poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2275 .



Replica la Violenta Mistica
articol [ Internet ]
capitolul 2 "Talibanii versus USA"

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Calauza ]

2001-10-16  |     | 



Desi eseul dumneavoastra nu are nici o legatura cu politica totusi unele afirmatii ma fac sa supun atentiei tuturor unele elimente pentru a privi lucrurile nu numai din latura proamericana care este prezentata de catre presa din toata lumea si in special din Romania. Aceasta creaza intr-o anumita masura o imagine distorsionata a lucrurilor care se petrec, dar care nu sunt decat ecoul a tot ce sa intamplat in ultimii 15-20 de ani in zona tarilor islamice.
As porni in prezentarea materialului printr-o maxima a tovarasului Iliici – “Capitalismul este capabil sa vanda si funia pe care va fi spanzurat”.
Nu voi disbate decat pe larg toate cele ce sau petrecut de la 11 septembrie incoace, ci propun o scurta retrospectiva a evenimentelor care au creat premisele pentru sitatia din present.
Sa lasam in pace NY si isteria antraxului si sa ne indreptam privirile spre tarile din zona Afganistanului. Este poate una din putinele zone de pe glob in care prezenta americana a fost zero si unde impartirea zonelor de influenta nu a luat sfarsit nici pana in prezent. Sa le luam pe rand:
1. Afganistan – nu este nevoie sa prezentam pozitia si afinitatile acestuia;
2. Pakistan – a avut puternice resentimente fata de americani, dovada stau sanctiunile impuse de catre ultimii;
3. Foste republici URSS (Turkmenistan, Uzbekistan, Tadjikistan) sunt sub influenta Federatiei Ruse
4. China – opponent traditional SUA
5. si Iranul inamicul islamic nr. 1 al SUA
Pe cale de consecinta americanii nu au nici un suport in zona respective, dar au incercat din rasputeri sa-l obtina pe toate caile posibile si imposibile.
Sa vedem cum au aparut talibanii ca miscare, si care a fost forta ce a urmarit si i-a adus la putere in Afganistan. Oficial talibanii sunt produsul scolilor religioase - “madrese” care au aparut in anii 80’ in sud – estul Afganistanului. Interesant lucru ca “absolventii” acestor scoli se descurca mai bine cu armele decat cu coranul. Un francez care a plecat pentru studierea coranului intr-o madrese, a fost socat de multitudinea de exercitii fizice si tactice, precum si de armele in manuirea carora a fost instrit. A plecat pentru ca nu a fost scoala pe care a cautat-o. Astfel madresele nu erau decat tabere militare, create pentru antrenarea mudjahedinilor care luptau contra armatei “rosii”, iar ulterior si impotriva guvernului afgan. Unul dintre creatorii madreselor, fostul sef al statului major din armata Pakistaneza generalul in retragere Mirza Aslam Beg recunoaste “inceputurile miscarii “Taliban” au fost puse in mijlocul anilor 80’. Cand Pakistanul si SUA au creat in regiunile frontaliere afgano-pakistaneze numeroase medrese – scoli religioase, care erau privite ca un lant “idiologico-religios” dea lungul hotarului pentru sustinerea spiritului de lupta a modjahedinilor”. In medrese prigatirea era nu numai idiologica ci si militara. In unison cu acesta unul din atasatii militari ai fostului guvern afgan afirma “miscarea taliban este produsul cartelului international de droguri “Semiluna de aur”, de care cu iscusinta s-au folosit autoritatile pakistaneze si prietenii americani care stateau in spatele lor”. Nu vreau decat sa adaug ca toate aceste afirmatii au fost facute in anii 90’ si nici decum dupa atentatul din NY.
Pentru a intari aceasta afirmatie va propun spre atentie un citat din Wall Street Journal din 1996 - “Talibanii – sunt poate cel mai bun lucru care a aparut in Afganistan in ultimii ani. Ei se bazeaza pe ajutorul vestului in dorinta de a obtine independenta Afganistanului si a elibera tara de traficantii de droguri si teroristii straini… Ei sunt simpli afgani, care s-au saturat de comandanti militari corupti, asasini politici, care in ultimii trei ani au transformat tara intr-un ostatic. Talibanii nu sunt nici fanatici religiosi” Vreti sa cititi parerea americanilor de acuma?!!! Tot atunci unele ziare din Iran atentionau: “Taliban”, este o miscare politico-religioasa, care pledeaza pentru implementarea traditiilor islamice si legii sariatului pe tot teritoriul tarii, si chiar in afara acesteia. Viziunea religioasa a talibanilor in mare masura este radicala, chiar si liderii spirituali al Republicii Islamice Iran, cunoscuti pentru fanatismul sau religios, ridicat la rangul de politica de stat, au caracterizat “islamul” talibanilor ca unul de Evul Mediu. Ce ziceti de aceste pareri diferite? Numai ca SUA vedea in talibani un aliat al sau impotriva Iranului. Un inamic imprevizibil si puternic inarmat care sa stea in coasta dusmanului sau traditional. Numai ca americanii nu au luat in calcul “islamul”. Talibanii au venit la putere si au uitat cine i-a adus acolo. Americanii au pierdut din nou lupta pentru aceasta parte din glob, dar nu se vor lasa usor invinsi, nu li sta in spirit.
Si privind lucrurile din acest unghi de vedere sa constatam urmatoarele fapte intamplate in ordine cronologica:
1. Este omorat oponentul talibanilor Masoud, lider pro iranian si rus, unicul om care era alternativa care putea prelua conducerea tarii de la talibani
2. este invinuit de atentate Ben Laden, care sta in Afganistan
3. Probele mult promise cu privire la culpa acestuia nu apar, dar bombardamentele incep se curga, si sunt vizate si alte tari
4. probe nu sunt dar apar alti vinovati (Irak, columbienii etc.)

Avand in vedere cele expuse anterior precum si recunoasterea de catre Presedintele Clinton a experientelor care s-au facut asupra propriilor cetateni am putea trage anumite concluzii, care, nu le scriu, ca nu de alta dar nu vor fi publicate….
Insa SUA iar omite unele realitati, printre care domnul Hantington atentiona “renasterea religiei… va crea o baza pentru identificarea si reunirea intr-un tot, care va iesi din cadrul hotarelor nationale – pentu unificarea civilizatiei”.
Din acest punct de vedere conflictul dintre doua tari se transforma intr-o problema globala de lupta intre civilizatiile vestice si islamice.
Si daca mai pui in calcul afirmatiile presedintelui “Comitetului Islamic” Gheidar Djamali: “Islamul are menirea sa zdruncine simtul de bunastare tampita, sa impuna omul sa-si aduca aminte de Dumnezeu…” Ceea ce este mai rau e ca islamistii radicali chiar cred asta….

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!