziei. Frust – brut, neprelucrat, natural, simplu…și nervos – cred că nu mai este cazul ( de fapt toate aceste explicații mi le dau mie)

Daca deja m-am obisnuit sa ma intreb inutil "oare ce-o fi vrut ala sa zica in poezia asta", eram obisnuit ca totusi critica sa spuna ceva mai clar, argumentat- mă surprinzi de unde pînă unde ai ajuns la concluzia ca aici e vorba de critică, este cineva ridicat la la rangul de critic literar aici pe site? E posibil, fiecare dintre noi facem comentarii mai mult sau mai puțin documentate, mai mult sau mai puțin axate pe poezia respectivă și mai mult pe autor, depinde de gruparea politică probabil. Dar tu care mă ataci și care te consider critic, nu ți se pare clar că trebuie să argumentezi spusele? Am mers sa vad ce scrii și de cînd te afli pe poezie,( și nu vreau să vorbesc aici despre ce scrii) dar oricum sunt obișnuită cu tot felul de…sunt noi veniți care deja îi cunosc pe cei care se afla pe poezie de o bucată de vreme. Interesant, nu?

OK, am zis apoi, poate ca e o chestie care ma depaseste, poate ca nu trebuie sa caut idei sub maldarul de imagini fara fond, poate ca tonul singur poate sa creeze o stare sufleteasca dincolo de ratiune. - sigur te depășește și e posibil să fi scris textul sub dictare…

Aici, criticul explica magistral si ma lamureste bustean: este vorba de "poeme de o unitate tonala distincta, dispersate in mai multe directii?". Pleonasm, contradictie. - totuși cred că am notat corect, nu are rost să mă explic fiindcă trebuie să-mi argumentezi anumite lucruri, eu știu ce am vrut să spun și dacă doar unul singur nu întelege asta nu înseamnă ca eu sunt nebună. Iar dacă sunt să-mi fie de bine.

P.S. Lucrurile spuse direct, fără dedesupturi, sunt cele care poartă în ele adevărul în rest, parcă nici nu merită să dai răspuns. Raspunsul de aici a fost doar pentru mine.

 =  "ideea exista"
Mihai Barsan
[26.Aug.05 13:03]
"ideea exista" - este chiar sublima, dar nimeni nu a reusit sa spuna care este. daca cineva formuleaza aceasta idee in cateva cuvinte sau fraze pe intelesul unui om simplu, imi retrag comentariile si intru in penintentza criticoasa 2 saptamani.

 =  respect și lămuriri
Dana Lucaci
[26.Aug.05 13:08]
Deși am comentat deja acest text, și rareori mi s-a întâmplat în aproape 9 luni de când sunt pe site să revin cu un alt comentariu, mă simt datoare etic să fac o adăugire.

Autorul acestui text a solicitat încetarea polemicilor. Cred că este timpul să îl respectăm. Îmi pare rău că trecem, pe rând, la orice nivel uman și virtual, printr-o "tăiere necesară de aripi" sau printr-un călcat cu bocanci peste uman.
Să ne respectăm unii pe ceilalți și pe noi înșine pare să rămână în utlimul timp un deziderat utopic.
Da, sunt oameni, printre care și subsemnata și autorul textului, care nu au cerut vreodată nici nivel, nici stele. Ci doar un acces tehnic la fotografii și scrierea cu italice. Uneori se acordă, alteori nu. Aici nu este nimeni vinovat. Însă de multe ori ajuns la atacuri și logosuri interpretative dincolo de realitatea interioară și exterioară a autorilor.

Daniel, propunerea ta referitoare la redeschiderea forumului pentru membri s-a relansat și la Agigea. Propunerea rămâne în discuția editorilor, desigur.

Bogdan, adăugirea mea sper să nu declanșeze alte reacții. respect ceea ce se întâmplă până la limitele ce depășesc bunul simț și legile firii.

Cele bune,
Ela


 =  Alte raspunsuri
Bogdan Groza
[26.Aug.05 16:12]
Elena, ai dreptate. discutiile de aici sunt furtuni intr-un pahar cu apa. :) Multumesc de trecere si de comentariu.
Daniele, impresionant cum reusesti sa interpretezi versurile, sa dai semnificatii exacte. Multumesc mult pentru cuvintele tale.
Dana, poti reveni ori de cate ori simti nevoia, cu noi comentarii sau pareri. Multumesc ca ti-ai expus punctu lde vedere si ai spus exact ce era de spus.
LA buna revedere

 =  erata
Bogdan Groza
[26.Aug.05 16:17]
la buna re/vedere




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0